Inspecţia în construcţii, cel mai mare SRL din România

Inspecţia în construcţii, cel mai mare SRL din România
Specialiştii consideră că doar în acest fel se poate stopa transformarea tuturor inspectoratelor din ţară în SRL-uri de proiectare, specializate în hypermarket-uri, magazine cash & carry şi supermarket-uri.

Situaţia ISC şi a structurilor teritoriale din ţară a fost atacată la şedinţa urbaniştilor în momentul în care arhitectul Gheorghe Pătraşcu, director general în cadrul Ministerului Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Locuinţelor (MDLPL), a vorbit despre înfiinţarea unei structuri ministeriale cu specific în urbanism, care să coordoneze activităţile de profil de la nivelul tuturor primăriilor din ţară.

“Acum se vorbeşte pe mai multe voci, iar problemele sunt tratate cu ipocrizie. Noi (urbaniştii - n. red.) trebuie să reacţionăm prompt şi să închidem capitolul de acuze la adresa profesiei de arhitect-şef sau urbanist. Mai ales că, în prezent, ministerul nu poate corecta situaţiile din teritoriu deoarece nu are structuri deconcentrate în ţară”, a subliniat Pătraşcu.

Arhitectul Traian Luncan, membru în Consiliul Superior al RUR şi preşedintele Asociaţiei Arhitecţilor de Municipii, a atras atenţia că primul pas pe care ministerul trebuie să-l facă este preluarea ISC de sub tutela Guvernului şi directa subordonare a primului ministru.

“In acest fel nu mai este nevoie de crearea unei noi structuri. Trebuie să amendăm de urgenţă legea şi să propunem modificarea statutului angajaţilor din cadrul inspectoratelor de stat în construcţii şi să-i facem funcţionari publici. Să fim corecţi să să recunoaştem că majoritatea inspectorilor sunt în conflicte majore de interese.

Toate investiţiile care înseamnă supermarket-uri şi hypermarket-uri, Cora, Metro, Real, poartă, pe partea de proiectare, semnătura angajaţilor ISC. Toţi au firme de proiectare şi apoi merg să controleze proiectele. ISC a devenit cel mai mare SRL de proiectare din ţară”, a atras atenţia Luncan, care este şi arhitect-şef al municipiului Oradea.

 

Ministerul are preocupări discrete

 

Ceilalţi urbanişti prezenţi la discuţii au subscris observaţiilor arhitectului orădean, apreciind că măcar în al nouălea ceas trebuie spus lucrurilor pe nume. “Aşa este, din păcate”, au murmurat urbaniştii.

“Pot să vă spun, discret, că există preocupări. Acum este un moment sensibil, electoral, şi nu putem să amendăm de urgenţă legislaţia, însă trebuie să ne punem la muncă şi să pregătim toate modificările, pentru că se vor întâmpla”, a replicat Pătraşcu.

 

“Lucrurile sunt în mare parte adevărate”

 

Reprezentanţii Inspecţiei Regionale în Construcţii, cu sediul central mutat de la Cluj la Oradea, susţin că observaţiile membrilor RUR sunt corecte.

“Statutul nostru s-a mai luat în discuţie după ce fosta şefă pe ţară, Irina Jianu, a propus trecerea instituţiei sub patronaj guvernamental. Mulţi ani am fost sub patronajul ministerului. S-a mai discutat în ultimii ani despre trecerea personalului în categoria funcţionarilor publici. Dacă acum s-a adus din nou în discuţie chestiunea, nu se va putea face nimic concret până după alegerile din toamnă”, a declarat adjunctul Inspectoratului Regional în Construcţii, Ioan Petran.

El a afirmat că, într-adevăr, inginerii care lucrează în cadrul inspectoratelor în construcţii se ocupă şi de proiectare, pe lângă slujba de la inspectorat.

“La Cluj, noi nu am făcut niciodată o evaluare de acest gen. Nu ni s-a cerut. în plus, chiar dacă ar exista date că inspectorii fac proiectare, orice inginer din România poate proiecta, conform legii, iar dacă lucrează pentru lanţuri de magazine, o poate face prin firme intermediare la care nu figurează în acţionariat, prin interpuşi, fără a se putea demonstra că el este în conflict de interese”, a conchis Petran.

Comenteaza