Horvath Anna, demisie cu aplauze. Clujul îşi caută viceprimar

Horvath Anna, demisie cu aplauze. Clujul îşi caută viceprimar
Viceprimarul Clujului şi-a dat demisia din funcţie în urma dosarelor de corupţie şi de integritate în care aceasta este implicată.

Horvath Anna este implicată într-un dosar de corupţie, dar şi într-unul de integritate cuprins într-un raport al Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI), o informare în acest sens fiind supusă atenţiei consilierilor locali în şedinţa de marţi.

Înaintea supunerii la vot a informării, Horvath a luat cuvântul şi a ţinut să îşi anunţe demisia. Ea a mulţumit primarului Emil Boc, viceprimarului Dan Tarcea şi aparatului din Primărie pentru colaborarea din ultimii aproape cinci ani.

"A fost cea mai frumoasă şi cea mai fascinantă perioadă din întreaga mea carieră profesională", a spus viceprimarul demisionar. Declaraţia sa a fost aplaudată de consilieri. Au luat apoi cuvântul Emil Boc şi Dan Tarcea, care la rândul lor i-au mulţumit reprezentantei UDMR pentru efortul depus.

A ţinut să adreseze câteva cuvinte şi Gergely Balazs, din partea UDMR, care i-a spus în limba maghiară "Mulţumim pentru munca ta. Te aşteptăm înapoi".

După acest moment, Dan Tarcea, care a prezidat şedinţa de marţi a Consiliului Local (CL), a întrebat dacă există o altă propunere pentru funcţia de viceprimar. Cum nu a existat, s-a decis ca, până la următoarea şedinţă de CL, primăria să funcţioneze cu schema incompletă. În fapt, al doilea post de viceprimar revine prin algoritm UDMR, care urmează să desemneze persoana pe are o va trimite în locul lui Horvath.

"Nu am stabilit încă nimic, o vom face până la şedinţa de CL din luna aprilie. De aceea nu am făcut nici nominalizarea pentru poziţia vacantă de consilier local", a spus Csoma Botond, liderul judeţean al UDMR. Csoma este chiar cel care a lăsat vacant postul de consilier local la Cluj, în urma alegerii sale în Parlamentul României.

Horvath Anna a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupţie, sub control judiciar, pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă şi spălare a banilor. În acelaşi dosar a fost deferit justiţiei, în stare de libertate, omul de afaceri Zsolt Fodor, acuzat de cumpărare de influenţă şi spălare a banilor.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a precizat că faptele de care sunt acuzaţi cei doi au fost săvârşite în perioada februarie - mai 2016. "Inculpata Horvath Anna, în calitate de viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, şi-a folosit influenţa pe lângă funcţionari publici din cadrul primăriei pentru urgentarea avizării unor proiecte imobiliare în care inculpatul Fodor Zsolt avea interese economice.

Derularea acestor proiecte imobiliare presupunea obţinerea în prealabil a mai multor documente: eliberarea unor certificate de urbanism, confirmarea avizelor de oportunitate, concesionarea unei suprafeţe de teren, eliberarea autorizaţiilor de construire", se arată în comunicatul DNA.

Conform aceleiaşi surse, pe 13 mai, Horvath i-a pretins omului de afaceri, în schimbul intervenţiilor sale, procurarea şi remiterea a 60 de abonamente, în valoare totală de 20.000 de lei, la două festivaluri de muzică. Biletele intenţiona să le ofere ulterior, ca stimulent, voluntarilor care o sprijineau în cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale.

"Cele două persoane au convenit să disimuleze remiterea abonamentelor sub forma unui contract de sponsorizare, încheiat între o societate administrată de inculpatul Fodor Zsolt şi o firmă 'agreată' de inculpata Horvath Anna", se menţionează în comunicatul DNA. Procurorii au dispus în acest caz măsura asiguratorie a sechestrului asupra unui imobil care îi aparţine Annei Horvath.

Mai mult, luna trecută, ANI a anunțat că a constatat încălcarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativă și a identificat indicii privind posibila săvârșire a infracțiunii de conflict de interese în materie penală de către Anna Horvath, viceprimar al municipiului Cluj-Napoca, în acest caz fiind sesizată și DNA.

"În perioada exercitării mandatului de viceprimar 2012 - 2016, a participat la ședința CL Cluj-Napoca în cadrul căreia a fost adoptată o hotărâre prin care s-a dispus alocarea sumei de 90.000 lei către Asociația Claudiopolis - Asociația pentru Dezvoltarea Comunității în cadrul căreia Horvath Anna deține calitatea de președinte și alocarea sumei de 30.000 lei Universității Sapientia, din partea căreia persoana evaluată a beneficiat de foloase prin intermediul contractelor încheiate în calitate de cadru didactic", se precizează într-un comunicat al ANI.

Comenteaza