Bugetul aeroportului, avizat de plenul CJ Cluj. Au fost reduse cheltuielile cu serviciile juridice, deplasări şi publicitate

Bugetul aeroportului, avizat de plenul CJ Cluj. Au fost reduse cheltuielile cu serviciile juridice, deplasări şi publicitate
Deliberativul Consiliului Judeţean (CJ) Cluj a aprobat bugetul aeroportului internaţional Avram Iancu Cluj, regie aflată în proprietatea judeţului.

Veniturile estimate a fi realizate în 2018 sunt de 102,59 milioane de lei, iar nivelul cheltuielilor, la 84,15 milioane lei. Profitul brut estimat este de 18,43 milioane. Directorul Aeroportului Cluj, David Ciceo, prezent la şedinţa CJ Cluj, a declarat că din acest profit, peste 6 milioane de lei vor fi vărsaţi la bugetul judeţean.

La discuţiile privind bugetul, preşedintele Comisiei de Buget finanţe a CJ Cluj, liberalul Cristian Haiduc, a propus reducerea cheltuielilor aeroportului pentru plata unor avocaţi, deplasări şipublicitate, cu suma totală de 487.000 de lei, pe motiv că aceste cheltuieli ar fi prea mari.

Ciceo a explicat plenului judeţean că sumele cheltuite de aeroport pentru avocaţi au fost recuperate în urma câştigării unor procese cu Aeroportul Târgu-Mureş şi că pe o piaţă concurenţială este nevoie uneori de o reprezentare juridică prin avocaţi specializaţi.

Ciceo a spus, de asemenea, că este nevoie de cheltuieli de publicitate pentru promovarea curselor noi necesare pentru creşterea traficului, iar deplasările în străinătate sunt şi ele motivate. Amendamentul consilierului liberal a fost aprobat de plenul CJ Cluj, iar respectivele cheltuieli, reduse.

Investiţiile de la aeroport urmează să fie suportate din resurse proprii şi din fonduri europene, fără fonduri de la CJ Cluj. Însă, în ultimii 10 ani, potrivit declaraţiilor preşedintelui CJ Cluj, Alin Tişe, forul judeţean a investit peste 100 de milioane de euro în modernizarea aeroportului clujean.

Investițiile noi ale aeroportului pentru 2018 sunt de 113,06 milioane de lei, fiind propuse din surse proprii de finanțare în sumă de 52,82 milioane de lei, din fonduri europene, de 44,98 milioane, și din surse neutilizate în anul precedent, de 15,24 milioane. Aeroportul estimează că va avea în acest an 366 de angajaţi şi un câştig mediu lunar brut (lei/persoană) pe salariat de 6.164,19 lei.

Aeroportul Cluj a avut în ultimii ani o creştere constantă a numărului de pasageri, ajungând să atingă în 2017, 2,69 milioane de pasageri. Aeroportul are un proiect de atingere a unui număr de 7 milioane de pasageri pe an până în 2030. Pentru aceasta are în vedere investiţii de extindere a actualei piste la 3,5 km, creşterea capacităţii de îmbarcare a pasagerilor şi a numărului de locuri de parcare pentru aeronave.

Extinderea pistei va fi posibilă doar după ce se va finaliza devierea cursului Someşului. Până atunci însă sunt necesare fonduri pentru plata terenurilor expropriate pe care se va întinde viitoarea pistă de decolare-aterizare.

Comenteaza