Video 6 ORE de dezbatere! Boc: „Nu se atinge nimeni de arborii de pe Kogălniceanu” / Nu s-a ajuns la nicio concluzie cu cei de pe Universității

6 ORE de dezbatere! Boc: „Nu se atinge nimeni de arborii de pe Kogălniceanu” / Nu s-a ajuns la nicio concluzie cu cei de pe Universității

6 ore a durat dezbaterea privind soarta copacilor de pe Universității și Kogălniceanu.

Ce spune edilul Emil Boc

''Aveți în mine cel mai mare prieten la copacilor, pentru că am crescut la munte între copaci. Sunt și un administrator al orașului, care trebuie să se consulte cu specialiștii. Rolul meu este să asigur surse financiare pentru modernizarea Clujului, al doilea e să organizez licitații și concursuri de soluții, cum e și acesta, câștigat de specialiști. Nu eu am ales această soluție. Noi am ascultat vocea specialiștilor și am validat soluțiile propuse de ei. Trei, trebuie să finalizăm proiectul pentru că vine 1 septembrie și începe școală și știm ce înseamnă Universității blocată, apoi trebuie să facem proiectul din bani europeni în termenele date.

Dacă ne referim la zona această centrală, înainte au fost 135 de copaci, la final vor fi 193. Nu aveți decât un partener în instituția noastră, nu un adversar. Acum, discuția pe care o avem aici este următoarea: Nu se atinge nimeni de pe nici un arbor de pe Kogălniceanu! A fost o dezinformare. Cine a raspanadit informația care este dezinformarea, nu știu!

Pe stradă Universității, avem 11 arbori. Aici vom ascultă argumentele proiectantului, executantului și ale dv. Cert e că vrem să fie cele mai bune soluții pentru oraș. Știu că nu voi putea împacă pe toată lumea. Avem nevoie de consultare'', a declarat edilul Emil Boc. 

Ce spune un specialist USAMV

''Arborii care sunt dislocati sunt păstrați la RADP în containere speciale, irigati, și vor fi replantati la toamna pe alinimantele stradale sau unde se solicită de dv. Se folosește un utilaj specializat cu care se scot arborii, cu tot cu balot. Am consultat și specialiștii de la USAMV, pe domnul Ioan Păcurar, care a spus: <<Sunt 8 arbori. Acești arbori au fost plantați în urmă cu 2-3 ani, așa că rădăcinile lor nu au trecut foarte mult în afară balotilor. Transolcarea lor în continarere supravegheate, irigiate, fertilizate, nu va face decât să ajute să fie replantati mai spre toamna. Înlocuirea cu ginko biloba este foarte bună, ar fi un plus de valoare din punct de vedere peisagistic, recomand să nu se scoată copacii care sunt acum, pentru că în această săptămână vine canicula, să fie mutați peste o săptămână-două pentru a fi replantați la toamnă>>'', a mai spus edilul.

Ce spune proiectantul

Arhitectul maghiar Arnold Macalik, coordonatorul firmei Mossfern, care a realizat proiectul de reamenajare a străzii Mihail Kogălniceanu a spus:

”Avem cam 240 de arbori care se vor planta. Primăria a comandat înainte de concurs un studiu peisagistic, arbore cu arbore a fost analizat. Pe strada Universității erau 3 salcâmi și un tei, iar pentru a informa cetățenii am lansat o pagină pe Facebook acum 2 ani. În concurs am făcut o analiză, iar strada este un scuar urban, surioara Pieței Unirii, unde va reveni statuia Fecioarei Maria. În proiect am măsurat la milimetru fiecare copac, fiind o identificare de arbori. Am identificat posibilitățile de lărgire a trotuarelor de pe strada Universității, am făcut un buletin fiecărui arbore''.

”Din 41 de arbori am propus să fie păstrați 8, 21 au dispărut deja în timp. Vrem să plantăm glădițe, o specie înrudită cu salcâmul. Avem 11 arbori despre care vom dezbate acum.Păstrarea lor vor dauna caracaterului stradal, este vorba despre noimă amenjarii - salonul urban, respectiv - vrem slalom printre arbori sau trotuare late și terase?!'', a mai spus acesta.'', a mai spus acesta.

Mai multe persoane au cerut că cei 11 copaci aflați în discuție să rămână la locul lor și să se găsească o soluție în acest sens. Dezbaterea s-a încheiat aproape de miezul nopții. Sugestiile și propunerile clujenilor urmează să fie analizate în câteva comisii de specialitate ale primăriei, iar drularea proiectului de modernizare a străzii Mihail Kogălniceanu și a străzilor adiacente urmează să fie decisă în perioada următoare.

 

Amintim ca, după o petiție semnată de peste 3.000 de clujeni și un lanț uman în jurul copacilor de la Kogălniceanu, municipalitatea i-a invitat pe clujeni la o dezbatere publică, luni, 10 iulie 2023.

Pe o suprafață de peste 25.000 mp, proiectul de investiții cuprinde lucrări pentru strada Mihail Kogălniceanu și străzile adiacente - Universității, Emmanuel de Martonne, axa nord-sud alcătuită din străzile János Bolyai – Hermann Oberth – Kovács Dezsö, Gaál Gábor și Baba Novac, inclusiv Piața Cipariu. Obiectivul general al proiectului este creșterea calității spațiului public, o componentă cheie pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea durabilă.

Descrierea obiectivului de investiții:

- se realizează pietonalizarea mai multor tronsoane de străzi în aria menționată
- tronsonul străzii M. Kogălniceanu între str. Hermann Oberth și str. Gaál Gábor este transformat în baza conceptului de „grădină urbană”
- vor fi plantați peste 250 arbori în mai multe zone incluse în proiect
- vor fi instalate 7 stații de încărcare pentru biciclete și trotinete electrice, 4 stații pentru încărcarea autovehiculelor electrice, mobilier urban modern, rastele pentru parcarea a 113 biciclete și un sistem de iluminat cu LED

În zona Universității Babeș-Bolyai, proiectul va aduce un omagiu inedit rectorilor universității clujene de la origini până în prezent. De asemenea, pe strada Universității este propusă readucerea la locul inițial a statuii „Sfânta Maria Protectoare” (transmutată în 1957) și crearea unei piațete pe locul parcării actuale.

Valoarea totală a proiectului finanțat prin fonduri europene „Lucrări de amenajare urbană strada Mihail Kogălniceanu, strada Universităţii şi străzile adiacente” este de 48.721.315,94 lei - aproximativ 10 mil. Euro.

Proiectul de modernizare a zonei centrale din municipiul Cluj-Napoca are termen final în decembrie 2023.

Comenteaza