2022 aduce încă un șantier pe malurile Someșului. O parcare se transformă în loc de evenimente

2022 aduce încă un șantier pe malurile Someșului. O parcare se transformă în loc de evenimente

Încă un tronson din malurile Someșului intră în modernizare în 2022.

“Anul acesta, în primăvară, vor începe lucrările și la platoul Sălii Sporturilor. Va fi o zonă pietonală, se vor planta arbori. Practic încercăm să degrevăm și Piața Unirii de evenimente, să mai putem organiza și la Sala Sporturilor și să conectăm orașul la râul Someș. Va crește și suprafața verde, astfel încât să beneficiem pe lângă spații verzi de agrement și de un culoar de mobilitate sustenabilă, pistă de biciclete și alei pietonale pe întreg culoarul râului Someș. Se păstrează o zonă de parcare pentru tiruri și pentru mașini mici, însă mult limitată”, a declarat Ovidiu Cîmpean, director în cadrul Primăriei Cluj-Napoca, la un post de radio local. 

Modernizarea platoului Sălii Sporturilor costă aproape 13 milioane lei. Termenul contractului este de 18 luni. Compania de construcţii Nord Conforest Invest, controlată de antreprenorul clujean Dorin Aşchilean, va derula lucrările.

De Master Planul de regenerare urbană a malurilor Someşului se ocupă spaniolii de la biroul de arhitectură Practica, ei fiind câştigători ai concursului de soluţii de 1,5 milioane de lei organizat de Primăria Cluj-Napoca şi de Ordinul Arhitecţilor Filiala Transilvania (OAR). Proiectul semnat de Jaime Daroca, Jose Mayoral și Jose Ramon Sierra a suferit modificări în anul scurs de la momentul câştigării concursului de soluţii, modificări la care au lucrat peste 40 de specialişti în încercarea de a recupera spaţiul public de pe malurile râului.

Planul final “Re-Thinking Someș” a fost prezentat, în 2018, de către Jose Mayoral, în cadrul unui eveniment desfăşurat sub egida Centrului Cultural Clujean. Mayoral este unul dintre fondatorii biroului de arhitectură Practica, a absolvit cursurile Universității Tehnice de Arhitectură din Sevillia și Masterul de Arhitectură al Școlii de Design de la Harvard. A condus proiecte importante în Elveția, Marea Britanie, Statele Unite, Chile și Spania, iar lucrările sale au fost expuse la Muzeul de Artă Modernă din New York - MoMa (2015). 

Deşi vorbim despre un masterplan pentru amenajarea malurilor Someşului de-a lungul celor 15 km pe care râul îi străbate prin oraş, primele intervenţii se vor concentra pe trei zone: Parcul Rozelor, platoul Sălii Sporturilor şi Parcul Armătura.

Sala Sporturilor

Parcarea din faţa Sălii Sporturilor Horia Demian se va transforma într-un zonă multifuncţională, unde vor putea fi organizate diverse evenimente: pieţe şi concerte, iar iarna spaţiul va putea găzdui un târg de Crăciun şi un patinoar. Doar 60 de parcări din cele 340 vor fi păstrate, iar accesul se va face cu stâlpișori retractabili. Pe malurile Someşului se vor amenaja gradene şi pontoane care vor oferi acces spre apă sau chiar spre insule naturale formate pe cursul râului. Strada Muzicescu va deveni pietonală şi prietenoasă cu bicicliştii, însă vor fi păstrate locurile de parcare pentru riverani.

Reamintim că, în noiembrie 2018, Consiliul Local a votat un acord de parteneriat privind colaborarea dintre Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa și Municipiul Cluj-Napoca. Astfel, malurile râului Someșul Mic vor fi modernizate și dezvoltate conform concursului de soluții „Rethinking Someș”, câștigat de arhitecții spanioli de la firma Practica. Ulterior, în mai 2019, consilierii locali au validat cheltuielile legate de acest proiect major. Vorbim despre un proiect împărțit pe două segmente, în valoare totală de peste 168 milioane de lei (circa 34,7 milioane de euro), pentru care Primăria municipiului Cluj-Napoca spera să atragă fonduri europene.  

– Revitalizarea culoarului de mobilitate nemotorizată aferent Someşului, modernizarea şi extinderea infrastructurii pietonale şi ciclisticile pe malurile râului, zona I – Lunca Someşului Mic: valoarea totală este de 123.696.371 de lei, iar contribuţia proprie a Primăriei Cluj-Napoca fiind de 34.038.247 de lei;
– Revitalizarea culoarului de mobilitate aferent Someşului, modernizarea şi extinderea infrastructurii pietonale şi ciclistice pe malurile râului, zona II – Parcul Armătura şi zona III – platoul Sălii Sporturilor: valoarea totală este de 44.242.722 de lei, contribuţia proprie a municipalităţii fiind de 4.199.883 de lei.

În mai 2020, Primăria a reușit să obţină un proiect european de aproximativ 123,7 milioane de lei (circa 25,5 milioane de euro), pentru zona I de revitalizare. Perioada de implementare a proiectului finanţat prin Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020 se întinde până în data de 30 aprilie 2023.

În octombrie 2021, s-a închis accesul pietonal pe malul Someșului, în cartierul Grigorescu, între sensul giratoriu de la MOL și hotelul River Park, pentru execuția lucrărilor din cadrul obiectivului de investiții „Revitalizarea culoarului de mobilitate nemotorizată aferent Someșului. Modernizarea și extinderea infrastructurii pietonale și ciclistice pe malurile râului – zona I Lunca Someșului Mic”. Proiectul este finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Mai multe AICI - Primul tronson de modernizare a malurilor Someșului, finalizat în iunie 2022: fără gard la Parcul Rozelor, acces la apă, extindere culoar pietonal

Comenteaza