10 milioane de lei pentru îngroparea gunoiului la Cluj-Napoca

10 milioane de lei pentru îngroparea gunoiului la Cluj-Napoca

Primăria Cluj-Napoca pune la bătaie 10,2 milioane de lei pentru îngroparea punctelor de colectare a deşeurilor menajere în oraş. Vorbim despre 200 de platforme gospodărești.

Licitaţia publică privind amplasare platforme subterane pentru colectarea deşeurilor menajere în municipiul Cluj-Napoca a fost lansată în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) miercuri, 20 martie. Contractul este estimat la 10,2 milioane de lei, fonduri bugetare. Criteriul de atribuire este preţul cel mai scăzut, iar termenul limită de depunere a ofertelor, 8 aprilie. 

La începutul lunii februarie, consilierii locali au adoptat proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici la obiectivul de investiții „amplasare platforme subterane pentru colectarea deșeurilor menajere în municipiul Cluj-Napoca – 200 de platforme, urmare a actualizării studiului de fezabilitate aprobat prin hotărârea nr. 838/22.09.2017". Costul celor 800 de containere este de 9,5 milioane de lei, restul sumei fiind alocată pentru proiectare, asistenţă şi alte cheltuieli. Banii provin de la bugetul local. 

Primele 100 platforme subterane pentru colectarea deșeurilor menajere în municipiul Cluj-Napoca au fost achiziţionate în 2017, în urma unei investiţii de 4,7 milioane de lei (fără taxa pe valoarea adăugată), iar primul punct gospodăresc îngropat a devenit operațional în luna noiembrie a aceluiaşi an, în cartierul Mănăştur. Anterior, în Cluj-Napoca, mai exista un singur loc unde gunoaiele au fost îngropate, o investiţie din 2016 a societăţii de salubrizare Rosal.

Societatea bihoreană Euriteh a câştigat licitaţia pentru îngroparea punctelor gospodărești, iar proiectul prevedea şi amplasarea de astfel de platforme în școlile și în liceele din oraș (Școala Horea, Liceul Ana Aslan, Liceul Nicolae Bălcescu, Liceul Avram Iancu și Colegiul Edmond Nicolau). Lucrările s-au încheiat în toamna lui 2018. 

Realizarea punctelor îngropate de colectare a deşeurilor apare în strategia de dezvoltare a oraşului pentru perioada 2014-2020. Autorii studiului recomandă „îmbunătățirea sistemului de precolectare prin înlocuirea platforme supraterane cu platforme subterane (îngropate)". Potrivit datelor oficiale, în vara lui 2018, în Cluj-Napoca existau 956 de platforme de colectare a deşeurilor, cele mai multe în Mănăştur (257), Mărăşti (198), şi Gheorgheni (190).

Clujenii pot urmări traseul mașinilor de gunoi

Pentru a facilita accesul cetățenilor la informații în timp real a programului privind ridicarea resturilor menajere, mașinile de salubritate și traseul lor poate fi urmărit accesând site-ul primăriei .

Deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE) se ridică în mod gratuit, la solicitare, de către operatorul de salubritate. Acestea pot fi depuse la punctele gospodărești de colectare a deșeurilor, doar în ultima zi de sâmbătă a fiecărei luni (care este zi de colectare a DEEE) sau pot fi transportate în următoarele puncte de colectare (dotate cu containere de culoare verde):
- Strada Bucium (în vecinătatea garajului CTP)
- Platou Sala Sporturilor
- Intersecția străzilor G. Dima - Pasteur
- Strada Bobâlnei nr. 62-64

Colectare selectivă pe patru fracţii, din 2019. Saci de gunoi cu cod de bare şi... amenzi

Colectarea selectivă pe patru fracţii a deşeurilor generate de populaţie - umedă (resturi menajere) şi uscată (reciclabilă), cu trei secţiuni: plastic/metal, hârtie/carton și sticlă) va fi implementată la Cluj-Napoca începând din vară. Odată cu implementarea colectării deșeurilor pe cele patru fracții, firmele de salubritate vor distribui saci menajeri pentru fiecare tip de deșeu, saci personalizați, prin care cei ce nu colectează selectiv pot fi identificați și sancționați. Mai multe detalii, AICI! 

Comenteaza