101 cazuri confirmate cu varianta Delta. Gheorghiță: Șase infectări au fost la persoane complet vaccinate

101 cazuri confirmate cu varianta Delta. Gheorghiță: Șase infectări au fost la persoane complet vaccinate

Medicul Valeriu Gheorghiţă a anunțat că în România au fost confirmate 101 cazuri de infectare cu varianta Delta a coronavirusului, opt dintre acestea fiind la persoane vaccinate, dintre care şase cu două doze.

"Conform raportului săptămânal prezentat de Institutul Naţional de Sănătate Publică, sunt confirmate 101 tulpini, variante virale Delta, ceea ce reprezintă 6% din totalul variantelor de îngrijorare diagnosticate în urma secvenţierilor. (...) Din aceste variante virale de îngrijorare, în valoarea absolută, 1.817 – 101 sunt variante Delta, ceea ce reprezintă 6% din procentul variantelor de îngrijorare din ţara noastră, cu 1% în plus faţă de săptămâna precedentă. Din aceste cazuri, 54% sunt constituite în 23 de focare cu cinci mai multe faţă de săptămâna 27, din care sunt 17 focare familiale şi 6 focare de colectivitate din şapte judeţe: Argeş, Bacău, Braşov, Dolj, Iaşi, Ilfov, Teleorman şi municipiul Bucureşti”, a afirmat medicul Valeriu Gheorghiţă.
 
Acesta a menţionat că în o treime din cazurile confirmate cu varianta Delta nu a existat istoric de călătorie şi nici contact cu persoane cunoscute a fi infectate.
 
"În 34% din cazurile identificate cu variantă Delta nu s-a găsit nicio legătură epidemiologică legată de istoricul de călătorie sau contact cu persoane cunoscute a fi infectate cu variante Delta, ceea ce, desigur, reprezintă un factor important în ceea ce priveşte transmiterea comunitară, chiar dacă la acest moment nu avem date care să susţină transmiterea comunitară la nivel naţional. Totuşi, aceste cazuri care nu au o evidenţă şi nu au legătură epidemiologică menţionată reprezintă un semnal de alarmă asupra evoluţiei epidemiologice viitoare", a spus Gheorghiţă.
 
El a menţionat că, din cele 101 cazuri, opt au fost la persoane vaccinate, dintre care şase cu două doze. 
 
"De asemenea, din cele 101 cazuri confirmate cu variantă Delta, 8 erau vaccinate, ceea ce reprezintă 8%, din care 6 cu două doze, intervalul de la momentul efectuării celei de-a doua doze şi până la confirmarea testului pozitiv este între 11 şi 125 de zile. Avem 6% persoane vaccinate cu schema completă din cele 101 cazuri confirmate cu infecţie cu varianta Delta", a precizat medicul.

Președintele CNCAV a spus că au fost înregistrate și patru decese ca urmare a infectării cu această tulpină, dar a menționat că niciuna dintre persoanele care au murit nu era vaccinată.

"Sunt înregistrate şi patru decese cauzate de infecţia cu varianta Delta, ultimul fiind al unei persoane de sex feminin în vârstă de 90 de ani din judeţul Iaşi, având condiţii medicale preexistente şi nevaccinată. Practic, niciuna dintre persoanele care au decedat, din păcate, ca urmare a infecţiei cu această variantă virală Delta nu fusese vaccinată", a mai transmis Gheorghiță.

Comenteaza