8 alunecări de teren pe tronsonul Decea - Turda al A10. Constructorul susţine că "lucrările vor fi gata la timp"

8 alunecări de teren pe tronsonul Decea - Turda al A10. Constructorul susţine că
Porr Construct susține că alunecarea de teren de la limita județelor Alba și Cluj, despre care Ziua de Cluj a scris în exclusivitate, va fi stabilizată și că inaugurarea tronsonului 4 nu va fi întârziată. Constructorul a dezvăluit că au existat nu una, ci opt alunecări de teren pe acest tronson din A10.

Un deal din apropierea șantierul autostrăzii Turda - Sebeș, aflată în construcție, vine la vale. Știrea a fost publicată ieri în exclusivitate de ZIUA de CLUJ. A apărut o surpare de circa un metru și jumătate la un deal aflat pe granița dintre județele Alba și Cluj, iar acum se fac studii geotehnice pentru a se găsi cea mai bună soluție pentru stabilizarea versantului. Constructorul susține, însă, că situația este sub control și ca tronsonul 4 al autostrăzii A10 va fi terminat așa cum a fost stabilit: până la finalul acestui an.

Orice asemănare cu situația din zona Cunța - Săliște, de pe Austostrada Sebeș - Sibiu, este respinsă de către constructor. Reprezentantii societății Porr Construct SRL susțin că aceasta este a opta alunecare de teren de pe tronsonul de 16,3 kilometri pe care îl edifică și că va fi stopată la fel ca precedentele șapte. Ieri, inginerii unei firme subcontractoare forau dealul pentru a găsi soluții.

Șefii de la Porr Construct dau ca exemplu de bune practici zona lacului Stejeriș, parțial secat. Presa a scris și despre acest sector că va întârzia inaugurarea tronsonului. Pe o distanță de 480 de metri, la kilometrul 67 al autostrăzii, s-a găsit o soluție tehnică foarte complicată, dar menită să evite alunecările de teren. Pe solul instabil unde se afla lacul s-au adus 83.000 de metri cubi de piatră, apoi deasupra 282 de coloane din beton cu un diametru de 1,2 metri și o lungime între 12 și 18 metri, iar și mai sus un sistem geogril 3D (un fel de cofraj) umplut cu piatră. Abia apoi vine structura rutieră. Acest sector este cel mai întârziat din întregul tronson.

Autostrada Deecea - Turda din cadrul A10 este finalizată în proporție de 85%, susține constructorul. Dacă și tronsonul 3, Aiud - Decea, realizat de o italienii de la Tirrena Scavi, va fi gata la timp, șoferii vor putea circula din iarnă pe 4 benzi între Turda și Aiud.

DECLARAȚIE

”Există o alunecare de teren, dar s-au demarat studiile geotehnice, iar lucrările vor fi terminate așa cum s-a anunțat, anul acesta”

Radu Băruță, șef DRDP Cluj

ZIUA de Cluj a scris joi, în exclusivitate, despre problemele de pe A10:

Lotul 4 al Autostrăzii Sebeș - Turda se întinde pe 16,3 km, de la nodul Decea până la Turda şi este construit de asocierea Porr Construct - Porr Bau, în timp ce lotul 3 are 12,5 km, de la intrarea în Aiud până la nodul de la Decea. Constructor este asocierea Tirrena Scavi - Societa Italiana per Condotte d'Acqua.

Potrivit ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, românii ar trebui să circule pe autostradă de la Aiud la Turda până la finalul acestui an. "Mă bucur că lucrările pe loturile 3 şi 4 ale autostrăzii sunt în grafic, iar constructorii ne-au asigurat că vor fi date în folosinţă la finele acestui an. Autostrada Sebeş - Turda se regăseşte în programul de guvernare PSD şi este vitală pentru asigurarea legăturii dintre Coridorul IV Pan-European şi Autostrada Transilvania", scria Cuc, pe Facebook la finalul lunii iulie.

Surse apropiate proiectului au declarat, însă, pentru ZIUA de CLUJ, că tronsonul 4, Decea - Turda, are şanse mici să fie deschis circulaţiei în următoarele luni din cauza unor probleme din zona Lacului Stejeriş, unde au avut loc alunecări de teren (vezi foto).

Lucrările de consolidare ar putea costa mai mult decât soluţia iniţială, care prevedea un viaduct în zonă, spune specialistul consultat de ZIUA de CLUJ.

Există şi un caz similar. Tronsonul Sălişte - Cunţa, din Autostrada Orăştie - Sibiu, a fost inaugurat în grabă în noiembrie 2014, fiind ignorate alunecările de teren. În cele din urmă, la 10 luni de la deschidere, în septembrie 2015, circulaţia a fost oprită pe tronsonul respectiv, fiind necesare ample şi costisitoare lucrări de stabilizare a versanţilor.

Autostrada Sebeș-Turda:

Lot 1 - 17,0 km - de la intrarea pe autostradă în Sebeş până la Pârâul Iovului
Constructori: asocierea Impresa Pizzarotti - Pomponio
Cost: 541 mil. lei, fără TVA

Lot 2 - 24,3 km - de la Pârâul Iovului până la intrarea în Aiud
Constructori: asocierea Aktor - Euroconstruct Trading
Cost: 549 mil. lei, fără TVA.

Lot 3 - 12,5 km - de la intrarea în Aiud până la nodul de la Decea
Constructori: asocierea Tirrena Scavi - Societa Italiana per Condotte d'Acqua
Cost: 420 mil. lei, fără TVA

Lot 4 - 16,3 km - de la nodul Decea până în Turda
Constructori: asocierea Porr Construct - Porr Bau
Cost: 470 mil. lei, fără TVA

Comenteaza