10 ani de la evacuarea de pe Coastei. Sunt pregătite proteste în Cluj-Napoca

10 ani de la evacuarea de pe Coastei. Sunt pregătite proteste în Cluj-Napoca

Asociația Comunitară a Romilor din Coastei și organizația Căși Sociale Acum au anunțat organizarea evenimentului „Un deceniu de luptă", dedicat comemorării a 10 ani de la evacuarea de pe str. Coastei și mutarea forțată în preajma rampelor de deșeuri din Pata Rât a 350 de persoane de etnie romă.

"Vă invităm să urmăriți și să distribuiți pe Facebook mesajele antievacuare, antirasiste și pentru dreptate locativă, pe care le vom transmite live din diverse locații ale Clujului în 17 decembrie, între orele 11:00 și 17.00, pe fosta str. Coastei, în fața primăriei, la casele modulare și pe str. Cantonului, din Pata Rât.

Ziua se va încheia cu un streaming special la ora 19:00 al piesei de teatru audio „Dezvoltatorii”, produsă în noiembrie în cadrul Focus Atelier: o zi plină de întâlniri extraordinare din viața unui dezvoltator imobiliar local și a șoferului său. O călătorie prin Clujul în plină dezvoltare, atât pe orizontală, cât și pe verticală. O poveste pur ficțională sau poate una pe care o știm deja prea bine.

Acțiunile stradale din 17 decembrie vor fi urmate de dezbaterea publică online derulată vineri,18 decembrie, la ora 19:00.  Aceasta este și cadru pentru lansarea expoziției-arhivă online, a broșurii despre mișcarea locativă din Cluj și a nr. 13 al ziarului Cărămida, realizate cu această ocazie de CSA. Comemorăm împreună evacuarea din 17 decembrie 2010", transmit organizatorii protestului.

Amintim că, în urmă cu 10 ani, autorităţile locale din Cluj-Napoca au evacuat forţat 300 de persoane,
majoritatea de etnie romă, din zona centrală a oraşului, de pe str. Coastei. De atunci, cei mai mulţi dintre ei locuiesc la extremitatea oraşului - zona Pata Rât, în proximitatea rampei de gunoi a oraşului.

Comenteaza