2022 aduce șantier pe Universității - Kogălniceanu: se va elimina parcarea, se vor amplasa locuri pentru terase

2022 aduce șantier pe Universității -  Kogălniceanu: se va elimina parcarea, se vor amplasa locuri pentru terase

În 2021 au început lucrările la proiectul european privind reamenajarea străzii Mihail Kogălniceanu și a străzilor adiacente. Primele străzi care au intrat în șantier sunt Emmanuel de Martonne, Gaal Gabor, Kovacs Dezso și Bolyai Janos. Anul acesta, prin martie, urmează Kogălniceanu - Universității.

Prin acest proiect se construiesc zone fără diferențierea tipurilor de trafic („shared space”), zone care sunt proiectate să încurajeze pietonii, bicicliștii și șoferii să folosească împreună un singur spațiu, care nu este segregat funcțional în carosabil și trotuar, așa cum se întâmplă în mod tradițional, marcaje rutiere în relieful pavajului semnalând mecanic și vizual vehiculele auto și velo. Sunt prevăzute locuri de oprire (fără staționare) pentru debarcarea copiiilor la școală, continuarea benzii pentru biciclete de pe strada Avram lancu (banda va avea lăţimea de 1.50 metri și va fi la același nivel cu suprafața carosabilă), se vor înlocui suprafețele de călcare cu pavaje din plăci din piatră naturală cu și fără diferențe de nivel, s-au propus locuri de șezut și rastele pentru parcarea bicicletelor, cablurile aeriene se vor introduce în subteran, s-au propus corpuri de iluminat pentru siguranța și confortul utilizatorilor pe timp de noapte, se vor  completa aliniamentele de arbori.

Pe segmentul str. Universității - între str. Mihail Kogălniceanu și Piața Unirii - se va elimina parcarea actuală care ocupă majoritatea spațiului stradal, se readuce la locul inițial statuia „Sfânta Maria Protectoare” (mutată în 1957), se vor amplasa parcări pentru biciclete dotate cu stație de încărcat biciclete electrice, se vor amplasa locuri pentru terase, se vor face lucrări de înlocuire, relocare a rețelelor edilitare, amplasarea de mobilier urban.

Pe str. Kogălniceanu între strada Universității şi str. Emmanuel de Martonne, se va integra o reprezentare de omagiu dedicat rectorilor universității clujene de la origini până în prezent. Tronsonul de pe str. Kogălniceanu între str. Hermann Oberth și str. Gaal Gabor se va amenaja ca o grădină urbană, cu trotuare marginale în continuarea celor de pe segmentele stradale vecine. Pe Strada Kovacs Dezso se propune îngroparea tuturor conductelor supraterane din gangul Bibliotecii Academiei Române. Pe strada Baba Novac nr. 35 se va facilita accesul pietonal prin intermediul unor scări către strada Mihail Kogălniceanu.

Lucrările sunt executate de către SC Astor Com SRL, durata de execuție prevăzută în contract fiind de 19 luni. Contractul este în valoare de 38 de milioane de lei, din fonduri europene.

MAI MULTE DETALII AICI!

Comenteaza