17 milioane pentru Mica Promenadă! Se modernizează un parc din inima Clujului

17 milioane pentru Mica Promenadă!  Se modernizează un parc din inima Clujului

Parcul Ștefan cel Mare din municipiul Cluj-Napoca va fi modernizat cu 17 milioane de lei, bani de la bugetul local. Lucrările vor dura 12 luni. 

"În prezent, Parcul Ştefan cel Mare este un parc cu arbori îmbătrâniţi, mobilier urban vechi (aparate de joacă pentru copii, bănci, coşuri de gunoi, gard metalic), care nu mai prezintă nicio estetică urbană. De asemenea, parcul prezintă un deficit de spaţiu verde", se arată în proiectul HCL, ce va ajunge pe masa consilierilor locali în ședința de miercuri. 

Parcul este situat în Piaţa Ştefan cel Mare, cuprinzând esplanada şi spaţiile verzi aferente clădirii Teatrului Naţional Cluj, având o suprafaţă de 12.384 mp din care suprafaţă de spaţiu verde 6219 mp, suprafaţă alei 1688 mp, suprafaţă pavele 189 mp, iar restul de suprafaţă cuprinde parcări amenajate, alei betonate şi asfaltate.

Denumit Mica Promenadă, parcul a fost amenajat pentru prima dată în anul 1885 şi de-a lungul timpului a suferit modificări. În vara lui 2012, în urma unei furtuni, jumătate din arbori au fost rupți, aspectul fiind unul dezolant.

Pentru reabilitarea parcului, Primăria propune următoarele: eliminarea arborilor şi arbuştilor degradaţi şi a celor fără valoare estetică şi înlocuirea lor cu noi arbori şi arbuşti, gazonare şi plantare de noi specii de plante; modernizarea aleilor, realizarea unui singur acces auto pentru maşinile de intervenţie, realizarea de accese pietonale şi pentru biciclete; instalaţia de iluminat va cuprinde corpuri de iluminat cu proiectoare; va fi montat un sistem de irigaţii automatizat. 

Patru noi parcuri, de peste 55 de hectare

În cadrul ședinței de Consiliu Local, din 4 iulie 2019, au fost aprobate 4 parcuri noi care vizează o suprafață de peste 55 de ha: Parc Est, Parc Bună Ziua, Parc Zorilor și zona verde a Canalului Morii - tronson Parcul Rozelor.

Alte investiții în parcurile din Cluj-Napoca

- Parcul Feroviarilor (5,4 ha), al doilea mare parc din municipiu, ar urma să fie gata în 2020. Câştigătorii concursului de soluţii pentru reamenajarea parcului au fost desemnaţi în primăvara anului 2018. Locul I a fost câștigat de o echipă condusă de Vlad Sebastian Rusu, cel care a câștigat la începutul anului trecut și concursul de soluții și pentru revitalizarea Turnului Pompierilor. Amintim că Parcul Feroviarilor a intrat în domeniul public al municipiului în 30 iunie 2017, printr-o hotărâre de guvern aşteptată încă din 2015.

-  Parcul Farmec din cartierul Mărăşti urmează să fie reabilitat pe bani publici, urmat de cele 14 Iulie (Grigorescu) și Ion Luca Caragiale, unde se dorește extinderea skate-park-ului.

- Spaniolii de la casa de arhitectură Practica, cei care realizează masterplanul pentru reamenajarea malurilor Someşului, au prezentat recent modificările gândite pentru Parcurile Rozelor şi Armătura. 

- Este în curs de amenajare parcul Între Lacuri, în apropiere de strada Aurel Vlaicu și lângă fabrica Fujikura. Ideea amenajării parcului a apărut în cadrul programului de bugetare participativă.

Comenteaza