Cât vor să câştige de la primărie noii gunoieri

Cât vor să câştige de la primărie noii gunoieri
Şase ofertanţi s-au aruncat în lupta pentru a curăţa oraşul de praf şi zăpadă - de la firme apropiate PDL, la abonata primăriei lui Radu Mazăre până la societatea controlată de finanţatorul Universităţii Cluj.

Rosal, cei care se ocupă şi în prezent de salubrizare părţii de vest a oraşului, a ofertat pentru ambele sectoare, cu preţuri la jumătate pe unele capitole din cât taxează în prezent activitatea. Cea mai mare bătaie este pe sectorul de est, de care se ocupă Bantner Servicii Ecologice. În acest caz au depus oferte toate cele şase societăţi înscrise la licitaţia primăriei clujene. Pe sectorul deţinut de Rosal au depus oferte doar patru dintre firme.

Societăţile înscrise în competiţia pentru a curăţa domeniul public din Cluj-Napoca sunt actori importanţi de pe piaţa salubrităţii din România, conduse de oameni importanţi din cu ancore în PDL sau PSD, firme care au contracte importante cu alte administraţii publice din România, de la care au încasat milioane de euro.

Pentru curăţarea sectorul I (Mănăştur, Zorilor, Grigorescu, Gruia, D. Rotund, zona centrală -circa 80%) au depus oferte Rosal, Supercom, RER Ecologic Oradea (din grupul de firme RER- continuatorul REBU care a deţinut monopul deşeurilor în capitală) şi Romprest Service. Ofertele s-a depus ca preţ pe 17 componente care vizează măturat manual, întreţinerea curăţeniei, spălatul carosabilului şi al trotuarelor, stropitul carosabilului, curăţarea manuală a rigolelor, măturat mecanizat, curăţarea manuală a zăpezii şi gheţii, pluguitul, combaterea poleiului, curăţarea de zăpadă şi gheaţă a gurilor de scurgere, încărcat, transportul zăpezii şi gheţii, plus redevenţa acordată anual primăriei.

Rosal a oferit tarife mult mai mici decât cele pe care primăria le plăteşte în prezent societăţii şi cea mai mare redevenţă. De exemplu, pe componenta măturat mecanizat, pentru 1000 mp, ordinea preţurilor fără TVA ofertate este: Rosal (7,48 lei), Supercom (7,96 lei), RER (11,9 lei), Romprest (16,21 lei). La spălatul din furtun, pentru 1000 mp, ordinea preţurilor fără TVA propuse este: Supercom (7,29 lei), RER (14,75 lei), Rosal (20,57 lei), Romprest (54,88 lei). Pentru pluguit, ordiea tarifelor la 1000 mp ofertate fără TVA este : Rosal (4,66 lei), Romprest (6,41 lei), RER (7,77 lei), Supercom (8,66 lei). La redevenţă, Rosal a ofertat 3,71 % din valoarea totală facturi cu TVA, urmată de celelate trei societăţi cu 3,3%.

Preţul mediu al Supercom pentru curăţarea a 1000 de mp pe timp de iarmă sau de vară este de 18,76 de lei. Al Rosal este de 30,6 lei. Al RER este 32,2 lei iar al Romprest este de 55,3 lei.

Pentru curăţarea sectorului II (Gheorgheni, Mărăşti, Între Lacuri, Bulgaria, A. Mureşanu, Someşeni, zona centrală - cca 20%) a intrat în cursă actuala societate care face salubrizarea, Brantner Servicii Ecologice, cele patru firme care au ofertat pentru sectorul I, dar şi societatea Polaris M. Holding.

La capitolul măturat mecanizat, pentru 1000 mp, ordinea preţurilor fără TVA ofertate este: Rosal (7,55 lei), Polaris (8,16 lei), Supercom (8,76 lei), Brantner Vereş (9,12 lei), Romprest (17,24 lei) şi RER (17,56 lei). La spălatul din furtun, pentru 1000 mp, ordiea preţurilor fără TVA propuse este: Supercom (7,6 lei), Brantner (9,07 lei), Polaris (14 lei), RER (17,27 lei), Rosal (20,71 lei), Romprest (62,22 lei). Pentru pluguit, odinea ofertelor este: Polaris (3,79 lei), Rosal (4,28 lei), Romprest (6,41 lei), RER (7,43 lei), Supercom (8,76 lei) şi Brantner (9,29 lei).

Preţul mediu pe 1000 de mp curăţaţi în sectorul II, iarna/vara, indica următorul clasament al ofertanţilor: Polaris (12,1 lei), Supercom (19,8 lei), Brantner (30,8 lei), Rosal (31,4 lei), Romprest (56 lei) şi RER (56,5 lei). La redevenţă, Rosal a oferit 4,11 % din valoarea totală a facturilor cu TVA, Brantner a oferti 350.500 de lei, Romprest şi Supercom au oferit 3,3 % din valoarea totală a facturilor cu TVA, Polaris a oferit 5,6% iar RER, 3,84%.
Comisia de licitaţie este condusă de directorul tehnic al primăriei Virgil Poruţiu. Din aceasta mai fac parte Lucia Lupea (şef birou achiziţiie), Ioan Bogdan (şef serviciu financiar), Adriana Măgurean (şef serviciu tehnic), Mircea Abrudan (şef serviciu) şi doi inspectori - Marius Coroş şi Mariana Capotă.


Ofertele au fost deschise în 30 ianurie, iar comisia urmează să le analizeze din punct de vedere al caietului de sarcini şi al fişei achiziţiei, după care va stabili clasamentul pe fiecare lot în parte. Contractul de concesionare a serviciului de salubrizare stradală scos la mezat de primăria clujeană pentru opt ani a fost estimat la 137,6 milioane de lei (30 de milioane de euro).

Administraţia locală clujeană a scos la licitaţie două loturi (sectoare) pentru prestarea acestor servicii, aşa cum se derulează şi în prezent contractractele pentru salubritate stradală de către Rosal şi Brantner (până la adjudecarea noii licitaţii). Criteriul de atribuire este preţul ofertei care contează în proporţie de 99,9% în evaluarea acestora, iar restul contează redeveţa, potrivit datelor din SEAP. Din septembrie, când primăria a lansat pentru prima dată această licitaţie, în urma contestaţiilor, caietul de sarcini pus la bătaie de muncipalitatea a fost modificat succesiv.

 Polaris M Holding din Constanţa este deţinută, potrivit informaţiilor din media centrală, de deputatul PSD Eduard Martin care a preluat afacerea de la tatăl său, fost prefect de Constanţa în timpul mandatului de premier a lui Adrian Năstase. Polaris a câştigat, constant, licitaţiile organizate de primăria Constanţa condusă de Radu Mazăre pe partea de salubrizare. Anul trecut, prin apel la instanţă, şi-a adjudecat şi contractul de salubrizare pe trei ani, de 23,5 milioane de lei, pus la bătaie de primăria Alba Iulia, în defavoarea Brantner Servicii Ecologice şi a Salprest, conform aceloraşi informaţii din hotnews.ro.

RER Servicii Ecologice Buzău face parte din grupul de firme germane RER şi este precursoare al REBU care a început afacerile cu gunoaie în 1999, deţinând monopolul printr-un contract de asociere cu Primăria Capitalei. Numele RER se leagă de cel al deputatului de Buzău, Cezar Preda, membru de vază al PDL. Potrivit informaţiile din România Liberă, aceasta a fost şi director la RER Buzău, însă a demisionat din funcţiile deţinute la societăţi comerciale în 2005. RER este patronată de familia germană Remmert, dar în România, este încă legată de persoane importante conectate la partidul democrat liberal. RER România se ocupă sau se ocupa de salubrizare în Bucureşti, Timişoara, Buzău, Oradea, Galaţi, Brăila, Tulcea sau Deva, în baza unor contracte cu autorităţile publice.


Supercom se leagă de gruparea Udrea-Cocoş-Bittner-Ciuclea şi asigură salubrizarea în sectorul II din Capitală, însă, portivit mediei locale, a deţinut şi contracte importante la Dâmboviţa, în tipul fostului preşedinte PDL, Florin Popescu. Contractul cedat firmei din gruparea apropiată de fostul ministru PDL, Elena Udrea, a dus la executarea silită a Consiliului Judeţean din Dâmboviţa de către Supercom pentru câteva zeci de milioane de lei. Potrivit topului Forbes din 2011, fostul senator PSD din legislatura 2004-2008, vicepreşedinte al UNPR, Ilie Ionel Ciuclea deţine împreună cu familia firma de salubritate Supercom. "Compania a devenit cunoscută după ce a reuşit să câştige contractele de salubrizare pentru sectorul 2 din capitală. Deşi s-a scris de mai multe ori că firma a fost înfiinţată de Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea, şi Alexandru Bittner, un apropiat al lui Adrian Năstase şi cedată ulterior familiei Ciuclea, nu există dovezi în acest sens", se arată în respectivul top. Supercom a devenit cunoscută şi a încasat bani publici, peste 2 milioane de euro, începând cu 2007, după ce primăria sectorului 2 condusă de Neculai Onţanu - UNPR a autorizat-o să ridice autovehiculele parcate illegal pe domeniul public. Însă cel mai contestat contract încheiat în 2007 cu administraţia sectorului 2, condusă de Neculai Onţanu, secretar general al UNPR, este autorizaţia de ridicare a automobilelor parcate ilegal. "Pe lângă firma de salubritate, care are contract cu Primăria sectorului 2 şi care reprezintă aproximativ 50% din business, grupul mai cuprinde şi o fabrică de producţie asfalt, o secţie de drumuri şi lucrări de infrastructură, o firmă de instalaţii de gaze şi o firmă de administrare de locuinţe", se arată în topul milioanrilor Forbes.


Rosal Grup se leagă de numele fostului deputat PDL Silviu Prigoană. Societatea se ocupă de groapa de gunoaie a Capitalei, Glina, dar are contracte importante şi cu alte administraţii locale din ţară. La Cluj-Napoca, Rosal deţine o felie pe partea de salubritate menajeră (contract câştigat în 2009), se ocupă de întreţinerea spaţiilor verzi din Cluj-Napoca, dar şi o felie din salubritatea stradală (contracte prelungite iarna aceasta, începând din luna octombrie când cel încheiate în 2006 a expirat).


Brantner Servicii Ecologice se leagă de numele gunoierului şef al oraşului, Eugen Vereş, fiind precursoarea fostei companii de salubritate Napoget, deţinută de importanţi oameni de afaceri din oraş şi cedată grupului Brantner. Brantner se ocupă prin Salprest de rampa de gunoi a oraşului, dar şi de o felie din salubritatea menajeră din municipiul, alături de Rosal. Tot în acest tandem a deţine încă şi contract pentru salubritarea stradală (spălat străzile şi deszăpezit) cu primăria clujeană. Societatea a încasat, de asemenea, zeci de milioane de lei de la primăria Cluj-Napoca. Grupul Brantner s-a extins şi la Sibiu, Turnu Severin, Piatra Neamţ, dar şi în loclaităţi din mediul rural, unde prestează servicii de salubrizare pentru autorităţile publice. Numele administratoturlui Brantner, Călin Stoia, apare de asemenea în dosarul de corupţie al fostului primar Sorin Apostu, acesta fiind reţinut şi apoi eliberat.
Romprest este deţinută de omul de faceri Florian Walter, fost acţionar la echipa de fotbal Dinamo Bucureşti până în 2009, atunci când a preluat pachetul majoritar de acţiuni la "U" Cluj de la Consiliul Local. Omul de afaceri a renunţat la echipa "Şepcilor roşii" în vara lui 2012, alegând să se implice financiar la Petrolul, însă anul trecut s-a reîntors şi a fost prezentat din nou de primarul Emil Boc ca omul care ţine "U" în viaţă. Romprest a participat şi la licitaţia din 2009 pentru salubritatea menajeră, însă a piedut. În vremea respectivă s-au făcut speculaţii că societatea aştepta, după preluarea echipei Universitatea, să-şi recupereze investiţia prin intermediul unor contracte cu administraţia publică locală. Informaţiile au fost negate de foştii oficiali ai administraţiei publice şi judeţene - Boc, Apostu şi Alin Tişe. Romprest deţine contractul de salubrizare cu primăria sectorului I condusă de Andrei Chiliman, contract adjudecat pe 25 de ani, începând cu 2008, contra sumei de 550 de milioane de euro, potrivit relatărilor din presa centrală. Numele lui Walter apare şi în "dosarul transferurilor" fotbaliştilor de la "U" la Petrolul Ploieşti. Anul trecut, Romprest a câştigat un contract important cu primăria Timişoara de câteva zeci de milioane de lei, în cadrul unul proiect european, pentru reabilitarea centrului oraşului, potrivit debanat.ro.

Tarife actuale practicate de societăţile care operează în Cluj-Napoca

Rosal /sector I /vest
La 1000 de mp
Măturat mecanizat 12,93 lei
Spălat furtun 8,06 lei
Pluguit 9,59 lei

Brantner/sector II/est
La 1000 de mp
Măturat mecanizat 8,94 lei
Spălat furtun 12,34 lei
Pluguit 22,27 lei

Comenteaza