6 milioane pentru expropriaţii de la aeroport

6 milioane pentru expropriaţii de la aeroport
Exproprierile propuse în proiectul noii piste de aterizare-decolare a aeroportului se derulează greoi. Din cele 700 de parcele vizate, Consiliul Judeţean mai oferă despăgubiri, în acest an, doar pentru 37 de parcele.


Până în prezent, din cele 700 de parcele care vizează întregul proiect al pistei de aterizare-decolare, de 3.500 de metri, Consiliul Judeţean (CJ) a reuşit să aloce despăgubiri pentru 13 parcele. În şedinţa de marţi, plenul CJ ar urma să mai aprobe alocarea a încă 6 milioane de lei, pentru despăgubiri ce implică alte 37 de parcele. Preşedintele administraţiei judeţene, Horea Uioreanu, spune că deşi nu mai sunt bani, anul acesta, pentru alte exproprieri, situaţia nu va împiedica finalizarea primei etape de lucrări, pentru cei 2.100 de metri de pistă.

Din lipsă de fonduri, proprietarii care vor fi despăgubiţi cu prioritate, în procesul de expropriere ce vizează proiectul noii piste de aterizare-decolare, sunt cei ale căror parcele se situează pe traseul lucrărilor. Proiectul noii piste a Aeroportului Internaţional Cluj-Napoca, a cărei lungime a fost prevăzută la 3.500 de metri, implică, în procesul de expropriere, nu mai puţin de 700 de parcele. Până în prezent, Consiliul Judeţean a reuşit să aloce despăgubiri doar pentru 13 parcele, în valoare de 1.620.000 de lei. În şedinţa de marţi, a precizat preşedintele administraţiei judeţene, Horea Uioreanu, plenul ar urma să adopte o nouă hotărâre pentru alocarea de despăgubiri pentru încă 37 de parcele. Valoarea totală a despăgubirilor pentru aceste 37 de parcele se ridică la 6 milioane de lei.

„În total, până la finele acestui an vom avea deci achitate despăgubiri pentru 50 de parcele. Pentru mai mult nu avem bani acum. Însă de anul viitor vom reuşi să finalizăm procedura exproprierilor", a spus Uioreanu. Acesta a explicat că nu doar lipsa de fonduri reprezintă o cauză majoră în stagnarea procedurii de despăgubire ci şi faptul că pentru o bună parte din parcelele expropriate actele de proprietate nu sunt în regulă. „Oricum, cert este că în cazul acestei etape de lucrări nu vom întâmpina probleme, astfel că până la finele anului, cei 2.100 de metri de pistă vor fi gata", dă asigurări Uioreanu.

Lucrările la prima etapă a pistei, de până la 2100 de metri, au demarat anul trecut în toamnă. Urma ca după ce Administraţia Bazinală de Apă Someş Tisa (ABAST) finaliza lucrările de deviere a râului Someş, pista Aeroportului să poată fi continuată până la 3.500 de metri. "Am vorbit deja cu domnul Dan Canta (noul director al ABAST - n.red), care mi-a spus că există fonduri pentru demararea lucrărilor la acest proiect de deviere a Someşului. Prin urmare, dacă ei îşi fac treaba până anul viitor, vom putea demara o nouă procedură de licitaţie, astfel încât să continuăm lucrările la pistă, până la 3.500 de metri, aşa cum este prevăzut în proiectul iniţial al pistei", a comentat Uioreanu.

Indiferent dacă proprietarii vor rezolva sau nu problema actelor pentru aceste parcele expropriate, administraţia judeţeană nu va opri lucrările, mai explică oficialul: „Legea spune că noi putem merge înainte cu acest obiectiv, urmând să plătim despăgubiri doar după ce proprietarii îşi rezolvă actele. Pentru acele parcele care sunt pe traseul pistei şi pentru care actele de proprietate sunt în regulă, vom continua cu despăgubirile de anul viitor. Ulterior, ar urma să-i despăgubim şi pe cei care au proprietăţi în zona de siguranţă a pistei".

 

Comenteaza