Video 5,6 milioane de euro pentru drumurile Clujului. Unde se lucrează în 2019

5,6 milioane de euro pentru drumurile Clujului. Unde se lucrează în 2019

Consiliul Județean (CJ) Cluj alocă 27 de milioane de lei (5,6 milioane de euro) din bugetul pentru anul 2019 pentru reabilitarea drumurilor din județ. Alte proiecte vor fi finanţate din bani europeni. 

"Pentru drumuri alocăm anul acesta, din bugetul propriu, aproximativ 27 de milioane de lei, la care se adaugă și banii europeni. Din cele 100 de milioane de euro pe care i-a primit din proiecte retrospective, o parte va merge către drumurile pe care le avem pe proiecte europene: Drumul Apusenilor și Drumul Bistriței, unde vom lucra în acest an, deja am început. Am început să lucrăm și la drumul de la Săvădisla – Băișoara – Iara – Boru" a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj, în emisiunea ZIUA LIVE.

Săptămâna viitoare vor începe lucrările de reabilitare și modernizare pe DJ 109A Chinteni - Panticeu - Recea-Cristur și pe DJ 107P Gilău - Mărișel. De asemenea, din 15 aprilie vor începe lucrările și pe DJ 150 Viişoara – Frata – Crişeni – Mociu. "Săptămâna trecută am început lucrările la drumul de la Vâlcele – Rediu. Se lucrează și pe drumul Turda – Călărași – Călărași Gară. Vom intra și pe drumul de la Ciurila, până la autostradă, pe drumurile Filea, Filea de Sus și Filea de Jos și vom continua, pe întreținere, pe toate drumurile care în momentul de față au probleme: drumul de la Țaga, Habadog – Buza, Vânători – Ciucea, Leghia, Aluniș – Cornești, Chiuiești – Mănăstirea, în această perioadă vom ajunge pe toate aceste drumuri", a adăugat Tișe.

Pe lângă cele 27 de milioane de lei pentru reabilitarea drumurilor, Consiliul Judeţean alocă 55 de milioane de lei pentru lucrările de întreținere. "Pe lângă investiții, avem aproximativ 55 de milioane de lei pentru lucrările de întreținere. Există și drumuri pentru care facem doar întreținerea, nu realizăm modernizarea, pentru că ele sunt într-o procedură de licitație pe modernizare și atunci până realizăm licitația contestată, care poate dura câțiva ani. Pentru ca drumul să poată fi folosit în condiții bune, facem întreținerea. Există o problemă legată de calitatea lucrărilor. Firmele lucrează cum lucrează, încearcă prin diverse modalități să fraudeze în sensul de a umfla facturile și a lua bani în plus pentru a-și acoperi cheltuielile, pentru că din nevoia de a câștiga licitații vin la prețuri foarte mici. Actele ajung la noi după ce trec printr-o sută de semnături, care confirmă că e calitate corespunzătoare. Eu am ultima semnătură, nefiind specialist în drumuri, în care validez sumă de plată la firma respectivă", a mai spus Tișe.

Consiliul Județean Cluj va achiziționa anul acesta un aparat de scanare și unul care va putea realiza carote pentru a verifica grosimea și calitatea asfaltului folosit de firmele care au efectuat lucrările. "Anul acesta vom achiziționa un aparat care va putea face carote și un aparat de scanare, pe care nu îl are niciun județ, care va scana fiecare drum, până la opt metri adâncime și vom vedea fiecare strat ce grosime are, fără să îl spargem", a conchis președintele CJ Cluj.

Comenteaza