Cum îşi aşteaptă Clujul turiştii în zona montană. Plin de gunoaie pe drumul Gilău - Tarniţa - Mărişel FOTO/VIDEO

Cum îşi aşteaptă Clujul turiştii în zona montană. Plin de gunoaie pe drumul Gilău - Tarniţa - Mărişel FOTO/VIDEO
Mai multe zone din apropierea unui important drum turistic al Clujului sunt pline de gunoaie. Autorităţile îşi pasează responsabilitatea în rezolvarea problemei.

De-a lungul drumului turistic care străbate una dintre cele mai frumoase zone ale judeţului Cluj, de la Gilău spre Mărişel, se pot vedea cantităţi foarte mari de gunoaie aruncate (video).

ZIUA de CLUJ a vorbit atât cu reprezentanţii primăriei Gilău, cât şi cu cei ai Direcţiei de Administrare a Domeniului Public al Judeţului (DADPJ) Cluj despre cine este responsabil cu asigurarea curăţeniei în această zonă.

Viceprimarul comunei Gilău, Okos Carol, a declarat că primăria a avut un program prin care au fost instalate containere pentru colectarea selectivă în patru zone pe lungimea acestui drum, dar în urma mai multor cereri primite între lunile mai şi septembrie 2016 de la DADPJ acele puncte de colectare au fost desfiinţate, iar în locul lor au fost instalate nişte tăbliţe pe care scria că zona din apropierea drumului este în administrarea autorităţilor judeţene.

Cu toate acestea, viceprimarul a afirmat că şi după ce containerele au fost ridicate, primăria Gilău a făcut curăţenie în aceste zone. Okos spune că ultima dată când s-a făcut curăţenie aici a fost la sfârşitul lunii decembrie 2016, la insistenţele prefectului judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan.

Reprezentantul Primăriei Gilău spune că va dispune ca în perioada următoare să se facă din nou curăţenie pe drumul turistic de pe raza comunei, dar solicită o discuţie cu reprezentanţii judeţului care administrează drumul respectiv, pentru clarificarea responsabilităţilor fiecărei instituţii.

Directorul DADPJ Cluj, Liviu Hîncu, a declarat că va trimite un reprezentant în zonă şi va face sesizări către instituţiile abilitate pentru a-i identifica pe cei care auncă mizerii în apropierea drumului turistic Gilău - Mărişel.

Hîncu este de părere că responsabili de depozitarea neautorizată a acestor gunoaie ar putea fi proprietarii de cabane din zonă care nu au contract cu firma de salubritate. Acesta cere administraţiei locale să ia măsuri împotriva celor care nu au asemenea contracte.

În replică, viceprimarul Gilăului spune că a fost instituită deja de către consiliul local o taxă pentru cei care nu au contract, de 12 lei pe lună, dar că operaţiunea de identificare a acestora este greoaie, în condiţiile în care cei de la firma de salubritate Quatro Eco Salub nu au trimis primăriei o situaţie clară a celor care au şi care nu au contract, cerută de administraţia comunei.

Okos mai arată că şi la acei puţini proprietari de cabane din zonă care au contract de salubritate, firma nu le putea ridica gunoiul la timp, acesta fiind ridicat de-abia o dată la 5-6 săptămâni, iar acest lucru poate fi un motiv pentru care cetăţenii aleg să arunce gunoiul pe unde apucă.

Comenteaza