Platforma de depozitare temporară a deșeurilor a fost inaugurată. Cum va funcționa

Platforma de depozitare temporară a deșeurilor a fost inaugurată. Cum va funcționa
Începând din acest sfârșit de săptămână, deşeurile clujenilor vor fi stocate în apropiere de Pata Rât, pe o rampă temporară. Platforma a fost inaugurată, vineri, de către primarul Emil Boc.

Platforma de stocare temporară, care se întinde pe o suprafață de 4.000 mp, se află la o distanță de 4 km kilometri est de municipiul Cluj-Napoca, în vecinătatea vechii rampe de la Pata Rât. În ultimele luni, după închiderea vechii platforme, gunoaiele clujenilor au fost transferate la Oradea. Odată cu utilizarea noii rampe, costurile se diminuează: dacă până acum persoanele fizice achitau 8,38 lei/ lună pentru ducerea deşeurilor pe rampa din Oradea, de acum înainte vor plăti doar 6,79 lei/lună. În cazul persoanelor juridice, tariful va scădea de la 70,34 lei/ lună la 43,10 lei/ lună.

Deși ediul nu a inaugurat în mod oficial noua rampă de stocare a deșeurilor, acesta a postat pe pagina sa de Facebook un video în care explică modul de funcționare a platformei.

"De astăzi (vineri, n.red.) avem un depozit de stocare temporară a deșeurilor. În consecință gunoaiele nu vor mai fi duse la Oradea, ci vom avea propria rampă aici, în Cluj-Napoca. Este o soluție valabilă pentru doi ani de zile, cu posibilitatea de extindere dacă va fi nevoie, până când cei de la Consiliul Județean vor termina Centrul de Management Integrat al Deșeurilor, unde se vor neutraliza în final toate deșeurile din județul Cluj. Clujenii pot fi liniștiți că, de acum înainte, li se vor ridica deșeurile fără nicio problemă", a precizat primarul Emil Boc.

Noua rampă de stocare temporară a deșeurilor a fost construită de Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP), iar lucrarile au durat 4 luni și au costat circa 4.625.000 lei (conform HCL nr. 305/2015). Rampa de la Pata Rât are o capacitate de 96.000 de tone, iar deşeurile clujenilor cântăresc aproximativ 12.000 de tone lunar. Conform specialiştilor Agenţiei pentru Protecţia Mediului, aceasta va putea funcţiona doar atât timp cât va respecta prevederile legale şi nu va depăşi capacitatea de funcţionare. În momentul în care rampa ajunge aproape de cantitatea maximă acceptată, administratorii vor fi obligați să elimine din conținut - să realizeze o reducere a cantităţilor de deşeuri depozitate prin reciclare sau prin incinerare cu recuperare de energie.

"Rampa a fost finalizată conform normativelor Protecției de Mediu, respectând autorizația de funcționare. În speță, se colectează levigatul, se depozitează pe suprafețe impermeabilizate. Din punct de vedere al fluxului tehnologic, este un flux care respectă în totalitate autorizația de funcționare. Platforma este dotată cu un cântar, mașinile intră și sunt cântărite, sunt înregistrate pe calculator, se deplasează pe un drum astfaltat și intră pe platformă unde se descarcă. La ieșire, mașinile sunt cântărte din nou, făcându-se diferența de produs lăsat pe platformă. Practic, prin cântărirea și la intrare și la ieșire, noi respectăm legislația care ne cere să avem inventarul corect și exact în ceea ce privește deșeurile depuse pe platformă. În momentul în care noi colectăm deșeuri reciclabile, acestea se cântăresc și, tot așa, se înregistrează pe cântar, raportându-se în fișele speciale pe care le-am primit de la Mediu. În ceea ce privește sortarea, are loc o primă sortare manuală a deșeurilor reciclabile mari (cartoane, plastic), iar după aceea urmează să ne dotăm cu instalații specializate de sortare în vederea unei diminuări care să ne ducă la 40%; prin aceasta diminuăm cantitatea deșeurilor depuse pe platformă și vom câștiga din vânzarea deșeului prelucrat", a explicat Ion Pantelimon, directorul RADP.

Comenteaza