Primăria şi litera legii: la Cluj, pepeni doar cu buletinul

Primăria şi litera legii: la Cluj, pepeni doar cu buletinul
Penarii din Dăbuleni acuză primăria că a refuzat să le încaseze banii în ultima zi de plată, 8 august şi că le-a “furat pâinea de la gură pentru că nu au dat şpagă”.

O familie de pepenari din Dăbuleni susţine că a fost lăsată cu tirul plin de marfă în stradă şi că primăria a repartizat amplasamentul obţinut de aceştia prin tragere la sorţi în luna iulie altor persoane, în aceeaşi zi în care a refuzat să le încaseze banii reprezentând contravaloarea taxei de închiriere a domeniului public pe care sunt obligaţi să o plătească lunar. Oamenii acuză că, deşi s-a schimbat administraţia la Cluj-Napoca, practicile au rămas aceleaşi şi că primăria aplică tratament diferenţiat pepenarilor, în funcţie de cât cotizează.

Remu Diţă, pepenar din Dăbuleni, titular de contract de închiriere a domeniului public de la Primăria pentru vânzarea de lebeniţă susţine că, miercuri, în ultima zi invocată de primărie pentru plata taxei, era pe drum cu tirul de pepeni, însă a trimis o copie după buletin pentru ca mama sa să plătească banii către administraţia locală. "Au refuzat să ne încaseze banii şi au repartizat amplasamentul altcuiva. Ne-au furat pâinea de la gură pentru că nu am dat şpagă. Vă spun eu că nu s-a schimbat nimic la primărie şi că vremea şpăgilor de la pepenari n-a trecut. Eu am fost plecat luna aceasta, după pepeni. Mama a fost ieri la primărie să plătească taxa, dar n-au vreut să-i ia banii. Au spus că doar titularul poate plăti, cu buletinul în original. Am trimis o xerocopie pentru că eram pe drum, cu tirul. Dar tot nu au vrut să ne ia banii. Stancu Mariana sau Bulgaru Marius au plătit fără buletin. Vă spun eu, e o mafie încă la primărie, unii au putut să plătească, iar alţii au fost pur şi simplu daţi afară precum câinii. Acum au dat amplasamentul nostru de la piaţa Hermes alcuiva. Noi ne-am plătit taxele de salubritate la hală. În contractul nostru de închiriere a domeniului public ni se explică cum putem plăti taxa şi se mai specifică că, dacă întârziem cu plata, ni se vor percepe penalităţi. Nu că vom rămâne fără loc, după cum vrea primăria", a atras atenţia Diţă. Acesta a mai subliniat că cel care a obţinut amplasamentul deţinut de el, Corcoveanu P., nici măcare nu este în ţară, ci în Spania. "Pentru că suntem pepenari, de la Dăbuleni, ne tratează cum vor ei şi nu sunt corecţi. Ne scriu pe abonament că putem plăti penalităţi dacă întârziem cu plata, dar apoi ne iau locul de vânzare", a adăugat pepenarul.

Reprezentanţii primăriei spun că pepenarii nu au contracte ci doar trebuie să achite o taxă de închiriere a domeniului public, pentru amplasamentul pe care l-au obţinut prin tragere la sorţi. "Există însă un regulament afişat pe site-ul primăriei pe care trebuie să-l respecte. Ştiau că sunt obligaţi să plătească taxa de închiriere între 1 şi 8 august, pentru luna în curs. Ca să nu fie discuţii, taxa se achită de către titularul contractului, pe baza actului de identitate. Dacă nu plătesc, pierd amplasamentul. La fel şi cel care l-a obţinut prin redistribuire, dacă nu plăteşte în 24 de ore, vine următorul de pe listă. În 8 august au venit la Primărie la taxe şi impozite 100 de pepenari să plătească taxa care niciunul nu aveau buletin. Nu cred că este o concidenţă. Ei cunosc regulamentul şi trebuie să ţină cont de el", a declarat purtătorul de cuvânt al primăriei, Oana Buzatu.

Aceasta a adăugat că amplasamentele pentru care nu s-au achitat la timp taxa se vacantează şi se repartizează restul persoanelor de pe listă, în ordine numerelor primite în urma primei trageri la sorţi. "Lista cu pepenari este actualizată în permaneţă şi poate fi consultată pe site. La prima tragere la sorţi s-au ales pepenarii care pot vinde în cele 100 de amplasamente puse la dispoziţie de primărie în municipiu. Am avut 300 de cereri, care fiecare a primit un număr, în urma tragerii la sorţi. Cei cu numere de la 1 la 100 au obţinut amplasamentul. Restul sunt rezerve. În momentul în care cineva de pe listă n-a plătit, au intrat ceilalţi, în ordinea numerelor, de la poziţia 101", a mai spus reprezentantul primăriei. Buzatu a mai precizat că pepenarii care au pierdut amplasamentele nu mai pot vine pe domeniul public în Cluj-Napoca, dar pot să se autorizeze să vândă pe domeniul privat. "Sunt şi alte oraşe pe drumul de la Dăbuleni la Cluj unde se pot vinde tot la preţuri bune pepenii. Nu există doar Cluj-Napoca pe hartă. Au soluţia să meargă în comunele de lângă Cluj unde regulamentul de comercializare nu este aşa de strict", a mai subliniat reprezentantul administraţiei locale.

Anul acesta primăria a decis să repartizeze amplasamentele din oraş pe care le-au scos la închiriere pentru vânzarea de pepeni, prin tragere la sorţi. În total s-au primit peste 300 de cereri, iar doar 100 dintre pepenari au fost norocoşi. Restul au rămas rezerve şi au intrat la vânzare doar dacă unul dintre norocoşi a întârziat sau nu a avut buletin şi nu s-a prezentat personal să achite taxa de închiriere a domeniului public. Cu toate acestea în documentul scris eliberat de primăriei titularilor contractelor de închiriere a domeniului public pentru vânzarea de pepeni, intitulat "abonament de comerţ stradal", pe verso, se specifică condiţiile de plată a taxei, urmată de sintagma "după această dată se vor percepe majorări de întârziere". Nu se specifică însă despre ce dată este vorba.

Surse din primărie ne-au informat că nemulţumirile pepenarilor nu au nici o legătură cu şpaga şi au apărut pentru că cei care au câştigat în primă fază prin tragere la sorţi amplasamente de vânzare a pepenilor în Cluj-Napoca, şi-au vândut locul altor consăteni din Dăbuleni şi au plecat din municipiu lăsându-le acestora doar copii după buletine. "Mafia este de fapt în rândul pepenarilor. Acum, când s-au văzut înşelaţi, după ce au cumpărat amplasa-mente pe care nu le-au câştigat prin tragere la sorţi, acuză că funcţionarii le cer şpagă, când de fapt ei ar fi trebuit să respecte regulamentul de la început", au adăugat aceleaşi surse.

Practica de anul acesta de a se trage la sorţi amplasamentele s-a introdus după ce "mita de la pepenari", a fost un capăt de acuzare în dosarul fostului primar Sorin Apostu, instrumentat de procurorii Direcţiei Generale Anticorupţie.

 

 

Comenteaza