Pianistul american Robert Levin, oaspete de onoare la Festivalul Mozart

Pianistul american Robert Levin, oaspete de onoare la Festivalul Mozart
Începe cea de a 25-a ediţie a Festivalului Mozart, care va avea loc la Cluj-Napoca între 4 şi 11 decembrie 2015

Societatea Română Mozart (SRM) este o societate nonprofit afiliată la Fundaţia Internaţională Mozarteum de la Salzburg şi are ca scop statutar cultivarea operei şi memoriei lui Mozart în România. Principala activitate prin care SRM realizează acest deziderat este organizarea, în fiecare an, a unui festival muzical internaţional, care se desfăşoară la Cluj-Napoca în preajma datei morţii marelui compozitor (5 decembrie 1791). Festivalul este organizat în parteneriat cu Filarmonica „Transilvania" şi Academia de Muzică „Gheorghe Dima" şi a ajuns, în acest an, la cea de a 25-a ediţie.

Festivalul se deschide vineri, 4 decembrie, la Casa Universitarilor, Auditorium Maximum, cu un concert susţinut de orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania", avându-l ca solist pe violoncelistul german de origine română Valentin Răduţiu.

Marţi, 8 decembrie, va concerta celebrul muzician american Robert Levin, pianist, muzicolog şi compozitor, profesor la Universitatea Harvard şi Doctor Honoris Causa al mai multor universităţi, printre care şi Academia de Muzică „Gheorghe Dima",  alături de pianista americană Ya Fei Chuang, de asemenea o solistă de renume internaţional. Cei doi oaspeţi vor susţine miercuri, 9 decembrie. la Sala Studio a Academiei de Muzică „Gheorghe Dima", cursuri de măiestrie pentru tineri pianişti, la care participarea va fi gratuită.

În programul festivalului sunt cuprinse două concerte simfonice, susţinute de Orchestra simfonică a Filarmonicii „Transilvania", două concerte camerale, un spectacol de operă, Le nozze di Figaro susţinut de ansamblul Operei Maghiare de Stat, concursul de interpretare a Sonatelor pentru vioară şi pian de Mozart, un simpozion, dar şi un concert pentru copii, organizat în parteneriat cu programul DoReMiStart! al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima", concertul conţine fragmente din lucrări de W. A. Mozart, J. S. Bach, J. Ph. Rameau, Fr. Chopin  şi se adresează copiilor cu vârsta cuprinsă între 5 şi 9 ani.

Programul detaliat al festivalului poate fi consultat aici.

Evenimentul este realizat cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Cluj-Napoca, sub egida şi pentru susţinerea candidaturii oraşului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. Proiect cultural co-finanţat de Consiliul Judeţean Cluj.

 

 

Comenteaza