Foto 10 locuri de vizitat în această toamnă în zonele montane ale județului Cluj

10 locuri de vizitat în această toamnă în zonele montane ale județului Cluj

Putem oricând să lăsăm oraşul în urmă și să luăm la pas potecile din zonele montane ale județului nostru.

Atâta timp cât vremea plăcută de toamnă, echipamentul și buna dispoziţie ne invită să cutreierăm păduri și munți putem alege să vizităm locuri splendide la doi paşi de oraş. Pentru zilele în care ne mistuie dorul de ducă, Cluj.com ne propune vreo 10 locuri de vizitat în zonele montane ale județului Cluj.

1 Pietrele Mărunte și Piatra Cântătoare (Muntele Mare)
Pentru noi, unul dintre cele mai dragi trasee din țară. Din Stațiunea Muntele Băișorii, pornim pe un traseu ce ne duce pe lângă pârtia Băișoara, sus printre jnepeni, spre Vf. Buscat (1676m), coborâm apoi spre Șesu Cald (pe la baza pârtiei de la Buscat), după care urmăm drumul și poteca spre Vf. Pietrele Mărunte (1735m). Dacă am fost foarte matinali și timpul ne permite, putem continua traseul spre Vf. Piatra Cântătoare – Muntele Mare (1826m).

10 locuri de vizitat în zonele montane ale județului Cluj.

2 Stațiunea Muntele Băișorii – Șesul Craiului – Scărița Belioara
Tot în masivul Muntele Mare, tot cu pornire din Stațiunea Muntele Băișorii, ne putem îndrepta spre Scărița-Belioara (județul Alba), o rezervație geo-botanică ce ascunde peșteri, abrupturi spectaculoase, stânci tăioase și un platou calcaros aflat la 1350m altitudine (Șesul Craiului).

10 locuri de vizitat în zonele montane ale județului Cluj.

3 Țâcla Gavrii din Mărișel
În Mărișel se află bustul Pelaghiei Roșu – cea care a condus grupul de femei în bătălia de la Mărișel din 1848. În apropiere, poți vizita Muzeul Satului, iar Drumul lui Antonescu te va duce, în cele din urmă, la Crucea Iancului și la Țâcla Gavrii, o stâncă de unde poți admira în voie Defileul Răcătăului. Varianta ușoară: ia legătura cu cei de la Popasul Iancului. Ei te pot îndruma la fața locului și, în plus, îți pot pune la dispoziție și activități tradiționale ce-ți vor rămâne pentru totdeauna în amintiri.

10 locuri de vizitat în zonele montane ale județului Cluj.

4 Plimbări la pas prin Beliș
Probabil una dintre cele mai cunoscute zone din județ, Belișul nu dezamăgește. Te poți opri la baraj sau te poți opri în vreun alt punct de belvedere asupra lacului. Recomandarea noastră: documentează-te în avans și poți parcurge un traseu ușor în zonă.Noi am urmat traseul de punct roșu: „Clujul Văzut Altfel: road trip de o zi”.

10 locuri de vizitat în zonele montane ale județului Cluj.

5 Smida
Satul se află în comuna Beliș și ne-a ajuns la suflet datorită zilelor de vară și a muzicii bune din cadrul Smida Jazz Festival. Zona e tare frumoasă și poate fi vizitată și în restul anului, însă da, vara, în august, să ajungi prin Smida e o experiență deosebită.

10 locuri de vizitat în zonele montane ale județului Cluj.

6 Măguri-Răcătău, la pas prin Defileul Someșului Rece (+ Cheile Dumitresei)
Știm că există confuzii cu privire la această zonă, așa că: avem comuna Măguri-Răcătău, în alcătuirea căreia regăsim 3 sate: satul Muntele Rece, satul Măguri (care se află mai sus, pe măgură) și satul Măguri-Răcătău, care e reședință de comună și se află jos, în vale, accesibil ușor cu mașina. La pas pornim așadar din Măguri-Răcătău, de la Pensiunea La Ionel încolo, pe drumul 107T. Dacă tot ținem drumul înainte, ajungem la baraj, străbătând astfel Defileul Someșului Rece. Pe direcția aceasta de mers, destul de devreme în plimbarea pe 107T, în partea stângă a drumului, se află Cheile Dumitresei. Noi încă nu ne-am aventurat pe-acolo (era iarnă când am fost prin zonă), însă urmează.

10 locuri de vizitat în zonele montane ale județului Cluj.

7 Cetatea Liteni
Una dintre cele mai pitorești cetăți-ruine medievale din zona Transilvaniei, Cetatea Liteni nu poate lipsi din lista obiectivelor de interes. Altitudinea nu este exagerat de… montană, însă priveliștea peste marea de brazi și foioase din zona Valea Ierii și Băișoara, de pe marginea vechilor ziduri medievale, îți taie respirația. De mers, de savurat, de plimbat. Se pot continua trasee la pas înspre Valea Ierii.

10 locuri de vizitat în zonele montane ale județului Cluj.

8 Gigantul din Apuseni: arborele de Sequoia
La doar 80 km de Cluj-Napoca se află cel mai impunător arbore din Munții Apuseni: un arbore sequoia ce depășește deja 40 de metri, dominând Dealul Domnului pe care se află de mai bine de un veac. Arborele se află la poalele masivului Vlădeasa, între satele Săcuieu și Rogojel, județul Cluj.

10 locuri de vizitat în zonele montane ale județului Cluj.

9 Cascada Vălul Miresei și, mai ales, traseele care pornesc de aici
Cascada Vălul Miresei este, probabil, unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din județ și, deși o vizită la cascadă e oricând binevenită, am început să îndrăgim deopotrivă și alte locuri din imediata-i vecinătate. Încearcă traseul spre Vf. Lespezi, de unde vei avea un punct de belvedere deosebit și vei putea admira cascada de la înălțime; în aceeași zi, poți porni și pe Circuitul Grotelor (vezi experiența noastră într-o zi de martie cu iarnă neașteptată: aici). De ajuns și la Pietrele Albe (Vf. Piatra Grăitoare – 1557 m), tot cu pornire de la cascadă.

10 locuri de vizitat în zonele montane ale județului Cluj.

10 Barajul Drăgan-Floroiu de pe Valea Drăganului
Unul dintre cele mai mari baraje din țară se află cam la 90 km distanță de Cluj-Napoca, pe o vale desprinsă parcă din povești. Direcție: Cluj – Huedin – Poieni – Valea Drăganului – Lunca Vișagului – Barajul Drăgan-Floroiu.

10 locuri de vizitat în zonele montane ale județului Cluj.

Foto: Cluj.com, Robert Paul Igna, Edgar Dumea, Tarfin Æé, Lucian Nuță, Marius Mariș / Smida Jazz Festival, Zoly Zelenyak, Gabriel Roșca, Călin Precup

Comenteaza