20 de troleibuze noi, articulate, pentru Cluj. Cât costă, cine le plăteşte şi când le vedem prin oraş

20 de troleibuze noi, articulate, pentru Cluj. Cât costă, cine le plăteşte şi când le vedem prin oraş
Luni a demarat procedura de achiziţie a 20 de noi troleibuze pentru Compania de Transport Public.

După ce s-a "înnoit" cu 50 de autobuze, 40 aflate deja pe străzile Clujului, 10 încă în fabrică, Compania de Transport Public (CTP) s-a implicat şi în cumpărarea de troleibuze. Luni a fost publicat pe website-ul naţional de achiziţii publice anunţul privind achiziţionarea a 20 de troleibuze noi. Licitaţia ar urma să aibă loc în 16 iunie.

"Sper să semnăm contractul la finalul lunii iunie, iar până la finele anului să avem primele troleibuze în exploatare", a spus directorul CTP, Liviu Neag.

CTP a estimat că preţul total al celor 20 de troleibuze va fi de circa 12 milioane de euro, cu taxa pe valoare adăugată inclusă, adică un preţ de circa 500.000 de euro pe unitate, la care se adaugă TVA. Banii ar urma să vină din bugetul companiei, dar şi din cel al municipiului.

Părţile ar urma să semneze un contract-cadru pe doi ani. Potrivit caietului de sarcini, troleibuzele vor fi articulate (cu burduf), cu motor asincron, care reduce consumul cu 40-50%, vor avea durata de exploatare de 15 ani şi termenul de garanţie de 3 ani. La nivel de dotări, trebuie să aibă camere video interior + exterior, wi-fi, computer de bord şi validatoare compatibile cu sistemul de ticketing, podea joasă şi trapă pentru persoane cu dizabilităţi, inclusive cele care se deplasează cu cărucioare.

"Dotările sunt de ultimă generaţie la nivel european. Această achiziţie face parte din programul nostru de reducere a gradului de poluare. Am decis să punem accent tot mai mare pe dezvoltarea transportului electric", a subliniat Neag. În acest moment, cele mai competitive troleibuze se fabrică în Germania, Franţa, Cehia şi Polonia.

La Cluj, primul troleibuz a început să circule în 1959. În acest moment, parcul CTP cuprinde circa 100 de vehicule electrice cu captatoare, din care 20 sunt foarte vechi şi vor fi înlocuite cu această ocazie. Celelalte circa 80 sunt de generaţie nouă şi au o vechime cuprinsă între 3 şi 11 ani.

 

Comenteaza