Mai multe ONG-uri din Cluj, printre care și organizatorii Jazz in the Park, nominalizate la Premiile AFCN

Mai multe ONG-uri din Cluj, printre care și organizatorii Jazz in the Park, nominalizate la Premiile AFCN

Aflate la cea de a 9-a ediţie, Premiile AFCN continuă să fie prilej de întâlnire cu organizaţiile neguvernamentale care şi-au dedicat activitatea în anul 2023 proiectelor culturale. Iniţiat în 2005 de Administraţia Fondului Cultural Naţional cu ocazia împlinirii a zece ani de activitate, acest proiect şi-a propus să aducă o recunoaştere necesară activităţii organizaţiilor neguvernamentale care activează în sectorul cultural.

  • Asociația Fapte - Cluj-Napoca - Rezistență în cultură
  • Asociația Transylvania Art and Science - Cluj-Napoca - „Ligeti Festival Transylvania” - Activare interdisciplinară 
  • Asociația Festivalul de Film - Transilvania Ora de Cinema - Comunicare și mediere culturală
  • Asociația MiniREACTOR (viitor ZBENG Cultural) Olguța` n Cluj- teatru itinerant - Promovarea culturii scrise
  • Asociația Culturală Sound Borders - Anotimpuri Contemporane -  Soluții inovatoare în promovarea patrimoniului

Specificul celor zece premii acordate constă în caracterul transdisciplinar care le defineşte, astfel publicul fiind invitat să înţeleagă diversitatea abordărilor prin care proiectul cultural îşi găseşte locul în societatea contemporană: demersul participativ, deschiderea către noi tipuri de audienţe, intervenţia creativă în spaţiul public, explorarea noilor medii de creaţie, aducerea în cotidian a patrimoniului material şi imaterial, interesul pentru cultura scrisă, explorarea alterităţii şi colaborarea internaţională.

Ca răspuns la apelul de participare lansat pe 15 ianuarie, au fost înregistrate 52 de înscrieri la nouă categorii de premii. Nominalizările la cea de-a zecea categorie - Rezistenţă în cultură - au fost făcute de membrii juriului, pe baza candidaturilor înscrise, având în vedere organizaţii care activează de cel puţin 10 ani.

Juriul a fost compus din următorii reprezentanţi ai premianţilor din anul anterior:

Beke Istvan Ferenc (Asociaţia Harmonia Cordis), Corina Bucea (Asociaţia Centrul Cultural Clujean), Diana Buluga (Asociaţia Create.Act.Enjoy), Dora Cerin (Asociaţia Cu Alte Cuvinte), Monica Lup (Asociaţia Opus), Ioana Lupu (Asociaţia Untold Stories), Andrei Munteanu (Fundaţia Memorialul Închisoarea Piteşti), Alexandra Palconi-Sitov (Asociaţia Prin Banat), Adina Rosetti (Asociaţia De Basm), Tudoriţa Şoldănescu (Asociaţia Galeria Artep).

"Ne bucurăm să constatăm că Premiile AFCN au devenit o marcă de excelenţă atât pentru participanţi cât şi pentru public. Acesta este, cred, singurul proiect care urmăreşte energiile creative ale sectorului cultural neguvernamental la nivel naţional şi evidenţiază exemplele de bună practică din anul anterior." a precizat Irina Cios, directoarea AFCN.

Gala premiilor AFCN este prilejul de a ataşa "chipuri" multora dintre proiectele aflate pe listele publicate la finalul sesiunilor de finanţare. Vă invităm să vă treceţi în agendă data de 20 mai 2024, dată la care va avea loc Gala de premiere.

Comenteaza