Primăria a încasat 1.900 de euro în trei zile din parcarea Unirii

Primăria a încasat 1.900 de euro în trei zile din parcarea Unirii
Cele peste 100 de locuri din parcarea cu plată amenajată în Piaţa Unirii au adus la bugetul local 8.200 de lei în primele trei zile de funcţionare.
Parcarea din Piaţa Unirii a generat încasări de peste 8.200 de lei (circa 1.900 de euro) în primele trei zile de la punerea în funcţiune a noului sistem automat de taxare. În luna septembrie, în zona centrală, încasările municipalităţii din locurile de parcare cu plată au fost de aproape 260.000 de lei (peste 60.000 de euro).

Potrivit datelor furnizate de Primăria Cluj-Napoca, în primele trei zile de funcţionare noua parcare din Piaţa Unirii a adus municipalităţii venituri de 8.295 de lei, o medie de peste 2.700 de lei pe zi. În acest condiţii, lunar primăria ar obţine un venit de peste 82.000 de lei doar din parcarea nou amenajată. Primarul Sorin Apostu a estimat că municipalitatea îşi va recupera în patru luni investiţia în amenajarea parcării din Piaţa Unirii. “Având în vedere cifrele estimative, probabil va dura mai puţin, dacă mergem pe media la zi. În aproape trei luni va fi amortizată investiţia în sistemul de parcare automată”, au menţionat reprezentanţii primăriei.

Veniturile obţinute în intervalul 16-18 octombrie din taxarea locurilor de parcare din Piaţa Unirii reprezintă peste 6,5% din încasările pe luna septembrie pe zona centrală obţinute de la parcometre, din plăţi cu numer şi cu cardul. Per total, în septembrie primăria a avut încasări de 259.634 de lei din locurile de parcare din zona centrală. Din abonamentele de zonă centrală, în septembrie municipalitatea a încasat 88.675 de lei. Din plata la parcometre în numerar, veniturile au fost de 100.370 de lei, iar în urma plăţilor cu cardul, de 26.581 de lei. Din tichete de parcare şi plăţi cu cip card s-au mai încasat alţi 42.308 lei, respectiv 1.700 de lei.

Noua parcare amenajată în Piaţa Unirii are 103 locuri. Accesul se face pe bază de tichet la barieră, iar ieşirea, prin validare la barieră a tichetului achitat. Tariful de parcare este cel practicat în municipiu pentru locurile cu plată – 2 lei pe oră sau 11 lei pe zi. “În cazul parcării din centrul oraşului, taxarea se aplică şi pentru finele săptămânii, 24 de ore din 24. Abonamentele de zona centrală nu sunt valabile în această parcare”, au informat reprezentanţii Biroului mass-media al municipalităţii clujene.

Sistemul de taxare din parcarea din Piaţa Unirii a costat 209.000 de lei plus TVA şi a fost achiziţionat prin intermediul SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice), unde a fost lansată anul acesta o cerere de oferte pentru “achiziţie şi montare sisteme automate de parcare”. Primăria a primit două oferte, de la Aluterm Group şi de la Gerom International Prodimex, dintre care cea a primei societăţi a fost declarată câştigătoare. Componentele unui sistem de parcare sunt o staţie de intrare cu barieră electromecanică, o staţie de ieşire cu barieră electromecanică, casă manuală, casă automată şi o unitate centrală care gestionează întregul sistem.

Primarul Sorin Apostu a informat că în cel mai scurt timp – chiar de la finalul acestei săptămâni – va deveni funcţională şi parcarea din Piaţa Cipariu, care a fost amenajată după modelul celei din Piaţa Unirii, fiind dotată cu sistem automat de taxare. Aceasta are o capacitate de 100 de locuri. Municipalitatea a reuşit din 2009 până în prezent, prin măsuri de sistematizare a circulaţiei în zona centrală şi prin implementarea sistemului de sensuri unice, să amenajeze 1.581 de noi locuri de parcare în zona centrală.

“În total, în centru există 3.159 de locuri de parcare cu plata orară. La nivelul cartierelor, numărul de locuri de parcare existent este de 32.685, dintre care 756 au fost create în acest an prin identificarea unor noi amplasamente potrivite în acest sens”, au informat reprezentanţii primăriei. Aceştia au realizat chiar şi un top al cartierelor, în funcţie de numărul de locuri de parcare. Pe primul loc este cartierul Mănăştur, cu 11.098 de locuri de parcare, la care se adaugă 461 de locuri în parking şi 242 de locuri create pe străzi în acest an. Urmează cartierul Mărăşti (8.449 de locuri, la care se adaugă 264 create în 2010; vor fi create alte 360 în 2011, prin finalizarea parkingului de pe strada Fabricii), Gheorgheni (6.589, plus 95 în acest an), Grigorescu (3.528, 103 în acest an) şi Zorilor (3.025, 52 în acest an).

Parkingul Primăverii, aproape plin

După ce a fost deschis în luna august, parkingul de 460 de locuri din cartierul Mănăştur este ocupat aproape în totalitate. “404 locuri destinate persoanelor fizice au fost deja atribuite pe bază de abonamente anuale de parcare. Din 32 de locuri pentru persoane juridice, numai şapte mai sunt vacante. Locurile de pe terasă s-au ocupat, de asemenea”, au declarat reprezentanţii primăriei.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza