Cadavrele Protan otrăvesc Dejul
- Scris de Ziua de Cluj
- 16 Iul 2010, 11:43
- Administraţie
- Ascultă știrea

Locuitorii de pe str. Valea Urişorului sunt asfixiaţi zilnic de mirosul emanat de cadavrele procesate de Protan. Societatea face parte dintr-un lanţ naţional de fabrici care procesează deşeuri animaliere şi care se confruntă cu deficienţe în respectarea normelor de mediu. Inspectori ai GNM CR au descoperit pe platforma Protan zeci de tone de deşeuri animaliere putrezite.
“La începutul lui iunie, unitatea a avut în stoc 50 t de deşeuri animaliere, aflate în stare avansată de putrefacţie, care necesitau transportarea urgentă la sucursala Codlea aparţinătoare Protan Bucureşti”, arată un raport al GNM CR Cluj. Cadavrele erau depozitate în aer liber, la soare.
Pentru depozitarea ilegală a cadavrelor în putrefacţie Protan Dej a fost amendată cu 65.000 de lei. De la începutul anului, în urma numeroaselor sesizări ale vecinilor, GNM CR Cluj a efectuat două controale, care s-au finalizat cu sancţionarea societăţii cu 100.000 de lei.
Singură împotriva Protan
“Protan Dej nu are capacitatea de transport a deşeurilor animaliere. De aceea, ele se acumulează în incinta societăţii şi produc disconfort”, a declarat Costa Stanisav, şeful GNM CR Cluj.
El a menţionat că societatea se află în procedură de autorizare pentru obţinerea autorizaţiei integrate de mediu la instalarea utilajelor de fabricare a făinurilor de oase şi sânge, respectiv a autorizaţiei de mediu pentru neutralizarea deşeurilor animaliere.
“Din câte ştiu, sunt probleme şi la celelalte sucursale ale Protan. Noi i-am tot amendat, dar nu am văzut nici o reacţie de la Autoritatea de Sănătate Publică. Se pare că suntem singurii implicaţi în acest caz”, a mai declarat Stanisav. El a menţionat că situaţia ar putea scăpa de sub control dacă deşeurile animaliere procesate de celelalte sucursale Protan vor ajunge la Dej.
“Noi am recomandat în autorizaţia de mediu ca societatea să fie obligată să asigure transportul în autospeciale frigorifice, iar timpul de depozitare în incinta fabricii să fie redus”, a mai declarat şeful GNM CR Cluj. Protan Dej are autorizaţie de mediu pentru a colecta şi pentru a transporta deşeurile animaliere.
La ultimul control al GNM CR Cluj, inspectorii au descoperit că apele de spălare utilizare pentru a curăţa platforma de depozitare erau deversate în canalul Cuzdioara.
La staţia de epurare s-a constatat că sita de la filtrul mecanic era deteriorată, astfel apele contaminate nu erau purificate.
“Ei s-au modernizat, dar mai au probleme şi au fost deja amendaţi de câteva ori. Noi îi monitorizăm, dar nu putem să-i închidem, deoarece am bloca industria alimentară din Cluj”, a atras atenţia Alexandru Duma, şef al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Cluj.
Primăria Dej a simţit duhoarea
Reprezentanţii Primăriei Dej susţin că au sesizat în nenumărate rânduri GNM CR. “Eu sunt şi vecin al Protan şi vă pot spune că dimineaţa şi seara nu se poate respira în zonă din cauza duhorii de cadavru”, a declarat Alice Botezan, consilier pe probleme de mediu din Primăria Dej.
Ea a menţionat că şi actuala autorizaţie de mediu a Protan ridică semne de întrebare. “La consultarea publică din decembrie 2003 au fost prezenţi, în calitate de reprezentanţi ai societăţii civile, angajaţi ai Protan. Pe mine m-au anunţat cu câteva minute înainte”, a mai declarat Botezan. Ea a precizat că reprezentanţii Protan Bucureşti au promis că vor construi iazuri de decantare şi vor investi pentru a scădea nivelul de poluare.
“Au venit cu proiecte foarte frumoase, dar nu au făcut nimic”, mai spune Botezan. Ea spune că inspectorii GNM CR Cluj au descoperit doar o cantitate mică din cadavrele depozitate la Protan. “Au fost depozitate mai mult de 50 t”, a declarat Botezan.
La Bucureşti nu a ajuns mirosul
“Cele două controale ale Gărzii de Mediu Cluj nu au avut loc în luna iunie, ci de la începutul anului 2007. Unul dintre controalele respective a fost la începutul lunii iunie, când a survenit o problemă tehnică, iar în urma acesteia sucursala Protan Dej a primit o amendă de 5.000 de lei.
Măsurile impuse de Garda de Mediu Cluj ca urmare a acestui control au fost întru totul respectate de Protan Dej”, ne-a comunicat Protan Bucureşti. “Unitatea a obţinut autorizaţia de mediu din partea Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Cluj-Napoca pentru activitatea prevăzută în Anexa I a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 152/2005, aprobată prin Legea nr. 84/2006, punctul 6.5. «Instalaţii pentru eliminarea sau valorificarea carcaselor de animale şi a deşeurilor de animale, având o capacitate de tratare ce depăşeşte 10 t/zi». Protan este o companie care respectă mediul şi sănătatea publică”, a precizat Protan.
Burci, regele cadavrelor
Protan Dej a făcut parte dintr-o reţea de fabrici care prelucra deşeurile animaliere. Aceasta este patronată de către omul de afaceri Cristian Burci. Protan a fost înfiinţată în anii ’50.
în 2002, Autoritatea pentru Privatizare şi Administrare a Societăţilor Statului a vândut Protan, pachetul majoritar de acţiuni fiind preluat de compania Phoenix-Farm. în mai 2006, consorţiul Protan - ATEV a devenit, prin licitaţie, concesionar al activităţii de ecarisaj la nivel naţional.
După ’90, fabrici precum Protan din localităţile Chiajna, Codlea sau Glina au fost închise pentru încălcarea normelor igienico-sanitare. Un caz mediatizat l-a reprezentat cel în care a fost implicată Protan Bucureşti, societate care a incinerat câini maidanezi prinşi şi ucişi din ordinul actualului preşedinte al României, Traian Băsescu, pe atunci primar al Capitalei.