Foto Consilier local, ajutor pentru 250 de case fără autorizație pe Valea Fânațelor. Clujenii: ''primăria ar trebui să intre cu buldozerele''

Consilier local, ajutor pentru 250 de case fără autorizație pe Valea Fânațelor. Clujenii: ''primăria ar trebui să intre cu buldozerele''
Consilier local, ajutor pentru 250 de case fără autorizație pe Valea Fânațelor. Clujenii: ''primăria ar trebui să intre cu buldozerele''
Consilier local, ajutor pentru 250 de case fără autorizație pe Valea Fânațelor. Clujenii: ''primăria ar trebui să intre cu buldozerele''
Consilier local, ajutor pentru 250 de case fără autorizație pe Valea Fânațelor. Clujenii: ''primăria ar trebui să intre cu buldozerele''
Probleme mari pentru locuitorii din Valea Fânațelor. Case fără autorizație de construcție, străzile n-au nume și număr

La marginea municipiului Cluj-Napoca, locuitorii din Valea Fânaţelor se plâng că sunt excluşi din societatea urbană și se confruntă cu probleme dramatice, mai ales în timpul iernii. Vorbim despre 250 de case, 600 de persoane, din care peste 100 de copii.

Într-o postare pe rețelele de socializare, consilierul local Sergiu Hossu a relatat că a fost acolo în weekend pentru a discuta cu locuitorii de la marginea municipiului. „Valea Fânațelor este parte din Cluj-Napoca. În această zonă locuiesc undeva la 600 de persoane, dintre care peste 100 de copii. Sâmbătă am avut o întâlnire cu mai multe persoane care locuiesc în această zonă. Sunt foarte multe probleme:

- aproximativ 250 de case construite fără autorizație
- lipsa utilităților, nu exista canalizare, apa sau gaz
- curentul este tras pe “organizare agricolă/pompă apă”
- serviciul de salubrizare aproape inexistent, cu toate ca plătesc abonament lunar, deșeurile sunt ridicate la 2 săptămâni
- nu există iluminat stradal
- drumurile sunt neasfaltate, despre deszăpezire nu mai vorbim

Străzile nu au nume, iar casele nu au număr. La început nu am înțeles importanța unui nume pentru fiecare stradă sau cât de important este un număr la o casă: “Vă rog să vă gândiți că în această zonă locuiesc persoane în vârstă; dacă sunăm la ambulanță, nu putem să le indicăm o adresă, la fel și-n cazul unui incendiu”.

Există un singur microbuz care duce elevii la școală, mult prea puțin. Peste 50 de copii sunt duși la școală zi de zi de către părinți. Transport în comun nu există. “Plătim impozite și taxe, de ce nu beneficiem și noi de transport în comun? De ce nu putem sa ne trimitem copiii la școală cu autobuzul?”

Terenul pe care acești oameni au construit este în extravilan, nu există plan urbabistic zonal și bineînțeles (așa cum am zis la început) autorizație de construire. Sper ca împreună cu colegii mei consilieri din USR PLUS Adriana Cristian, Alexandra Oană, Radu Boloveschi și Dinu Ionescu să găsim o soluție pentru acești oameni. Le mulțumesc colegilor Dinu Ionescu, Elek Levente, Vlad Cristian și Ciprian Rus că au fost alături de mine la aceste discuții”, a scris copreședintele USR-PLUS, pe pagina sa de Facebook.

Clujenii au reactionat la postarea consilierului local, iar majoritatea nu susțin ilegalitățile făcute de acești oameni, spunând chiar că primaria ar trebuie să demoleze construcțiile ridicate pe locul fostei livezi, lucru ce pune în pericol zona prin alunecarea dealului.

  • ''Grea dilema... Ajutând la reglementarea situației nu faci altceva decât să încurajezi ilegalitatea și acest mod ilegal de construire... în același timp este latura socială'', spune Claudiu Salanță, arhitectul județului.
  • ''1. Construiești în extravilan, fără nicio urmă de urbanizare și plângi?
    2. Există și azi în intravilan străzi neasfaltate, fără utilități complete, iar ei au pretenția de all-inclusive.
    3. Pentru un PUZ de 11 case se cere azi creșă la cheie donată! Oare ce le răspund băieții ăștia deștepti lui mister Boc la întrebarea: Ce dau ei în schimb orasului? (Ei cer...)
    4. Unii au investit în PUZ... utilități... autorizații... nervi, stres. Pare echitabil ce cer ei?
    5. În orice moment se pot muta, nu îi ține nimeni legați, asta a fost opțiunea lor.
    6. Astăzi doar intervenții pentru noul PUG cred eu că îi ajută; orice altceva ar încuraja ilegalitatea''
  • ''Deci cum? Se plâng ca au construit cum i'o dus capul? Vor condiții în extravilan? Ce taxe și impozite plătesc ei? În mod corect, primăria ar trebui să intre cu buldozerele peste ei, să dărâme tot și să aducă zona la stadiul inițial. Acea livada unde au construit ei ținea dealul să nu vină la vale, cine e răspunzator de o alunecare de teren? Cum pot fi atat de nesimțiți încât să ceară și condiții? Samsari ordinari!"
  • ''Sigur, pentru șmecheri trebuie "găsită o soluție", ăia cinstiți și proști trebuie să plimbe dosarul câțiva ani până să se apuce de construcție. Te zbați ca peștele pe uscat pentru amplasarea unei case mobile, "la Cluj-Napoca nu se poate, nu vă luați, că sunt probleme, acolo sunt foarte stricți" și îi ajutam pe ilegalii cu ditamai vilele. Probabil o considerați și o inițiativa "lăudabilă".
  • ''250 de case ? Fără autorizație? Doamne, în ce lume trăim?! De ce nu s-a stopat acest fenomen când erau 10 case și să îi ajute pe oameni să își facă autorizațiile, dar nu mă mir, la ce mafie este la urbanismul din Cluj. Dacă sunt ajutați și creăm un precedent, vor apărea și mai multe construcții fără autorizație. Problema este, ca de obicei, la funcționarii din primărie. Ei ar trebui să înțeleagă că îi plătim să ne rezolve problemele, dar de câte ori ești respins și întrebi cum ar dori să refaci un proiect (asta pentru că legea este interpretabilă), ți se răspunde că ei nu sunt firmă de consultanță. Eu zic că un control DNA și ANI nu ar strica la acest serviciu''.
  • ''Eu nu voi înțelege niciodată de ce construcțiile ridicate fără autorizație de construire nu sunt direct demolate, fără milă. Doar așa descurajezi această practică de doi lei: fiecare construiește ce vrea și când vrea. Ne pare rău de caramidă, nu înțeleg unde e problema?''
  • ''Păi ei nu sunt conștienți că-s în ilegalitate? Cum să-ți faci casă fără acces la utilități? Și dacă intră în intravilan le duce primăria utilitățile pe banii noștri? Cum susținem noi respectarea legii dacă-i încurajăm să nu o respecte? Vor face case fără autorizație, ca apoi să-i rezolve alții. Lasă-i să se descurce dacă vor să trăiască în ilegalitate. Și mă întreb cum trăiesc fără apă curentă? Când au făcut casa nu le-a trebuit, acum au nevoie? Eu, când am construit, am plătit extinderea rețelelor de utilități; ei nu pot să plătească să-și aducă apă, gaz, canal?''

În urmă cu câteva luni, un locuitor de pe Valea Fânaţelor a cerut ajutor administraţiei locale, la un post de radio local.

„Nu există iluminat public. Nu avem apă curentă şi potabilă, aducem de la 5-6 km în canistre, de la neamuri, de la serviciu, nu avem nici măcar un puţ de apă potabilă. Drumul e "crimă şi pedeapsă", nu ajunge să fie pietruit o dată sau de două ori pe an. Mijloace de transport în comun nu există, măcar dimineaţa sau seara, niciun taxi nu vrea să ne aducă şi dacă se strică maşina, eşti mort. Ne simţim excluşi din societatea urbană", afirma acesta.

Viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, a replicat că situaţia nu se poate rezolva într-o săptămână sau şase luni, totul depinzând doar de locuitorii din zonă. Conform acestuia, cel mai probabil, multe case din zonă au fost construite fără autorizație. Drumul este mult prea îngust şi nu aparține integral de Primăria Cluj-Napoca. Pe scurt, oamenii sunt sfătuiţi să cedeze bucăţi din terenurile private în favoarea primăriei, pentru ca drumul să poate fi modernizat şi pentru a fi introduse reţelele de utilităţi. 

Comenteaza