60 de milioane euro pentru EXPROPRIERILE din Parcul Est. Societatea civilă: "Era de vreo 50 de ori mai ieftin, iar acum aveam cel mai mare spațiu public verde al Clujului"

60 de milioane euro pentru EXPROPRIERILE din Parcul Est. Societatea civilă: "Era de vreo 50 de ori mai ieftin, iar acum aveam cel mai mare spațiu public verde al Clujului"

Încep exproprierile pentru Parcul Est. Studiul de Fezabilitate a fost actualizat, potrivit grilei notariale valabile în anul 2023. Proiectul a fost fazat în 2 etape. 

Astfel, suma necesară exproprierilor a fost majorată la 305.190.725,15 lei (61.4 milioane euro) de la 37.533.200 lei cât era prevăzut inițial, adică o creștere de 267.657.525,15 lei.

Proiectul Parcului Est a fost împărțit în două etape:

Faza 1 – în suprafață de 379.844 mp, coridor de expropriere corespunzător Fazei I, pentru care valoarea terenurilor expropriate este estimată la nivelul anului 2023 la suma de 94.690.406,31 lei. 

Faza 2 – în suprafață de 160.606 mp, coridor de expropriere aferent Fazei II, reprezentând diferența până la suprafața totală a coridorului de 540.450 mp, cu o valoare estimată a despăgubirilor la nivelul anului 2023 de 210.500.318,84 lei. 

Valoarea totală a investiției pentru realizarea Parcului Est este de 743.437.082,11 lei, inclusiv TVA (149 mil. euro). Durata estimată de execuție a lucrărilor estte de 24 de luni pentru fiecare etapă (48 luni).  În vara acestui an, Primăria a obținut o finanțare europeană de 10 milionae de euro pentru acest parc. 

„Am avut câteva zile în care am fost în imposibilitatea de a găsi o soluție legală, la impasul în care eram pentru acest proiect: să utilizăm și banii din credit, pentru a face exproprierile, dar nici să pierdem cele 10 milioane de euro. Proiectul Parcului Est a trebuit refazat, pe de o parte să putem realiza exproprierile, iar pe de altă parte să putem continua lucrările, prin includerea celor 10 milioane de euro obținute de la ministerul Mediului.  În urma votului din Consiliu Local, putem efectua exproprierile pentru banii pe care îi avem la dispoziție, iar noi contribuim din partea Primăriei cu 1 milion de lei pe lângă suma disponibilă prin credit. După această etapă, anul viitor putem merge cu proiectul mai departe”, a explicat Emil Boc, în ședința de Consiliu Local de luni.  

Proiectul a fost votat cu 23 de voturi „pentru” și 1 abținere.

Credit de 300 milioane lei (60 mil. euro)

În 2021, Banca Transilvania (BT) a câștigat licitația organizată de Primăria Cluj-Napoca pentru furnizarea unui credit de 300 milioane de lei, cu maturitate de 15 ani și o perioadă de grație de 3 ani. Banii urmau să fie utilizați pentru construirea Centrului Cultural Transilvania, care include o sală de concerte și sediu pentru Filarmonica Transilvania, precum și reabilitarea a două clădiri din centrul istoric și a unui pasaj în zona gării. Acum, banii merg spre exproprierile din Parcul Est. De proiectul Filarmonicii nu este nimeni interesat. 

Societatea civilă spune că exproprierile puteau de 50 de ori mai ieftine, dacă municipalitatea acționa în momentul în care i-a fost prezentată lista proprietarilor de terenuri private.

"Exproprierile pentru Parcul Est costă cu aproximație 60 de milioane de euro. Ieri s-a votat în Consiliul Local fazarea exproprierilor în două etape, cu promisiunea de a încheia prima etapă de expropriere la final de an. Dacă Primăria avea alt ritm, în urmă cu doi ani era de vreo zece ori mai ieftin, potrivit grilei notariale de atunci. Mai mult, dacă Primăria asculta de noi, din societatea civilă, acum mai bine de un deceniu, când am mers cu lista de proprietari și proprietăți, ca să arătăm ce e public și ce e privat, că nu aveau o evidență cadastrală clară, era de vreo 50 de ori mai ieftin, iar acum aveam cel mai mare spațiu public verde al Clujului, o arie naturală urbană cum puține orașe din țară au. În momentul de față, Parcul Est a devenit cel mai scump parc din țară, de aproximativ 150 de milioane de euro, din care mai bine de o treime exproprieri", arată cei de la SOS Parcul Est. 

Parcul Est 

Amenajarea biotopului zonă umedă, a zonelor sale de acces și de protecție - 188.127 mp
Amenajarea culoarului văii Becaș între Strada Sopor și Calea Someșeni - 108.416 mp
Amenajarea lacului 3, a zonelor sale de acces și de protecție - 86.815 mp
Amenajarea zonei de grădină publică urbană a parcului - 157.092 mp
În viitorul parc vor fi plantați un număr de 5.295 de arbori noi.

Proiectul prevede și amenajarea de facilități sportive: construirea unei săli de sport, a unei săli de evenimente, dar și a unui teren de fotbal cu gazon hibrid, a 6 terenuri de tenis de câmp pe zgură, a 3 terenuri de baschet și a unor piste de alergare.

Zona care poarta deja denumirea de „Parcul Est” are o suprafață totala de peste 50 de hectare și cuprinde luciul de apă și malurile Lacului 3, zona fostei pepiniere a RADP și o porțiune umedă care, alături de o salbă de lacuri, constituie un biotop unic în mediul urban. Conceptul de amenajare a fost prezentat public în cadrul unei dezbateri organizată de CIIC - Centrul de Inovare și Imaginație Civică . Broșura proiectului poate fi vizualizată la https://primariaclujnapoca.ro/.../prezentari-in-cadrul.../''.

 

 

Comenteaza