Regia de Termoficare vrea fonduri pentru energie verde

Regia de Termoficare vrea fonduri pentru energie verde
Consilierii locali clujeni vor dezbate la şedinţa de astăzi două proiecte de hotărâre privind accesarea unor sume de la Administraţia Fondului Naţional de Mediu (AFNM) în vederea instalării de panouri solare pe zece centrale termice din Cluj-Napoca.
Valoarea proiectului depăşeşte 4,9 milioane de lei, dintre care peste 3,5 milioane de lei se acordă de AFNM, restul reprezentând contribuţia autorităţii locale.

Primăria intenţionează să acceseze bani de la AFNM, care acordă finanţări pentru proiecte ce vizează înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de producere a energiei termice pentru încălzire şi apă caldă de consum cu sisteme alternative ce utilizează resurse regenerabile. Pe ordinea de zi a şedinţei forului local de astăzi sunt incluse două proiecte prin care se prevăd cheltuielile necesare montării unor astfel de sisteme alternative (panouri solare - n. red.) pe zece centrale termice ale Regiei Autonome de Termoficare (RAT), dar şi accesarea fondurilor în cadrul programului derulat de AFNM.

Proiectul de la Cluj este evaluat la peste 4,9 milioane de lei, din care 3,5 milioane reprezintă finanţarea nerambursabilă acordată de AFNM, iar restul, contribuţia autorităţii locale. Vizate în acest proiect sunt centralele termice de cartier din Gheorgheni, de pe Padiş nr. 1, din Grigorescu, de pe Ţibleşului nr.1 - Fântânele - Institutul de Chimie, centralele 7, 16, 27 Mănăştur, Bucium nr. 13, Bucegi nr. 10 şi 17, Arinilor nr. 21, Plopilor nr. 36, centralele 5 şi 7 din Zorilor, Rapsodiei nr. 10 şi Sputnic nr. 6. Directorul RAT, Emil Miron, declara anul trecut că instituţia pe care o coordonează intenţionează să recurgă şi la resurse regenerabile, pentru că există exigenţe europene foarte clare în acest sens, iar furnizorii de agent termic care nu vor folosi astfel de resurse vor plăti mult mai mult pentru gazul utilizat, fapt ce se va reflecta în facturile către populaţie. În paralel, RAT derulează mai multe investiţii pentru finalizarea procesului de automatizare a tuturor centralelor termice de cartier din Cluj-Napoca.

Comenteaza