Transparenţa în administraţiile locale din judeţul Cluj, la cotă de avarie

Transparenţa în administraţiile locale din judeţul Cluj, la cotă de avarie
USR Cluj a realizat o analiză a transparenţei autorităților locale din județul Cluj, în ceea ce priveşte posturile, veniturile şi interesele angajaţilor iar concluziile sunt îngrijorătoare.

Conform analizei USR Cluj, 91% dintre primăriile din judeţ au o pagină de internet, însă mare parte dintre aceste pagini nu sunt folosite.

Astfel, 68% dintre administraţiile locale nu au publicat o listă cu funcţiile şi salariile aferente acestora cuprinse în organigramă, în timp ce abia 23% au făcut publică această listă.
În consecinţă, într-un număr mare de comune doar un cerc restrâns de oameni cunosc ce fel de posturi sunt ocupate şi ce salarii sunt oferite în administraţie.

Nici în cazul publicării declaraţiilor de avere ale aleşilor situaţia nu este mai bună. Abia 37% dintre comune au publicat declaraţiile de avere ale aleşilor locali. În acelaşi timp, 33% dintre comunele din judeţ au publicat declaraţiile de interese ale primarilor şi consilierilor locali, în timp de 58% dintre acestea nu au publicat asemenea informaţii.

USR Cluj consideră că astfel, administraţiile locale pot fi uşor parazitate de firme de casă ale clienţilor politici.

Conform analizei, 21% dintre comune nu publică nicio hotărâre de consiliu local pe internet, în timp ce 32% au publicat în trecut hotărâri, dar nu mai fac acest lucru. Abia 38 % dintre comunele judeţului publică constant hotărârile de consiliu local.

USR aminteşte că a reușit să amendeze Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice pentru a crește gradul de transparență iar amendamentul adus articolului 33 obligă autoritățile să publice bianual și sa mențină publicate informațiile privind: remunerația funcției de bază sau de încadrare lunară; toate informațiile privind valoarea și modul de calcul al sporurilor, compensațiilor, adaosurilor, primelor și premiilor eligibile pentru fiecare funcție; valoarea anuală a voucherelor de vacanță care urmează să fie acordate pentru o perioadă lucrată de un an; valoarea anuală a indemnizației de hrană care urmează să fie acordată pentru o perioadă lucrată de un an; orice alte drepturi în bani și/sau în natură, dacă este cazul; orice informații cu privire la posibile limitări ale venitului salarial.

În cazul nerespectării prevederilor, conducătorii autorităților locale pot fi amendați cu o sumă între 5000 și 10 000 lei de către Inspecția Muncii.

USR Cluj concluzionează că autoritățile nu sunt conștiente de îndatoririle legale când vine vorba de transparență sau refuză să creadă că sancțiunile vor fi aplicate şi anunţă că în perioada următoare va trimite sesizări fiecărei autorități pentru a publica și menține publicate aceste informații.

 

 

Comenteaza