Cimitir întârziat. Clujul va avea un nou cimitir, nici într-un caz anul acesta

Cimitir întârziat. Clujul va avea un nou cimitir, nici într-un caz anul acesta
Clujul va avea un nou cimitir, mare şi modern. Se dorea finalizarea lui anul acesta, dar lucrările nici nu au început.

Proiectul noului cimitir al Clujului, ce va fi construit în Someşeni, avansează din punctul de vedere al demersurilor. Primăria a scos la licitaţie luna aceasta serviciile de consultanţă pentru managementul de proiect. Contractul urmează să fie oferit prin procedura atriburii directe. Anterior, municipalitatea a scos la licitaţie în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice serviciile de proiectare pentru acest cimitir.

„Administraţia locală se confruntă permanent cu o lipsă acută de locuri de înhumare, locurile din cimitirele existente fiind insuficiente la creşterea demografică actuală, situaţie care a determinat promovarea proiectului. Acesta este proiectat astfel încât să se integreze în contextul urban", se arată în caietul de sarcini al licitaţiei de consultanţă.

Deşi motoarele se turează, banii sunt puţini. Potrivit bugetului aprobat pentru 2018, construirea cimitirului primeşte anul acesta un milion de lei din totalul de 70 de milioane estimat pentru realizarea întregului proiect. Acesta este şi principalul motiv pentru care proiectul este întârziat.

„Dacă totul merge conform dorinţelor noastre, fără contestaţii şi procese, în septembrie vom da drumul la lucrări, iar perioada de execuţie este de un an. Va fi un cimitir modern şi complex. Locurile de veci vor fi gata pregătite, va avea borduri, alei, iluminat, absolut tot. Va fi un cimitir "la cheie", unde să nu ai de făcut decât să îngropi decedatul", spunea, în martie 2017, city-managerul Gheorghe Şurubaru.

Suprafaţa totală a cimitirului va fi de 201.000 mp. Vor exista 5.429 de morminte simple, 17 duble, 53 de cavouri şi 1.500 de urne columbar. Clădirile care urmează să se construiască vor avea 1.100 mp, cu o suprafaţă desfăşurată de 2.200 mp. Aleile şi parcările însumează 37.556 mp, iar spaţiul verde, 85.550 mp.

Comenteaza