A doua zi de Crăciun. Ce este interzis să faci de Soborul Maicii Domnului

A doua zi de Crăciun. Ce este interzis să faci de Soborul Maicii Domnului

În ziua a doua de Crăciun, pe 26 decembrie, Biserica o prăznuiește pe cea care a dat naștere lui Isus Hristos, pe Maica Domnului.

Biserica Ortodoxă sărbătorește în a doua zi de Crăciun, Soborul Maicii Domnului, aceasta fiind una din cele mai vechi sărbători în cinstea Fecioarei Maria care datează încă din sec. al V-lea.

Cuvântul sobor înseamnă adunare de oameni, iar în cadrul liturgic el exprimă chemarea spre slujbă cât și adunarea în jurul sfântului prăznuit pentru ca aceasta prin rugăciunile sale să mijlocească în fața lui Dumnezeu pentru noi, potrivit basilica.ro.

Soborul are loc în general după o mare sărbătoare și este pomenit sfântul sau sfânta care s-a făcut unealta lui Dumnezeu pentru împlinirea planului Dumnezeiesc. Soborul Maicii Domnului a devenit model de sărbătoare și pentru alți Sfinți precum Soborul Sf. Ioachim și Ana, Soborul Sf. Ioan Botezătorul sau Soborul Sf. Arhangheli.

Biserica a rânduit ca pe 26 decembrie, a doua zi după Crăciun, să fie pomenită Maica Domnului împreună cu soborul celor care o cinstesc pe ea. 

Ce este interzis să faci de Soborul Maicii Domnului

Pe 26 decembrie nu se lucrează, nu se face curat. Oamenii care muncesc în această zi nu vor mai avea nicio zi liberă pentru tot restul anului. De asemenea, în a doua zi de Crăciun este interzis să bârfești și să înjuri.

Soborul Macii Domnului este  unul dintre cele cinci mari praznice din anul bisericesc închinate Sfintei Fecioare Maria,  devenind model de sărbătoare şi pentru alţi sfinţi precum Soborul Sfinţilor Ioachim şi Ana, Soborul Sfântului Ioan Botezătorul sau Soborul Sfinţilor Arhangheli.

Comenteaza