1,3 milioane de euro pentru meseriile viitorului la Cluj

1,3 milioane de euro pentru meseriile viitorului la Cluj

Primăria Cluj-Napoca a lansat licitațiile privind dotarea laboratoarelor din cadrul proiectul Future of Work, finanțat din fonduri europene. Suma totală a contractelor se ridică la 6 milioane de lei (1,3 milioane de euro). 

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

Prin licitațiile menționate se cumpără echipamente necesare dotării laboratoarelor Machine Learning & Automation, CGI &VFX și Design Development. Termenele limită de depunere a ofertelor sunt 23, 19 și 24 martie. Cluj – Future of Work (CFW) este un proiect finanțat de Comisia Europeană prin programul de cercetare-dezvoltare UIA în Cluj-Napoca.

Proiectul testează oportunități pentru oraș în scopul ca acesta să se pregătească pentru provocările de pe piața muncii pe care le va aduce viitorul. El se concentrează pe probleme culturale și sociale: care sunt locurile de muncă care pot fi dezvoltate în sectoarele culturale și creative, ce se va întâmpla în sectoarele cu risc de automatizare sau în sectoarele care au deja probleme de integrare pe piața muncii.

Acesta este inițiat de Divizia de Inovare Urbană (DIU) din Cluj-Napoca, creată de Centrul Cultural Clujean (CCC) și de Centrul de Inovare și Imaginație Civică. DIU este un program de cercetare-dezvoltare ce reunește idei, cunoaștere și resurse din societatea civilă, sectorul academic, sectorul cultural, sectorul de afaceri și administrația publică pentru a propune soluții alternative la provocările strategice ale orașului. 

Programul este realizat în comanagement de Primăria Cluj-Napoca și CCC într-un consorțiu cu alte opt organizații: Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Cluj, Clusterul de Industrii Creative Transilvania, Clusterul de Mobilier Transilvan, Cluj IT Cluster, Clusterul Transilvania IT, Festivalul Internațional de Film Transilvania, Universitatea de Artă și Design și Festivalul de Creativitate al Transilvaniei ZAIN.

Scenarii dezvoltate în proiect

•  Culturepreneurs: explorează modul în care industriile culturale și creative pot fi susținute în viitor prin intermediul tehnologiei și a programelor de accelerare.

•   Muncă informală: analizează cine și de ce este exclus acum de pe piața muncii și împreună cu oamenii interesați de subiect din oraș gândește schimbările pentru viitor.

•  Work 4.0: relevă ce tehnologii sunt necesare pentru a sprijini recalificarea profesională și modul în care pot fi capacitate companiile să se angajeze proactiv în recalificarea forței de muncă pentru a se pregăti pentru realitățile viitoarei economii.

57% dintre locurile de muncă ocupate acum de oameni în Cluj-Napoca vor dispărea în decurs de 20 de ani prin robotizare, automatizare și noi tehnologii, avertizează experții din proiect. Cei mai afectați vor fi vânzătorii, gestionarii, operatorii din industrie, muncitorii din construcții. Mai multe, AICI!

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza