94.400 de euro a plătit Primăria Cluj pe prima locuință socială! Unde se află și ce suprafață are. Procedura va fi reluată

94.400 de euro a plătit Primăria Cluj pe prima locuință socială! Unde se află și ce suprafață are. Procedura va fi reluată

O singură ofertă a fost depusă până la data limită (16 septembrie 2019) pentru procedura de achiziție de pe piața liberă a unor imobile cu destinația de locuințe sociale, de la persoane fizice și juridice, de către Primăria Cluj-Napoca. 

Este vorba despre un apartament de 4 camere, în suprafață de 79.54 mp, situat pe Aleea Clăbucet (Mănăștur). Proprietarii au cerut 111.250 de euro, dar în urma negocierilor s-a bătut palma pentru 94.400 de euro. Mai multe detalii AICI!

Deoarece Primăria Cluj-Napoca intenționa să cumpere 32 de astfel de locuințe, cu 1,2,3,4 și 5 camere, bugetul estimat pentru acest an fiind de 10,2 milioane de lei, adică 2,1 milioane de euro, procedura de depunere de oferte va fi reluată. Mai multe detalii AICI!

Conform procedurii, la primul demers "au putut participa orice persoană fizică sau juridică care doreşte să înstrăineze o clădire, care satisface cerinţele cuprinse în documentaţia pentru achiziţie imobil şi care deţine un titlu de proprietate valabil asupra acesteia". De asemenea, nu au fost considerate admisibile ofertele care depășesc prețul de 6.636 lei/mp util (echivalentul a 1.404 euro), calculat la cursul euro afișat de Banca Națională a României, din ziua publicării anunțului și cele care nu îndeplinesc cerințele tehnice.  VEZI AICI ce condiții trebuiau să îndeplinească ofertele. 

Este nevoie de 400 de locuințe sociale anual 

Municipalitatea clujeană acordă anual, în medie, 15 locuințe sociale, în condițiile în care numărul de cereri este de 400 pe an.

Conform recensământului populației și locuințelor (2011), la nivelul judeţului exista un stoc de locuinţe convenţionale de 312.886 unităţi dintre care doar 2.537 în proprietatea statului. În Cluj-Napoca existau 129.837 de locuinţe, dintre care 98% în proprietate privată și 1,3% în proprietate de stat. În 2014, stocul de locuinţe din fondul public în Cluj-Napoca era de 1.554 unități, sub 1,5% din totalul de locuinţe din oraș.

Stocul a inclus „174 locuinţe construite prin programul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe (ANL), 1.368 locuinţe sociale și din fondul locativ de stat, ocupate în proporţie de 100%, și 12 locuinţe de necesitate.” "În ceea ce privește alocarea de locuințe sociale, învederăm faptul că anual se acordă în medie de 15 locuințe sociale, în condițiile în care numărul de cereri este de 400 pe an", se arată în procedura de achiziție a imobilelor. 

Având în vedere că oferta Primăriei Cluj-Napoca este sub prețul mediu al pieței și ținând cont de faptul că chiriile sunt în continuare cele mai scumpe din țară, nu este de mirare că proprietarii de apartamente nu s-au înghesuit să le vândă către municipalitate, preferând să le păstreze pentru investiții (închiriere). 

Metrul pătrat se vinde cu 1.640 de euro

După un plus de 1,2% în luna august, apartamentele (noi şi vechi) disponibile spre vânzare în România au s-au apreciat şi în septembrie – avansul s-a cifrat, însă, de data aceasta, la doar 0,6%, potrivit indicelui Imobiliare.ro, care relevă scăderi de preţuri în Iaşi şi Braşov.

În Cluj-Napoca, marja de creştere a preţurilor s-a situat, în septembrie 2019, la egalitate cu cea consemnată la nivel naţional. Aici, apartamentele costă, per ansamblu, cu 0,6% mai mult decât la finele lui august, respectiv 1.640 de euro pe metru pătrat util, faţă de 1.631 de euro pe metru pătrat.

”Cele două segmente de piaţă analizate au avut, în mod interesant, evoluţii contrastante: locuinţele din blocurile vechi s-au apreciat cu 1,8% (de la 1.627 la 1.656 de euro pe metru pătrat), în vreme ce unităţile locative nou-construite s-au ieftinit cu 0,9% (de la 1.636 la 1.622 de euro pe metru pătrat). Apartamentele vechi din Cluj-Napoca sunt, astfel, din nou, mai scumpe decât cele noi”, se arată în comunicat.

Comenteaza