6.9 milioane lei, din banii Clujului, compensații la factura celor care s-au încălzit de la Termoficare

6.9 milioane lei, din banii Clujului, compensații la factura celor care s-au încălzit de la Termoficare

Consilierii locali vor aproba acordarea compensației pentru energia termică livrată populației de către societatea Termoficare Napoca S.A. pentru iarna trecută. Sunt peste 21.000 de familii conectate la sistemul de termoficare din oraș.

"Se aprobă acordarea compensației pentru acordarea serviciului public de furnizare a energiei termice, în sumă de 6.846.992 lei, pentru Societatea de Termoficare SA, din care suma de 6.493.353 lei aferentă trimestrului II al anului 2022 și suma de 371.639 diferență aferentă trimtestrului I al anului 2022. 

Ajutor de 10 milioane de euro FACUTURA DE CALDURĂ

În noiembrie 2022, municipalitatea a decis să plătească o parte din creșterile prețului de producție la gigacalorie: ''Acum, prețul de producție la gigacalorie este de 455 de lei, clujenii plătesc 242 lei, iar municipalitatea oferă subevnție de 27 de milioane de lei. Din noiembrie 2022, prețul de producție va fi de 664 de lei, dar populația va plăti 275, cu 15% mai mult, pentru că municipalitatea va oferi o subvențtie de aproape 10 milioane de euro, adica 46.6 milioane de lei'', a declara primarul Emil Boc.

Strategia de modernizare a Termoficării din Cluj-Napoca

Amintim că, municipalitatea a publicat strategia de modernizare a Termoficării din Cluj-Napoca 2021-2030 și perspectivă 2050. În aceste condiții, odată cu energia termică sunt produse și emisii de gaze cu efect de seră (GES), în principal CO2. În vederea eficientizării energetice, respectiv a reducerii costurilor de producere a energiei termice, până în anul 2030, a fost considerată implementarea următoarelor tehnologii existente în prezent pe piață și aflate într-un stadiu avansat de maturitate tehnologică:

- Sisteme solare termice
- Pompe de căldură
- Cogenerare
- Sisteme fotovoltaice

De asemenea, primarul Emil Boc spune că o măsură pe care municipalitatea o va lua va fi impusă dezvoltatorilor imobiliari care nu vor mai putea monta centrale individuale în blocurile cu mai mult de șase apartamente. Primarul Clujului a făcut și precizări legate de proprietarii de apartamente din blocurile vechi, care vor să se debranșeze, pentru a-și monta o centrală individuală. El a dat asigurări că oamenii vor putea în continuare să opteze, Primăria Cluj-Napoca neavând în plan să stopeze această practică: ”Nu vom opri debranșarea de la sistemul de termoficare, dacă oamenii vor dori. Astăzi sunt 21.000 de familii conectate. Dacă vor dori, oamenii pot, în continuare, să se deconecteze. Nu avem în vedere să le interzicem asta. Vrem însă, prin stimulente alternative, să îi determinăm pe oameni, având în vedere prețul mai bun pe care îl va oferi sistemul de termoficare, să rămână conectați și să revină și alții în sistemul centralizat de termoficare”.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

Comenteaza
loading...