15 Martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Procesiune în centrul Clujului

15 Martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni. Procesiune în centrul Clujului

Instituțiile maghiare din Cluj organizează marți, 15 martie, o procesiune prin centrul municipiului, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. 

Procesiunea va începe la ora 10:00, când participanții vor porni din fața Institutului Teologic Protestant, spre Biserica Romano-Catolică „Sf. Mihail” din Piața Unirii, unde va avea loc ceremonia religioasă.

Ulterior, aceștia se vor îndrepta spre str. Avram Iancu, pentru depunerea de coroane de flori la plăcuța comemorativă de pe fostul Hotel Biasini, în incinta căruia a fost cazat, în 1848, poetul revoluționar maghiar, Petöfi Sándor.

De la ora 17:00, tinerii vor pregăti un spectacol muzical de poezie în memoria evenimentelor din 15 martie, unde vor prezenta și cea mai mare Kokárda din lume, realizată cu mâinile lor.

La ora 18:15, este programată o conversație comemorativă cu Levente Benkő, redactor-șef al Revistei Culturale, în perioada 1948-1990, pe tema „Transilvania în lumina revoluțiilor noastre”.

Evenimentul se va încheia cu un concert festiv al Orchestrei Filarmonice Naționale Maghiare. Acesta va începe la ora 19:00.

Timp de o oră circulația va fi închisă în centrul Clujului pe străzile Universității și Avram Iancu. Primăria a anunțat că respectiva măsură va intra în vigoare în 15 martie, după prânz, în intervalul 13.30 – 14.30.

Mai multe detalii despre Ziua Maghiarilor de Pretutindeni din Cluj pot fi regăsite pe pagina de facebook a evenimentului.

Comenteaza