Jocurile de noroc sunt o problemă serioasă: în Cluj ponderea e printre cele mai mari din Europa VIDEO

Jocurile de noroc sunt o problemă serioasă: în Cluj ponderea e printre cele mai mari din Europa VIDEO
Procentul dependenţilor de jocuri de noroc din România este printre cele mai mari din Europa şi din lume, arată preşedintele Asociaţiei pentru Studiul Jocurilor de Noroc din România, psihiatrul Viorel Lupu. Explicaţia sunt câştigurile imediate, pe fondul crizei economice, arată el.

"Am făcut studii în 2010, 2002 şi 2010 iar concluzia este că jocul de noroc este într-adevăr o problemă în România", arată psihiatrul clujean. "Suntem pe un loc fruntaş, nedorit, în Europa şi în lume, din acest punct de vedere. Este foarte serioasă această dependenţă, pentru că unul din cinci jucători ajunge să se sinucidă".

Pentru a combate acest fenomen este nevoie de muncă serioasă, subliniază psihiatrul: "e nevoie de măsuri de profilaxie încă de la vârsta de 10-11 ani. "Am constatat două cazuri de joc patologic chiar la vârsta de 11 ani, deci e o problemă foarte serioasă".

Viorel Lupu a realizat împreună cu vicepreşedintele asociaţiei, Izabela Ramona Todiriţă, un studiu în şcolile din Cluj, pe eşantioane de tineri între 11 şi 18 ani, în total peste 1.000 de persoane. Rezultatul - 3,48% au dezvoltat dependenţe patologice de jocuri de noroc şi alţi 23% riscă să ajungă în aceeaşi situaţie. "E un procent foarte mare, mai mare decât în Marea Britanie de exemplu", spune Todiriţă.

Nu doar jocurile de noroc online - poker sau pariuri sportive - sunt o problemă: Todiriţă spune că lozurile în plic, de exemplu, sunt în continuare foarte populare, "de fapt orice presupune câştigul rapid de bani".

Comenteaza