Noutatea din autobuze: CTP introduce plata cu portofelul

Noutatea din autobuze: CTP introduce plata cu portofelul
Compania de Transport Public va introduce de săptămâna viitoare un nou tip de plată a biletelor de călătorie.

De săptămâna viitoare, CTP mai face un pas către modernizarea transportului în comun. Va introduce un nou tip de plata a biletelor, care se numeşte mobilpay wallet, adică - în traduce mot-a-mot - portofel plată mobil. Cum va funcţiona acest sistem? Ne-a explicat Laura Lupşa, inginer la serviciul tehnic al companiei.

"Utilizatorii trebuie să îşi descarce aplica'ia de pe get.mobilepay.com pe orice smartphone sistem de operare android sau iOS, care este un serviciu securizat, la fel ca paypal. Se va putea descărca inclusiv cu ajutorul qr-codurilor de pe afişele din autobuze. Acolo vor găsi opţiunea de plată către CTP şi un meniu, din care îşi pot selecta oricare dintre cele şapte tipuri de bilete. Vor trebui să activeze butonul "cumpără", iar apoi să prezinte biletul virtual controlorilor, în cazul în care li se solicită acest lucru", a spus Laura Lupşa.

Călătorii vor trebui să cumpere biletul înainte de urcare. Preţurile sunt identice cu cele de la plata prin SMS, care funcţionează din luna iunie. Tehnologia funcţionează cu orice card bancar şi respetă regulile de securitate Visa/Mastercard.

"Nu ne aşteptăm ca foarte mulţi clujeni să recurgă din start la plata prin mobilepay wallet. Adevărul e că nici la biletele prin SMS nu ne-am aşteptat să fie atât de populare şi ne-am înşelat", a explicat angajata CTP.

Portofelul mobil există deja în România. Turdenii şi albaiulienii îşi pot deja procura bilete pe mijloacele de transport local în acest mod.

Plata prin SMS, un succes

Introducerea plăţii biletelor prin SMS este considerată un succes de Compania de Transport Public. Statisticile arată că numărul plătitorilor este tot mai mare, de la lună la lună. Dacă în iunie 2014, când a funcţionat numai 12 zile, sau achitat prin SMS 3.471 de bilete, în ianuarie 2015 s-a ajuns la recordul absolut, de 32.432 de comenzi prin serviciile de telefonie mobilă. În noiembrie şi decembrie se înregistraseră peste 27.000 de plăţi prin SMS. Conducerea CTP a crezut că plăţile cu telefonul mobil vor acoperi perioadele se dimineaţă devreme şi seară târziu, când casele de bilete nu sunt deschise, dar nu este aşa: cele mai multe comenzi apar între orele 9 şi 10, respective 18-20. Există 7 tipuri de bilete, împărţite pe număr de călătorii, timp parcurs sau zonă, dar 87% dintre cei care au achitat prin SMS şi-au comandat tichete de o călătorie. Statisticile mai spun că rata de mesaje eronate a scăzut semnificativ, de la 9,56% în prima lună, la 1,15% în ianuarie 2015.

 

18.281

de euro a obţinut CTP, numai în ianuarie 2015, din vânzarea biletelor prin SMS

Comenteaza