Foto A fost târg de păsări, străbătut de podul servitoarelor. În 2020 se redescoperă Canalul Morii și devine oază verde în centrul Clujului

A fost târg de păsări, străbătut de podul servitoarelor. În 2020 se redescoperă Canalul Morii și devine oază verde în centrul Clujului

Primăria Cluj-Napoca are în plan reabilitarea și introducerea parcului I. L. Caragiale și a patrimoniului natural și arheologic existent aici în circuitul turistic integrat al oraşului. Prezenţa Canalului Morii - al doilea curs de apă ca importanță din municipiu, și prezenţa unor clădiri istorice în zonă vor transforma noul parc în oaza verde din mijlocul localității. 

Contractul de proiectare pentru modernizarea parcului I. L. Caragiale și a străzii Octavian Petrovici i-a fost atribuit biroului de arhitectură Asiza, condus de Vlad Rusu, cel care a câștigat și concursurile de soluții pentru amenajarea Parcului Feroviarilor și a Turnului Pompierilor.

Echipa acestuia a imaginat și felul în care ar putea să arate arterele din zona centrală (Regele Ferdinand, Emile Zola, Sextil Pușcariu și Tipografiei). De asemenea, a primit locul II în cadrul concursului de soluții pentru reamenajarea Dealului Cetățuii. 

Având în vedere că joi, 20 februarie, de la ora 18:00, la Casino - Centrul de Cultură Urbană, din Parcul Central, va avea loc prezentarea soluției de amenajare a Parcului I. L. Caragiale și a străzii O. Petrovici, arhitecții de la Asiza au făcut publice detaliile și schițele proiectului de reabilitare și modernizare a spațiilor mai sus-menționate.

ISTORIC

Ocupat cu construcții până la a doua jumătate a sec. XIX, pe locul actualului scuar a funcționat târgul de păsări al urbei, până la amenajarea sa în formă actuală. În 1933 s-a demolat singura moară din zonă, rămasă în dreptul Palatului Poștei, cu scopul modernizării Pieței Mihai Viteazul, un deziderat neîmplinit al administrației interbelice.

Forma actuală a scuarului a a luat ființă în 1968, odată cu edificarea Palatului Telefoanelor și cu sistematizarea cursului Canalului Morii. Acesta a fost amenajat cu un taluz verde înspre parc, respectiv cu trotuar și parapeți de mozaic turnat spre str. G. Barițiu, după un proiect al arhitectului clujean Vasile Mitrea.

Totodată s-a refăcut pasarela pietonală în dreptul Palatului Telefoanelor, pe fostul loc al Podului Servitoarelor, cunoscut în epocă ca fiind frecventat de femeile din localitățile vecine orașului care își ofereau serviciile de menaj. După definitivarea scuarului, acesta a devenit loc de loisir și spațiu de joacă pentru copii.

La finalul anilor ’80, odată cu introducerea tramvaielor pe Barițiu, s-a dispus acoperirea Canalului Morii pe două treimi din stradă. A rămas neacoperită doar porțiunea de la Palatul Poștei și Palatul Telefoanelor, aceasta fiind amenajată cu vegetație ornamentală joasă. În scurt timp, acest spațiu a dispărut din pricina extinderii Palatului Poșetei cu un nou corp de clădire.

Și scuarul cu vegetație a cunoscut mai multe etape de amenajare urbanistică. La finalul anilor ’90, administrația locală a amenajat un skate-park, iar în ultimele două decenii s-au făcut lucrări de reparații a aleilor, amenajări cu mobilier urban și amplasarea unor statui.

Recent au mai fost plantați câțiva arbori. Nu în ultimul rând, traseul zidului de apărare al orașului român și medieval, pe latura de nord a parcului, a fost reperat în trei puncte.

PROPUNERE MODERNIZARE

Conform proiectului prezentat de biroul de arhitectură Asiza, se propune reamenajarea integrală a suprafeței parcului, cu păstrarea vegetației sănătoase. Ar urma să se planteze 44 de noi exemplare de arbori, de diferite specii, și se va planta și vegetație tapisată, însumând 1.500 de specii de arbuști și subarbuști, plante perene cu flori și ierburi ornamentale.

Totodată se propune descoperirea Canalului Morii, cu amenajări și sistematizări pe verticală pentru a facilita accesul pietonal la luciu de apă. În continuarea acestor demersuri, se propune realizarea unor cercetări arheologice care vizează descoperirea traseului celei de a doua incinte medievale a orașului, ce traversează suprafața parcului.

Se dorește evidențierea la suprafață a descoperirilor arheologice, pentru a crește atractivitatea turistică a parcului. Licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare a parcului I. L. Caragiale și a străzii Octavian Petrovici ar urma să fie lansată în primăvară.

Dezbaterea de joi este publică, clujenii fiind invitați să facă propuneri și observații privind proiectul.

Centrul de Inovare și Imaginație Civică (CIIC) a fost lansat în toamna anului 2017,  fiind un laborator de idei, permanent, în care se dezvoltă și se testează diferitele forme de colaborare între actorii din oraș, cu scopul de a încuraja participarea clujenilor la viața orașului și de a promova discuții privind proiectele de dezvoltare urbană.

Dezbaterea din 20 februarie este parte a proiectului ,,Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’,  finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA).

Proiectul are două componente: designul, dezvoltarea si implementarea unui sistem electronic de digitalizare și simplificare a serviciilor publice oferite cetățenilor municipiului prin implementarea funcționarului public electronic și virtual  Antonia; utilizarea CIIC în planificarea strategică a proceselor de inovare socială, pentru creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor oferite cetățenilor 

Comenteaza