40.000 de lei pe lună pentru podul din Chinteni

40.000 de lei pe lună pentru podul din Chinteni
Această sumă ar trebui să o plătească Primăria Chinteni, lunar, Garnizoanei din Brăila, pentru a beneficia de podul care face legătura între drumul principal şi o zonă de locuinţe. Primarul Lucia Suciu spune că nu-şi permite să achite acestă factură, chiar dacă riscă să rămână fără pod.

Podul de peste Valea Chinteni a fost luat de viitură încă din 2010, când a fost înlocuit de o structură metalică, asigurată de o unitate militară din Satu Mare, ce în prezent aparţine de Garnizoana Brăila. Primăria nu a mai reuşit să refacă podul pentru că n-a intrat în posesia banilor pe care guvernul i-ar fi alocat Clujului în vederea acoperirii pagubelor de la inundaţii. În consecinţă, armata a revenit să-şi recupereze podul. La interevenţia Prefecturii Cluj, problema a fost soluţionată pe moment.

În prezent, însă, reprezentanţii Garnizoanei Brăila, cer Primăriei Chinteni să încheie un contract de prestări servicii şi să i se achite lunar 40.000 de lei pentru ca podul să fie lăsat unde este. Primarul Lucia Suciu afirmă că nu va plăti nici un ban.

Podul de peste Valea Chinteni, ce asigură legătura între drumul principal şi o zonă de locuinţe, poate fi ridicat în orice moment, astfel că peste 100 de oameni pot rămâne izolaţi, având în vedere că toţi cei care locuiesc în Chinteni, în aşa-numita zonă "Cluj 2", nu au altă posibilitate de a traversa valea. Având în vedere că primarul refuză să încheie un contract de prestări servicii cu armata, podul poate fi ridicat în orice zi. "Ni s-a solicitat suma de 40.000 de lei pe lună; or, pentru bugetul nostru, este enorm. Şi pentru ce ni se solicită aceşti bani, de fapt? E vorba despre o structură din patru bare metalice. Un soi de schelă, pentru care tot noi, din banii noştri, am cumpărat lemnul cu care am acoperit-o, astfel încât să putem avea un pod care să poată fi utilizat", a explicat Suciu.

În urmă cu câteva săptămâni, unitatea militară din Satu Mare a venit fără să anunţe pe cineva şi a ridicat schela metalică. "Au rupt lemnul pe care noi l-am cumpărat cu 7.000 de lei şi şi-au luat schela", a relatat Lucia Suciu. A fost nevoie de intervenţia pompierilor, pentru ca oamenii să poată ajunge la locuinţele lor. La intervenţia Instituţiei Prefectului, podul a fost adus înapoi, însă doar pe perioadă provizorie.

"Ne-au pus podul, iar noi din nou am fost nevoiţi să cumpărăm alt lemn, cu 8.000 de lei, pentru că cel vechi fusese rupt şi nu mai putea fi folosit. Acum, însă, au pretenţia să le plătim lunar suma de 40.000 de lei. Păi de unde să le dăm atâţia bani şi pentru ce, pentru patru piloni de fier? Nu înţeleg pe cine mai reprezintă Armata Română dacă are astfel de pretenţii de la o comunitate locală", a spus Lucia Suciu. "Pot veni oricând să-şi ia podul. Oricum nu avem cu cine ne înţelege pentru că din ceea ce am înţeles, podul ar aparţine Garnizoanei Brăila. De altfel, noi tot timpul am comunicat cu un ofiţer din Brăila. Acesta mi-a spus că armata din Brăila este răspunzătoare de podul nostru din Chinteni, pentru că a preluat în administrare unitatea militară din Satu Mare. Nu mai avem ce face, prefectul să rezolve această problemă. Până la urmă e datoria lui să găsească soluţii, având în vedere că gestionează situaţiile de urgenţă, iar noi vorbim aici despre un pod care a fost distrus de inundaţii".

În mod normal, problema podului din Chinteni trebuia rezolvată încă din 2010, când s-ar fi dat bani de la guvern pentru acoperirea pagubelor de la inundaţii. Primarul Lucia Suciu afirmă că are informaţii din interior că ar fi ajuns banii la prefectură, dar că s-au oprit acolo. "Am făcut o notificare şi am cerut să ni se comunice ce s-a întâmplat cu fondurile care au venit în 2010 pentru pagubele de la inundaţii. Nici în ziua de astăzi nu am primit răspuns", afirmă primarul din Chinteni.

Prefectul Gheorghe Vuşcan spune că încearcă să soluţioneze problema din Chinteni şi că guvernul va aloca bani pentru realizarea acestui pod. "Sper ca peste câteva zile să primim un răspuns pozitiv, iar guvernul să aprobe această finanţare pentru reconstrucţia acestui pod. Întrebarea este de ce nu s-a făcut acest pod atunci, în 2010. De altfel, aceasta a fost şi chestiunea ridicată de reprezentanţii guvernului", a spus Vuşcan. El a mai afirmat că nu deţine informaţia că ar fi venit bani de la guvern care să nu fi fost cheltuiţi cu alt scop. "Este prima dată când aud aşa ceva. Mă voi interesa să văd cum a fost posibil aşa ceva, dacă într-adevăr primarul are dreptate", a comentat Vuşcan. Până vor sosi banii de la guvern şi până când noul pod se va realiza, prefectura a recomandat Primăriei Chinteni să semneze totuşi contractul cu armata, astfel încât podul actual să nu fie ridicat.

"Nu pot accepta o astfel de recomandare. Sunt bani publici pe care îi putem direcţiona spre alte proiecte, nu pot să dau armatei 40.000 de lei", a spus Lucia Suciu. Ea a precizat că are proiect pentru reconstrucţia podului, inclusive autorizaţie de construire şi poate acorda contractul de lucrări prin încredinţare directă. "Nu am nevoie decât de un aviz de aprobare, care să ateste că vor veni şi banii de la centru şi pot să demarez lucrarea", a spus Lucia Suciu.

Comenteaza