79 de case în cartierul Borhanci. Nemulțumirile vecinilor au blocat proiectul în Comisia de Urbanism
- Scris de Anca Mureşan
- 17 Dec 2024, 13:00
- Administraţie
- Ascultă știrea

Proiectul imobiliar ce prevede realizarea a 79 de case în cartierul Borhanci a fost blocat de nemulțumirile vecinilor în ședința Comsiei de Urbanism de luni, 16 decembrie 2024. Acesta se alflă în proximitatea viitorului HUB educațional - creșă, grădiniță, bazin de sport, etc.
Ce prevede proiectul
•Construcția unor locuințe individuale, în regim P+1;
•Amenajarea unui drum cu profil de 12 metri, ce va asigura accesul auto și pietonal;
•Realizarea unui spațiu verde destinat publicului, cu alei, zone de relaxare și plantare de arbori în proximitatea locuințelor;
•Parcele destinate locuințelor cu suprafețe construite între 99 mp și 131 mp;
•Un total de 79 de locuințe individuale și locuri de parcare aferente fiecărei unități.
Proiectul prevede și construirea unor clădiri pentru activități economice în regim S+D+P+3E (adică 6 niveluri suprapuse).
Accesul auto și pietonal va fi facilitat de drumuri și trotuare noi, integrate în proiect. Drumul principal are un profil de 12 metri, iar amenajarea rețelei de drumuri include un sens giratoriu la capătul vestic al ansamblului. Locurile de parcare sunt prevăzute atât pentru fiecare locuință individuală (două locuri per unitate), cât și pentru activitățile economice, însumând un total de 27 de locuri de parcare suplimentare pentru biciclete.
Proiectul presupune amenajarea unui spațiu verde public, cu acces liber.
Proiectul este propus de beneficiarii Ramona Emanuela Zuz, Liana Turcu și Ioan Balea, iar planificarea și proiectarea urbanistică au fost realizate de biroul de arhitectură Transform Architecture.
Nemulțumirile vecinilor
În cadrul ședinței, vecinii au adus în discuție problemele legate de crearea unei noi intersecții pe strada Borhanciului, regimul de înălțime excesiv al celor două clădiri cu funcțiuni economice și propunerea unor drumuri pe terenuri private fără acordul proprietarilor.
"M-am mutat în Borhanci, să am liniște. Nu am terminat bine casa și, în momentul de față, am gard în gard o propunere de 6 niveluri suprapuse, cu un regim incert. În propunerea inițială avea un regim de săli de evenimente, nunți. În răspunsul de astăzi aflăm că sunt funcțiuni comerciale, care deja există în zonă, pe rază de 50 de metri. Eu sunt gard în gard, pentru niciuna dintre funcțiunile de alimentație publică nu mi s-a cerut acordul”, a declarat Mihai Sămărghițan.
"Pe una dintre planșe sunt configurate niște drumuri, dintre care unul trece pe terenul coproprietatea mea. Nu ne-a cerut nimeni niciun acord pentru deschiderea spre circulație publică. Suntem peste 20 de proprietari care avem front comun cu această porțiune de PUZ propusă, nu ne-a consultat nimeni, nu ne-a cerut nimeni un punct de vedere”, a mai spus acesta.
Clujeanul a trimis și o completare pe adresa redacției ZIUA de CLUJ:
"Un aspect foarte important ridicat de noi în sedință nu a captat interesul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism (C.T.A.T.U) din Primăria Cluj-Napoca.
1. Opozanții proiectului, prezenți în ședință, am propus ca alternativă la aprobarea PUZ, expropriere pentru utilitate publică a terenului studiat, în acord cu interesele comunității, pentru realizarea unui parc, a unei biblioteci, a unei primării de cartier, a unui sediu al poliției locale, etc. De ce nu, poate pentru construirea unei grădinițe sau creșe de proximitate, în condițiile în care, la viitorul Hub Educațional Borhanci, din vârful dealului, din această zonă tot cu mașina se va ajunge, nu pietonal, generându-se în continuare trafic auto, dar în sens opus, nu spre centru. Costul de despăgubire pentru exproprierea de utilitate publică propusă ar urma să fie extrem de avantajos pentru bugetul local datorită multiplelor limitări din PUG și legislație;
2. Ideea exproprierii este data chiar prin certificatul de urbanism în care s-a impus zona S_UIs – Subzona de instituții și servicii publice și de interes public constituite în clădiri dedicate, dar avizul de oportunitate și propunerea de PUZ au ignorat complet această obligație. Interesant este că într-o speță cvasi-identică primăria a impus investitorului construirea unei grădinițe prin PUZ pentru strada Oleandrului. De ce oare în cartierul Iris se poate, dar în cartierul Borhanci nu se poate?
3. Alternativ, aprobarea acestui PUZ propus, chiar si cu modificări, implică ridicarea restricțiilor din PUG, ignorarea legislației în vigoare (s.n. cu privire la zonele de protecție a cursurilor de ape, la interdicția de tăiere a unor specii protejate e pomi,la interdicția de înființare a unei noi intersecții într-o zonă nepermisă, etc.), ignorarea intereselor și a poziției publice a comunității din zonă, exprimate prin cele câteva zeci de opoziții la PUZ înregistrate la primărie, încalcă dreptul la viață privată și de familie în sensul Convenției Europene a Drepturilor Omului, crește artificial utilitatea și implicit costul de despăgubire al terenului, dacă primăria se răzgândește în viitor și vrea totuși să exproprieze terenul pentru utilitate publică".
Viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea, a solicitat proiectantului să revină cu proiectul în Comisia de Urbansim după clarificarea aspectelor semnalate de vecini și de membrii comisiei. Printre modificări se numără creșterea distanței față de limita de proprietate, redesenarea intersecției propuse dar și reevaluarea regimului de înălțime a celor două clădiri de 6 etaje.
Așadar, proiectul urmează să fie revizuit conform observațiilor făcute de comisie și de vecini și să revină într-o ședință viitoare pe masa urbaniștilor.