20 de ani de TIFF în 2021. Au fost stabilite datele festivalului clujean

20 de ani de TIFF în 2021. Au fost stabilite datele festivalului clujean

În 2021, Festivalul Internaţional de Film Transilvania împlineşte 20 de ani. 

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este un eveniment ce se desfăşoară anual, iar cea de-a 20-a ediţie va avea loc în oraşul Cluj-Napoca, între 28 mai și 6 iunie 2021. Fiecare film va fi difuzat de cel puţin 2 ori, iar proiecţiile vor avea loc atât în cinematografe, cât şi în locaţii neconvenţionale. O selecție reprezentativă a filmelor de la TIFF 2021 va fi prezentată ulterior în evenimente sub egida TIFF organizate în București, Sibiu, Oradea precum și în alte orașe, în cadrul Caravanei TIFF.

"Show must go on. Ne păstrăm optimismul și așteptăm să sărbătorim împreună 20 de ani de TIFF. Dacă lucrurile rămân complicate, suntem gata să ne adaptăm, important e să ne vedem cu bine", transmit  organizatorii festivalului. 

Secțiuni

Competiţia oficială

Secţiune competiţională ce aduce în prim-plan o selecţie reprezentativă a celor mai recente producții din cinematografia internaţională. Această secţiune este deschisă debutanţilor sau regizorilor care se află la al doilea film de lungmetraj din carieră, iar filmele trebuie să fie prezentate în premieră națională. 

Zilele Filmului Românesc

Secţiune competiţională pentru filmele de scurt şi lungmetraj românesc, realizate in perioada 2020-2021, proiecții speciale în afara competiției şi retrospective de film românesc. Au prioritate în competiție filmele de lungmetraj și scurtmetraj prezentate în premieră națională. Filmele de lungmetraj și scurtmetraj realizate în coproducție minoritară cu România sunt proiectate în afara competiției.

Supernova

Panoramă necompetitivă a celor mai semnificative lungmetraje ale anului, premiate în festivaluri internaționale, regizate de autori consacrați, succese naționale de box-office și filme cu potențial ridicat de public, desemnate proiecțiilor în aer liber.

Lună Plină / Full Moon

Filme de lungmetraj de gen (panoramă necompetitivă cu filme de groază, thriller sau fantastice).

Fără limită

Secțiune necompetitivă rezervată filmelor de lungmetraj provocatoare, controversate, experimentale, transgresive, inovatoare atât la nivelul formei cât și al conținutului.

Ce se întâmplă, documentarule?

Secţiune necompetitivă ce prezintă o selecţie de documentare lansate după 1 mai 2020. Durata minimă pentru filmele din această secţiune este de 60 min.

Alături de aceste secţiuni, cea de-a 20-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania cuprinde evenimente speciale, conferinţe, workshop-uri, masterclass-uri, diverse secțiuni necompetitive (focusuri naționale, best of-uri, retrospective de autor etc), programe de educaţie media şi artă cinematografică pentru tineri şi adolescenţi, concerte, expoziţii foto, lansări de carte etc.

Premii

Premiile competiției oficiale

Trofeul Transilvania - pentru cel mai bun film aflat în Competiţia oficială, în valoare de 10.000 de euro (suma aferentă premiului se acordă în proporţie de 50% regizorului şi 50% producătorului majoritar al filmului). Premiul nu poate fi acordat ex-aequo.

Premiul pentru cea mai bună  regie, în valoare de 3.500 de euro (suma aferentă premiului se acordă regizorului filmului)

Premiul Special al Juriului, în valoare de 1.000 de euro (suma aferentă premiului se acordă regizorului filmului)

Premiul pentru cea mai bună interpretare, în valoare de 1.000 de euro (suma aferenta premiului se acorda actorului premiat) 

Juriul poate acorda până la două mențiuni speciale.

Alte premii oferite în festival sunt:  

Premiul FIPRESCI - oferit de către un juriu alcătuit din membri ai Federaţiei Internaţionale a Criticilor de Film (FIPRESCI) unui film de lungmetraj din secțiunea Zilele Filmului Românesc

Premiul Publicului - prin votul publicului, oferit unui film din competiția oficială

Premiul de Excelenţă - oferit unei personalități din cinematografia autohtonă

Premiul pentru întreaga carieră - oferit unei personalităţi din cinematografia mondială

Premiul Zilele Filmului Românesc pentru secţiunea lungmetraj (suma aferentă premiului se acordă în proporţie de 50% regizorului şi 50% producătorului majoritar al filmului).

Premiul Zilele Filmului Românesc pentru secţiunea scurtmetraj (suma aferentă premiului se acordă regizorului filmului).

Premiul Zilele Filmului Românesc pentru debut (suma aferentă premiului se acordă câştigătorului).

 

 

 

Procedura de înscriere

Producătorul sau distribuitorul ce deţine drepturile de proiecţie ale filmului trebuie să completeze formularul de înscriere online pe platforma Eventival.eu. Regulamentul și formularul pot fi găsite aici: https://vp.eventival.eu/tiff/2021 

Pentru înscrierea unui film: dacă filmul există pe Vimeo sau pe alte platforme video, link-ul poate fi inserat în formular, cu un nume de utilizator și o parolă.

În procesul de selecție, pentru toate secțiunile, vor avea prioritate premierele naționale.

Distribuitorul/producătorul filmului selecționat își asumă întreaga responsabilitate pentru datele completate în formularul de înscriere.

Termen-limită

1 februarie 2021 pentru filmele înscrise în Competiţia Oficială, Zilele Filmului Românesc (scurt şi lungmetraj), secţiunea Lună Plină, Supernova, Fără limită și Ce se întâmplă, documentarule? Mai multe AICI!

 

Etichete
Comenteaza