Adio maşini de "Vinerea Verde"! Luăm bicicleta, trotineta ori mergem pe jos

Adio maşini de "Vinerea Verde"! Luăm bicicleta, trotineta ori mergem pe jos

Ministerul Mediului lansează campania "Vinerea Verde", cu scopul de a reduce poluarea cauzată de transportul cu maşinile personale în marile oraşe, încurajând transportul alternativ spre şi de la serviciu.

România ocupă trei poziții din primele cinci la nivel european în topul poluării cu NO2, emisii produse în special de mașinile vechi și de cele diesel. Conform unui studiu european Cluj-Napoca este printre cele mai poluate orașe europene cu substanța clasificată drept cancerigen de mare risc, aşa că "Vinerea Verde" ar fi o gură de aer proaspăt şi pentru clujeni. 

Studiul a fost realizat de compania europeană de cercetare CE Delft și a vizat 432 de orașe europene, 21 dintre acestea fiind din România. Conform organizației Observatorul Român de Sănătate, București, Cluj-Napoca și Brașov sunt printre cele mai poluate orașe europene cu NO2, relatează Mediafax.

Potrivit Ministerului Mediului, sub sloganul "STOP! Azi maşina stă pe loc!”, campania încurajează utilizarea transportului alternativ de către angajaţii din instituţiile publice în scopul reducerii poluării şi, implicit, a emisiilor de carbon. "Vinerea Verde" îşi propune ca, până la sfârşitul acestui an, cel puţin unul din patru angajaţi să vină în ultima zi lucrătoare a săptămânii la serviciu pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun şi să renunţe astfel, pentru o zi, la autoturismul personal.

"Ne confruntăm cu o mobilitate poluantă şi aglomerată, motiv pentru care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor doreşte să instaureze în România Vinerea Verde, ca o iniţiativă voluntară prin care invităm toţicetăţenii să renunţe în ziua de vineri la deplasarea clasică cu maşină personală şi să aleagă mijloace mai puţin poluante poate chiar cu amprentă zero de carbon, mijloace de transport nepoluante însemnând trotinetă, mersul pe jos sau cele care sunt la îndemâna tuturor, mijloacele de transport în comun. Vinerea Verde este o invitaţie la un alt fel de comportament, o iniţiativă care încearcă să schimbe mentalităţi”, a declarat ministrul Tánczos Barna.

De asemenea, această iniţiativă este o invitaţie la mişcare, atât pentru angajaţii instituţiilor publice, cât şi pentru cei din mediul privat, transmite news.ro. 

Comenteaza