Exclusiv Foto 9 etaje în centrul Clujului, lângă un proiect al Primăriei. Vecinii sunt nemulțumiți

9 etaje în centrul Clujului, lângă un proiect al Primăriei. Vecinii sunt nemulțumiți
9 etaje în centrul Clujului, lângă un proiect la Primăriei. Vecinii sunt nemulțumiți
9 etaje în centrul Clujului, lângă un proiect la Primăriei. Vecinii sunt nemulțumiți
9 etaje în centrul Clujului, lângă un proiect la Primăriei. Vecinii sunt nemulțumiți
9 etaje în centrul Clujului, lângă un proiect la Primăriei. Vecinii sunt nemulțumiți
9 etaje în centrul Clujului, lângă un proiect la Primăriei. Vecinii sunt nemulțumiți
9 etaje în centrul Clujului, lângă un proiect la Primăriei. Vecinii sunt nemulțumiți
9 etaje în centrul Clujului, lângă un proiect la Primăriei. Vecinii sunt nemulțumiți
9 etaje în centrul Clujului, lângă un proiect la Primăriei. Vecinii sunt nemulțumiți

O construcție de 9 etaje ar urma să fie ridicată în centrul Clujului, în vecinătatea Centrului Cultural Transilvania (CCT). Locuitorii imobilelor vecine se arată îngrijorați față de traficul auto suplimentar care va fi adus într-o zonă deja aglomerată a orașului și care suferă la capitolul locuri de parcare.

Complexul cu funcțiuni mixte (locuințe, spații de birouri și comerciale) va avea mai multe clădiri, cu cel mai mare regim de înălțime propus 2(3)S+P+7E+E, și ar urma să fie construit pe strada Năvodari, la numărul 2, pe amplasamentul incintei fostei fabrici Vel Pitar, dar și în imediata vecinătate a proiectului Centrului Cultural Transilvania (CCT), derulat de Primăria Cluj-Napoca, unde în prezent funcționează o parcare cu 299 de locuri (vizavi de The Office).

Cine construiește 

Beneficiarii proiectului sunt SC TIVTIM IMOBILIARE SRL și SC TIV CONSTRUCT SRL. Conform termene.ro, ambele firme sunt înregistrate în Cluj-Napoca. Dacă TIVTIM IMOBILIARE a fost înființată în 2017 de către Timiș Veronica (59%) și Tivadar Vasile (50%) din Borșa (județul Maramureș), TIV CONSTRUCT SRL are 11 ani de activitate, o cifră de afaceri de 1.036.685 lei în 2018, patru angajați, și este deținută de Tivadar Adrian (95%) din Petrova, Maramureș (care are și o pensiune cu restaurant, spa și salină în aceeași localitate) și de Tivadar Vasile (5%).

Vecinii sunt nemulțumiți 

Proiectul se află în etapa elaborării Planului Urbanistic Zonal (PUZ) și va fi discutat în cadrul ședinței Comisiei de Urbanism din cadrul Primăriei Cluj-Napoca miercuri, 24 iulie, la ora 14:00. La ședință vor participa și câțiva vecini din zonă, care se opun proiectului.

“Avem tot interesul să nu se construiască un bloc de nouă niveluri la colțul după Jandarmerie, ci să fie și aici o clădire care se încadrează în zonă. Proiectul de modificare a planului de urbanism va fi discutat miercuri, de la ora 14:00, într-o ședință publică a Primăriei. Succesul depine de cât de mulți putem participa și cât de convingător putem să susținem că vrem să păstrăm aspectul liniștit și familiar al zonei”, se arată pe afișele lipite la intrarea în scările blocurilor de pe strada Năvodari.

Reporterii ZIUA de CLUJ au stat de vorbă cu vecinii pentru a afla ce anume îi nemulțumește legat de acest proiect imobiliar. “Peste tot în zonă sunt case sau blocuri de 2 - 3 etaje. Nu s-a rezolvat problema parcărilor în zonă, la ora 09:30 parcarea amenajată de Primărie este deja plină, iar la blocurile din zonă nu sunt parcări cu abonament. Dacă mai vin și alte mașini la cele 70 de apartamente din blocul ce va fi construit, vă dați seama...

Noi am depus obiecții la Primărie, am primit răspunsuri de la constructor, prin intermediul municipalității, cum că PUZ-ul prevede loc industrial și e mai bun un bloc de locuințe. Strada Năvodari e mică și are ieșire în Dorobanților. Vă dați seama, dimineața, să stea mașini în coloană, cu motoarele pornite, să iasă în strada principală. Și așa e aglomerat. Vom merge mâine la ședința de la Primărie, sper să vină mai multă lume”, a declarat Lorand Tompa.

Beneficiarul nu a putut fi contactat până la momentul publicării articolului.

Centrul Cultural Transilvania mai așteaptă

Primăria Cluj-Napoca a relansat licitația publică pentru concesionarea unui teren de 1.500 mp, pe care un privat ar urma să construiască un hotel de 4* sau o clădire de birouri de clasă A. Din suma obținută ca redevență se va asigura o parte de finanțare pentru sediul Centrului Cultural Transilvania (CTC), care va găzdui Filarmonica de Stat Transilvania. Noul termen limită de depunere a ofertelor este 20 septembrie 2019. Valoarea contractului rămâne estimată între 49.985.052 și 1.425.513.366 lei. 

Ofertanții pot opta fie pentru o investiție cu destinația hotel de minim 200 camere, clasificare turistică 4 stele conform studiului de fezabilitate, fie pentru clădire de birouri și servicii conexe, minim clasa A, cu respectarea cerințelor din caietul de sarcini. 

“Avem peste 23 de licitații la care nu s-a prezentat nimeni, fie că discutăm despre podul Garibaldi (care este la a treia procedură), fie de clădirea Filarmonicii, fie de reabilitarea grădiniției Căsuței Poveștilor sau la reabilitări de blocuri, cu finanțare europeană.

Se pare că este prea mult de lucru în aceată perioadă și nu sunt firme disponibile care să vină să facă aceste lucrări. După a treia rundă de licitații, dacă nu se prezintă nimeni, încercăm să mergem în negocieri directe cu firme, pentru că există această procedură legală”, a explicat viceprimarul Clujului, Dan Tarcea.

Investiție de 60 de milioane de euro

În februarie 2019, ZIUA de CLUJ scria că, după 10 ani de încercări eşuate, proiectul CCT, aşa cum a fost botezat viitorul sediu al Filarmonicii de Stat Transilvania, primeşte o nouă şansă în 2019. Clădirea va fi ridicată pe terenul pe care a funcţionat fosta cazarmă militară de pe Bd. 21 Decembrie 1989. Proiectul include și un sediu pentru Academia de Muzică Gheorghe Dima.

Vecin îi va fi un hotel de 4* sau o clădire de birouri de clasă A, investiţia unui privat, terenul aferent fiind concesionat de municipalitate pe o perioadă de 40 de ani, iar din suma obținută ca redevență se va asigura o parte din finanţarea necesară sediului instituţiei de cultură. De asemenea, conform primarului Clujului, începând de anul acesta, administraţia locală va aloca bani de la bugetul local pentru proiectarea şi realizarea CCT. Proiectul este unul multianual și va costa circa 60 de milioane de euro.

Parcare cu 229 de locuri

Până la realizarea sediului CCT, pe terenul de pe Bd. 21 Decembrie, care se află în proprietatea municipalităţii, funcţionează, din 2016, o parcare cu 299 de locuri. Parcările se află în zona tarifară II și are şi opt locuri rezervate pentru persoane cu dizabilităţi. Are intrare şi ieșire din/spre strada Năvodari şi o a doua ieşire pe Bd. 21 Decembrie 1989.

Comenteaza