1,2 milioane euro, bani de la UE, pentru prima stradă "smart" din România

1,2 milioane euro, bani de la UE, pentru prima stradă "smart" din România

Proiectul de hotărâre privind aprobarea cheltuielilor legate de amenajarea coridoarelor pietonale - strada Molnar Piuariu din Cluj-Napoca va fi supus votului consilierilor locali în ședința din 8 mai. 

Costurile se ridică la 5,9 milioane de lei (1,2 milioane de euro), bani europeni (exercițiul financiar 2014-2020, Programul Operațional Regional, axa prioritară 4), iar contribuția municipalității clujene este de 868.810 lei (183.000 de euro). 

Amintim că licitația publică privind "servicii de proiectare şi execuţie de lucrări pentru: proiect tehnic, proiect tehnic pentru autorizaţia de construire, proiect de organizare a execuţiei lucrărilor, documentaţie pentru detaliile de execuţie şi a caietelor de sarcini şi execuţia lucrărilor pentru obiectivul de investiţii amenajare coridoare pietonale: strada Molnar Piuariu" a fost lansată în Sistemul Informatic Colaborativ al Achizițiilor Publice în martie 2019 și se află în stadiul de evaluare calificare/tehnică. 

Prima stradă smart din România, amenajată în Cluj-Napoca

Pe modelul oraşelor europene, strada Molnar Piariu, din cartierul Mărăşti, va fi amenajată după un proiect pilot ce prevede nu doar mai mult spaţiu pentru pietoni, ci şi dotări high tech. Strada se întinde între arterele Dâmboviței și Fabricii de Zahăr și este intersectată de strada Teleorman.

Ea este acum stradă cu sens unic. Partea dinspre cămine va deveni pietonală, cu dale de granit, iluminat cu leduri, arbori și băncuțe, dar și cu stații de biciclete și trotinete, inclusiv cu stație de încărcare pentru mijloacele de deplasare electrice. De asemenea, se creează posibilitatea apariției de terase, pentru ca zona să semene cu ceea ce se întâmplă pe strada Piezișă.

Proiectul a fost realizat de Planwerk, biroul de arhitectură care a elaborat mai demult planurile pentru pietonalizarea Pieței Unirii și a străzii Eroilor și mai recent cele de modernizare a zonei din preajma Pieței Lucian Blaga, respectiv a Bulevardului 21 Decembrie.

Comenteaza