Anti-ţepe! Ce condiţii pune Primăria pentru a acorda autorizaţie de construire

Anti-ţepe! Ce condiţii pune Primăria pentru a acorda autorizaţie de construire
Primăria vrea să îşi ia măsuri de siguranţă împotriva dezvoltatorilor-„ţepari".

Ştim multe cazuri de dezvoltatori care au promis că asfaltează drumurile şi nu au mai făcut-o. Sau care au construit, dar au „uitat" să tragă utilităţile, de au ajuns locatarii să se milogească pe la furnizori. Primăria vrea să oprească acest fenomen. Decizia a fost anunţată de viceprimarul Dan Tarcea.

„Am hotărât să nu mai dăm autorizaţie de construire dezvoltatorilor dacă nu asfaltează şi trag utilităţi ÎNAINTE de a începe lucrările. Asfaltezi drumul la o lăţime de 12 metri, la strat de uzură, tragi utilităţi - apă, gaz, curent, pui iluminat stradal, şi abia după aceea te apuci de construit. Dacă în alte părţi se poate rezolva problema, de ce să nu se poată şi la Cluj. Aşa este corect şi modern, iar dacă vrei să construieşti, te aliniezi. Firmele serioase vor putea face acest lucru. Să nu mai vedem cazuri de dezvoltatori care îi lasă pe locatari în noroi şi fără utilităţi. Să nu mai iasă camioanele de pe străzile de pământ şi să facă mizerie 500 de metri pe străzile oraşului", a spus Tarcea.

Decizia municipalităţii a fost primită cu entuziasm de specialişti. „Trebuie să vedem parte de investiţii diferenţiat. Dacă vorbim despre un ansamblu mare, care are propria reţea de străzi şi alei, binenînţeles că trebuie că dezvoltatorul trebuie să realizeze tot ce ţine de comunicare înainte. Dacă vorbim însă de străzi care deja sunt în domeniul public, nu ar fi normal să tragă asfalt cineva care îşi construieşte o casă. Măsura primăriei nu îi priveşte doar pe dezvoltatori, ci şi pe noi, pe posibilii cumpărători, şi ţine de calitatea vieţii. Trebuie să ştiţi că există o pevedere legală încă din 1990 ca autorizaţiile de construire să se dea pentru parcele deja echipate, dar s-a uitat acest lucru. Eu consider că este o direcţie bună, că nu a fost o decizie simplă a Primăriei şi că municipalitatea nu trebuie lăsată singură în acest demers. Ea vine după ce foarte multe străzi nu au mai fost asfaltate sau după ce multe dintre ele au fost construite mai îngust decât erau prevăzute în proiect, lucru care scade calitatea ansamblului", a spus arhitectul Eugen Pănescu.

„Este o măsură de bun simţ. Măsura vine destul de târziu, iar asta pentru că administraţia clujeană nu are un training de urbanism. Cred că aleşii - care pot fi medici sau poeţi - ar trebui să facă un curs de administraţie publică în care să înveţe mai mult decât cum să întocmească bugetul pe un an. De exemplu, să înveţe despre urbanism. Primăria clujeană nu are un birou de dezvoltare strategică. Tocmai ne-am întâlnit cu reprezentantele biroul de dezvoltare strategică din Boston, Statele Unite, care au ca obiectiv să obţină toate informaţiile despre investiţiile din oraşul lor", a spus şi un alt arhitect, Dan Clinci, membru în conducerea Ordinului Arhitecţilor din România.

 

Comenteaza