Video Foto 4 ore de discuţii despre viitorul cartier Sopor! Cei care au deja case în zonă se simt izgoniţi, dar Banca Mondială laudă premiera pe România

4 ore de discuţii despre viitorul cartier Sopor! Cei care au deja case în zonă se simt izgoniţi, dar Banca Mondială laudă premiera pe România
4 ore de discuţii despre viitorul cartier Sopor! Cei care au deja case în zonă se simt izgoniţi, dar Banca Mondială laudă premiera pe România
4 ore de discuţii despre viitorul cartier Sopor! Cei care au deja case în zonă se simt izgoniţi, dar Banca Mondială laudă premiera pe România
4 ore de discuţii despre viitorul cartier Sopor! Cei care au deja case în zonă se simt izgoniţi, dar Banca Mondială laudă premiera pe România
4 ore de discuţii despre viitorul cartier Sopor! Cei care au deja case în zonă se simt izgoniţi, dar Banca Mondială laudă premiera pe România
PLANŞA pentru Sopor! Concurs de 3 milioane lei pentru PUZ. Boc: "Vreau să fie un model de referinţă pentru România"

Aproape 4 ore a durat cea mai recentă dezbatere publică privind „Masterplan Sopor – 250 ha. Cum va arăta noul cartier al Clujului?". Peste 35 de persoane au intrat în dialog, de la autorităţi locale, arhitecţii care au gândit viitorul cartier, cetăţeni şi proprietari de terenuri din zonă.

Dezbaterea de joi după masă, 15 octombrie 2020, nu a fost ultima pe această temă, ci a fost menită ca echipa de arhitecți care a câștigat concursul de soluții să prezente modul în care a gândit dezvoltarea sustenabilă a viitorului cartier, având la bază o strategie care să aibă în vedere densitatea construirii, mixajul funcțional, relaţia cu cadrul natural, accesibilitatea şi conectivitatea noilor zone. Vor urma alte dezbateri doar cu proprietarii de terenuri din zonă, urmând ca ultima să aibă loc, cel mai probabil, în toamna anului 2021, când PUZ-ul ar urma să fie pus pe masa consilierilor locali pentru aprobare şi intrare în vigoare. 

4 ore de discuţii despre viitorul cartier Sopor! Cei care au deja case în zonă se simt izgoniţi, dar Banca Mondială laudă premiera pe România

Planul Urbanistic Zonal al viitorului cartier este în curs de realizare de către o echipă de arhitecți care a fost aleasă în urma unui concurs internațional de soluții, câștigat de către Asiza Birou de Arhitectură SRL - o echipă coordonată de arhitecții Vlad Sebastian Rusu și Octav Olănescu. Reamintim faptul că acest concurs a avut ca scop principal selectarea celei mai bune soluții în vederea "Elaborării unui Masterplan/ Plan Urbanistic Zonal în cartierul Coloniile Sopor din Municipiul Cluj-Napoca". Prin concurs s-a dorit identificarea unui nou mod de urbanizare sustenabil, orientat spre generațiile viitoare și spre bună conviețuire. Așadar, principiul de bază este creșterea calității vieții oamenilor în mediul urban prin soluții integratoare și inovatoare. Participanții au fost invitați prin acest concurs să prezinte nu numai o viziune spațială de dezvoltare a zonei, ci și o strategie, astfel încât noua dezvoltare să devină un mediu locuibil structurat, "etapizabil", sustenabil, oferind de asemenea și suficientă flexibilitate dezvoltatorilor privați care doresc să construiască.

“Clujul are o strategie care vizează realizarea unui oraş sănătos, cu cea mai bună calitate a vieţii, un oraş din care să nu mai pleci, poate să vi. Suntem pe drumul corect, departe încă de a avea ceea ce clujenii îşi doresc pe deplin. Acest cartier, de dimensiunea Mănăşturului, un oraş în oraş, nu are voie să facă un pas înapoi în ceea ce priveşte standardele de viaţă europeană. Vreau să îi asigur pe proprietari că vom avea un dialog decent, dar acest oraş nu este un oraş al profitului, mixtul între interesul public şi privat este regula pe care o susţin”, a declarat edilul Clujului, Emil Boc.

La rândul său, Marius Cristea, de la Banca Mondială, a spus: “Cred că suntem în faţa primului concurs de soluţii pentru amenajarea unui nou cartier în România, foarte puţine astfel de exemple în Europa”, exemple de planificări din lume, între care Barcelona. Va fi copiat la nivelul mai multor cartiere din municipiu şi în zona metropolitană, dar şi de către alte oraşe din România". 

Pe parcursul dezbaterii, arhitecții care se ocupă de Masterplanul viitorului cartier, Vlad Rusu şi Octav Olănescu, au prezentat pe larg conceptele care au stat la baza realizării acestuia, precum și calendarul proiectului, strategiile de implementare și cele de mediere. Structura cartierului va avea la bază conceptul de calitate a vieții, ceea ce înseamnă un țesut urban care să pună la dispoziția viitorilor locuitori toate elementele necesare pentru a se simți bine „acasă". Astfel, au fost luate în calcul spații publice având dotări complexe, o rețea de transport public bine dezvoltată, piste de biciclete, zone verzi, centru de cartier, zone pentru diverse activități economice și social-culturale, precum și zone de locuire.

“Avem 5 etape de derulat. Astăzi avem încheiată etapa 1, analiza contextului, o detaliere ceva mai mare a soluţiei de concurs. A doua etapă, care este destul de avansată, este elaborarea studiilor pe teren. În paralele, suntem în procesul de identificare a proprietarilor. Urmează etapele studiilor de fundamentare şi faza de întocmire pentru documentaţiile de primire de avize. În etapa a 4 a se va elabora PUZ-ul, cu rol de reglementare. Va mai fi etapa a 5a, care reprezintă recomandări pentru autorităţi şi beneficiari. În ceea ce priveşte orizontul de timp, conform contractului noi avem 18 luni, dar avem parte de avize, un orizont optimist ar fi anul viitor pe vremea acesta, când PUZ-ul ar putea intra în Consiliul Local”, a declarat Vlad Rusu. 

După prezentările amintite, mai mulţi proprietari de terenuri din zonă au intrat în dialog cu autorităţile locale şi arhitecţii, fiind îngrijoraţi în special de exproprieri sau viitoarele construcţii care vor fi ridicate în zone în care deja sunt construire case rezidenţiale. 

Danciu Radu - ce înseamnă public privat, parcelele noastre au fost puţin sfârtecate. 

Mirabela Lemak – am o casă individuală, zona în care suntem noi nu suntem 15 case, dorim să rămână o zonă de case individuale cum s-a promit în PUZ-ul anterior. Am văzut că în jurul nostru se vor edifica construcţii de P+3 şi P+2. Nu mai am soare, privelişte, simt că ne goiniţi pe cei care suntem deja aici. 

Eugen Pănescu – cred că acest plan trebuie să producă viziune pentru echilibrarea intereselor publice şi private. Cred că faza aceasta urmează unei faze de studii de fundamentare, iar concluziile acestora ar trebui să fie şi ele prezentate.

Ramona Buzan – o să fim expropriaţi cu ce? Noi vrem să facem casă aici, dar pierdem metri pătraţi din proprietate.

Mari Chindriş - sunt proprietari din 2007, mi-am construit o casă în baza unui PUZ. Am făcut investiţii respectând regulile şi cerinţele legale, în ce măsura aceste investiţii se vor lua în considerare şi menţine.

Florin Naghy – Ni s-a preomos că PUZ pentriu Anemonelor va fi luat în considerare, nu este. Noi fiind proprietari de case aici, vrem să fie o zonă tampon, să nu se construiască chiar lângă noi blocuri.

Prezentările făcute publice în cadrul dezbaterii de miercuri pot fi consultate pe site-u Primăriei Cluj-Napoca, la secțiunea Comunitate/Cetățeni/Centrul de Inovare și Imaginație Civică: https://primariaclujnapoca.ro/cetateni/centrul-de-inovare-si-imaginatie-civica/

Propuneri pentru Sopor: gară pentru tren metropolitan, 7 staţii de bus, imobile de maxim 6 etaje şi prioritate pentru pietoni

ZIUA de CLUJ prezenta, la final de iulie 2020, conform planşelor publicate pe site-ul primăriei planurile pentru Sopor.  "Arhitecţii imeaginează un cartier pentru toate vârstele, împărţit în 6 zone, unde pietonii au prioritate, dar care să beneficieze de toate facilităţile omului modern. "Noul cartier trebuie să fie adaptat tuturor categoriilor de vârstă. Viața de cartier presupune în accepțiunea contemporană o abordare urbanistică care să încurajeze și să dezvolte viața comunitară, contactul interuman, participarea la dezvoltarea comunității și angajarea locuitorilor în managementul și administrarea cartierului și a spațiilor publice comunitare. De asemenea, să asigure dezvoltarea unei economii circulare puternice și stabile, cu locuri de muncă de calitate și bine calificate. Nu în ultimul rând, toate spațiile verzi publice propuse sunt concepute sub forma unui sistem verde conectat. Acest sistem verde conectat se articulează armonios cu viitorul Parc Est propus în zona lacurilor Gheorgheni și cu peticul de habitat Livada Palocsay. De asemenea traseul Pârâului Becaș este inclus în acest sistem sub formă de coridor ecologic, împreună cu toate văile cursurilor de apă torențiale păstrate într-o formă cât mai naturală".


- Tramă stradală cu diverse categorii de străzi publice;
- 6 unități de învățământ;
- 2 zone dotări sportive
- Clădiri în parteneriat public-privat, clădiri cu mixaj funcțional;
- Zone pentru clădiri multifuncționale culturale.


Din pricina mutitudinii de proprietari privaţi din zonă, cartierul ar urma să fie realizat etapizat: "Legat de regimul de proprietate, principala condiționare a acestui cartier o reprezintă fragmentarea funciară foarte mare și numărul ridicat de proprietari implicați în procesul de consultare publică. Acest impediment va impune etapizarea întregului proces de dezvoltare urbană, pentru a permite formarea unor asocieri funciare între diferiți proprietari co-interesați și care mai târziu să formeze comunități locale". 


Circulația pietonală. O mare parte a tramei stradale va fi organizată sub formă de „shared space” unde prioritatea deplasării va fi atribuită pietonului. Trama stradală va fi organizată astfel încât distanțele între diverse obiective rezidențiale să fie cât mai mică și plăcută, sub formă de parcurs.

Circulația velo. Sitemul major de piste de biciclete ce traversează zona. Accesul către diversele clădiri de locuit și nu numai se va face și prin intermediul sistemului de spații de tip „shared space”.

Transportul în comun. Sistemul de transport în comun va fi compus din 2 elemente majore: sistemul public de autobuze al Municipiului Cluj-Napoca și viitorul tren metropolitan ce va folosi calea ferată existentă (stații de autobuz și stația/gara trenului metropolitan).

Circulația auto. Acest tip de deplasare se va încuraja cât mai puțin, punându-se accent pe celelalte modalități de deplasare în oraș: pietonal, velo și cu transportul în comun. Străzile principale din interiorul perimetrului studiat vor avea o parte de carosabil cu asfalt, în rest pavajul tramei stradale va fi tratat cu pavele de piatră sau beton țesute sub diverse forme.

Reglementările urbanistice propuse în P.U.Z. Masterplan Sopor se vor defini conform legislației în
vigoare. Conform documentelor prezentate, cele mai înalte construcţii vor avea 6 etaje. Se vor construi şi locuinţe colective de P+2 (vilă urbană cu 6 apartamente). 

Joi, 22 octombrie 2020, ora 17.00, va avea loc o nouă dezbatere publică CIIC online,tema acesteia fiind „Infrastructura educațională". Această dezbatere face parte din serie de consultări publice pentru realizarea Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană (SIDU) 2021-2030. Reamintim faptul că primele dezbateri pe această temă au avut loc în luna iulie.

Seria de dezbateri publice online despre viitorul orașului va continua apoi și pe parcursul lunii noiembrie. Dezbaterile vor fi transmise live pe paginile de Facebook Municipiul Cluj-Napoca și CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică.

Aceste dezbateri sunt parte a proiectului ,,Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC'', finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA).

Proiectul are două componente:
– design-ul, dezvoltarea si implementarea unui sistem electronic de digitalizare și simplificare a serviciilor publice oferite cetățenilor Municipiului Cluj-Napoca prin implementarea funcționarului public electronic si virtual – ANTONIA.
și
– utilizarea Centrului de Inovare și Imaginație Civică în planificarea strategică a proceselor de inovare socială, pentru creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor oferite cetățenilor municipiului Cluj-Napoca.

Mai multe detalii despre proiect găsiți pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, accesând următorul link:
https://primariaclujnapoca.ro/cetateni/centrul-de-inovare-si-imaginatie-civica/

 

 

 

Comenteaza