15 august. Sf. Maria, cea mai mare sărbătoare creștină a verii / Tradiții și obiceiuri și ce este interzis să faci astăzi

15 august. Sf. Maria, cea mai mare sărbătoare creștină a verii / Tradiții și obiceiuri și ce este interzis să faci astăzi

Sfânta Maria este sărbătorită în această zi de creștinii din toată lumea și marchează trecerea Fecioarei Maria în Împărăția Cerurilor.

Adormirea Maicii Domnului

Potrivit tradiției ortodoxe, Fecioara Maria a mai trăit 11 ani după înălțarea Mântuitorului și a fost înștiințată de Sfântul Gavriil că se apropie momentul să treacă la cele veșnice.

 Sfinții Apostoli au fost chemați să-și ia rămas bun de la Fecioara Maria, dar Apostolul Toma nu a putut să vină și aceștia au decis să închidă mormântul. După câteva zile, când s-a întors Apostolul Toma, i-a rugat pe frații lui să deschidă mormântul pentru a o vedea ultima dată pe Sfânta Maria.

În momentul în care apostolii au deschis mormântul, au observat că acesta era gol și și-a dau seama imediat că Maica Domnului a fost luată în Împărăția Cerurilor.

Tradiții

În dimineață zilei de Sfânta Marie Mare, femeile merg la biserica și împart struguri, prune sau faguri de miere, iar apoi tămâie mormintele.

În popor, se spune că în această zi bărbații trebuie să renunțe la pălărie și să înceapă să poarte căciulă, semn că se apropie toamna. Cei care nu se conformează și poartă în continuare pălărie vor fi ironizați de către vecinii din sat. Tot de astăzi, ciobanii încep să coboare oile de la munte.

Altă credință populară este că de Sfânta Marie nu este bine să te scalzi în apă râurilor, pentru că este spurcată de cerbi. Nici să dormi pe prispă casei nu este permis în această zi.

Un alt obicei spune că trebuie să culegi flori și să le așezi la icoană Sfintei Marii pentru că acestea să aibă leac. Tot astăzi se culege năvalnicul sau limba cerbului pe care femeile în vârstă o folosesc la descântec pentru dragoste. Fetele trebuie să îl poarte în sân pentru a atrage tinerii pe care îi plac. Și năpraznicul (o plantă care conține progesteron natural) se poartă în sân din același motiv.

Tot pentru noroc în dragoste, fetele și băieții trebuie să spele cu busuioc icoanele Maicii Domnului.

Astăzi sunt interzise muncile la câmp, iar cei care nu țîn cont de asta vor avea pagube la recolta, iar vitele li se vor îmbolnăvi.

Femeile însărcinate trebuie să se roage la Maică Domnului pentru că sarcina să fie ușoară, iar copiii, sănătoși.

Dacă trandafirii înfloresc în preajma acestei zile, este semn că vom avea parte de o toamna lungă și frumoasă.

Se mai spune din bătrâni că astăzi nu este bine să tunzi părul sau să îl arunci la gunoi. O altă superstiție spune că în această zi să nu mergi înapoi, pentru că Maică Domnului se întristează.

Între Sfânta Marie Mare (15 august) și Sfânta Marie Mică (8 septembrie) este perioada cunoscută drept Între Săntămării, când trebuie să se semene grâul.

Cu această ocazie, zeci de mii de credincioși merg la unul dintre cele mai mari pelerinaje ortodoxe din țară, la mănăstirea Nicula, din județul Cluj. În biserica veche a mănăstirii, se află o icoană a Maicii Domnului despre care se spune că ar fi lăcrimat în mod miraculos la sfârșitul secolului al XVII-lea.

În plus, de Sfânta Maria, marinarii sărbătoresc de ziua ocrotitoarei lor, Ziua Marinei.

2,2 milioane de români poartă numele de Maria și derivate ale acestuia.

Din 2009, ziua de 15 august a devenit sărbătoare legală și zi nelucrătoare, la fel că în alte zece țări europene, printre care Franța, Spania, Belgia, Italia, Grecia și Portugalia.

Etichete
Comenteaza