35 km de piste şi puncte europene de închiriere de biciclete

35 km de piste şi puncte europene de închiriere de biciclete
Proiectul primăriei clujene privind amenajarea de piste şi puncte de închiriere a bicicletelor, în colaborare cu comunele Floreşti şi Apahida, este în evaluare la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Oficialii primăriei au declarat ieri că au semnale pozitive că proiectul de amenajare a staţiilor self-service de închiriere de biciclete în Floreşti, Cluj-Napoca şi Apahida va fi aprobat şi finanţat din bani europeni. Valoarea totală a acestuia este de 17,6 milioane de lei. Primarul a precizat că, cel mai probabil în vară, vor fi organizate licitaţiile aferente proiectului, iar acesta va deveni funcţional în 2012.

"Dorim să promovăm transportul ecologic şi, prin promovarea bicicletei ca mijloc de transport urban, sperăm să reducem şi traficul auto. Proiectul nostru pe fonduri europene pentru amenajarea staţiilor de închiriere de biciclete, dar şi a unui traseu coerent de piste este în evaluare la Ministerul Dezvoltării. Avem semnale pozitive că proiectul va fi aprobat şi vom primi finanţarea. În această vară dorim să organizăm licitaţiile de execuţie", a declarat primarul Sorin Apostu.

Proiectul "Reţea de staţii self - service de închiriere de biciclete" vizează dezvoltarea unei reţele coerente de piste în Cluj-Napoca şi extinderea acesteia spre comunele din zona metropolitană Cluj - faza 1 - Floreşti şi Apahida. Concret, se doreşte crearea unei reţele de 51 de puncte intermodale pentru închirierea de biciclete în regim self-service. Adică, după înregistrare, utilizatorul se autentifică la sistem şi i se eliberează automat o bicicletă pe care o poate folosi şi apoi o depune în oricare rastel automatizat din sistem.

Totodată, se intenţionează amenajarea sau marcarea a aproximativ 35 km de piste de biciclete. Pentru realizarea proiectului, termenul propus este de un an de zile. Valoarea totală este de 17 milioane de lei, urmând ca acesta să aducă şi 500 de biciclete puse la dispoziţia locuitorilor din zona metropolitană (Cluj-Napoca, Apahida şi Floreşti).

"I Love Velo" şi "Student O Bike" se relansează

Sorin Apostu a menţionat că, până când proiectul cu finanţare europeană va fi funcţional, în Cluj-Napoca oamenii vor avea alternativă. "Proiectele «I Love Velo» şi «Student O Bike», care susţin mersul pe bicicletă, s-au reluat începând din această săptămână. La Sala Sporturilor şi în zona mallului din Gheorgheni clujenii au la dispoziţie 235 de biciclete cu care se pot plimba gratuit. Anul acesta centrele de închiriere a bicicletelor cu buletinul sau carnetul de student s-au deschis mai repede. Astfel, din martie şi până în octombrie, clujenii vor avea posibilitatea să se plimbe gratuit, zilnic între orele 10:00 şi 18:00, iar în vară chiar până la ora 20:00. La acest program au acces persoanele de peste 14 ani, care vor putea lua gratuit, pentru o perioadă de două ore, o bicicletă", a afirmat ieri edilul clujean. Ambele proiecte s-au implementat la Cluj-Napoca de către asociaţia Green Revolution, care are un parteneriat naţional cu Ministerul Mediului.

 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza