A doua tentativă de marcare vizuală a porţilor Clujului

A doua tentativă de marcare vizuală a porţilor Clujului
Asociaţia Cluj-Capitală Culturală Europeană şi-a propus să aducă o idee, europeană, pentru marcarea intrărilor/ieşirilor din oraş. Conceptul va fi cedat primăriei pentru a fi pus în operă.

Ideea va fi pe bani, mai mulţi decât cei deja cheltuiţi de primărie pentru concursul de idei organizat acum mai mulţi ani cu rezultate criticate de arhitecţi şi nepuse în practică de instituţie. Mai precis, 40.000 de lei, tot din bugetul local, din care jumătate reprezintă valoarea premiului pe care îi va primi proiectul câştigător. Comisia de cultură a Consiliului Local (CL) a girat deja pentru susţinerea acestui proiect din bani publici.

Asociaţia care se ocupă de dosarul de candidatură a oraşului la titulatura de Capitală Culturală Europeană şi-a asumat ca din iulie până în decembrie să pună pe masa primăriei un caiet de sarcini pentru o instalaţie care să marcheze intrările/ieşirile din oraş. În acest sens a elaborat un proiect şi a cerut finanţarea de la CL. Proiectul vizează organizarea unui concurs de proiecte în care să rezulte o identitate vizuală europeană pentru intrările şi ieşirile din oraş care să ia locul actualelor monumente comuniste.

Cei 40.000 de lei urmează să fie folosiţi pentru organizarea concursului de proiecte: două persoane din asociaţie vor fi salarizate timp de şase luni cu câte 700 de lei pentru a se ocupa de partea administrativă, câte 1.400 de lei vor merge la fiecare din cei şapte membri ai juriului (format din reprezentanţi ai universităţilor şi ai Ordinului Arhitecţilor din România) care va alege cea mai bună idee, iar 20.000 de lei este valoarea premiului cel mare. Asociaţia a garantat că va mobiliza încă 10.000 de lei pe partea de promovare a acestui proiect, care provin din resurse proprii (sponsorizări).

Directorul asociaţiei, Florin Moroşanu, este optimist că la finalul anului va pune pe masa primăriei conceptul pentru instalaţia care va marca intrările şi ieşirile din oraş, tradus într-un caiet de sarcini. Acesta ar urma să fie folosit de primărie pentru a pune în operă ideea rezultată în urma concursului de proiecte. „Suntem un oraş candidat şi trebuie să avem şi porţi de intrare pe măsura a ceea ce pretindem că suntem. Instalaţia care va rezulta în urma concursului de proiecte nu are nicio legătură cu plăcuţele bilingve. Noi o vom oferi primăriei, iar primăria va pune pe aceasta numele oraşului în orice limbă doreşte", a afirmat Moroşanu. Comisia de cultură a CL a girat deja pentru proiectul propus de asociaţie şi a avizat alocarea celor 40.000 de lei din fonduri publice.

Acum câţiva ani, administraţia locală, condusă tot de Boc, a mobilizat 11.000 de lei pentru un concurs de proiecte similar la care au participat doar persoane fizice, două dintre acestea fiind premiate. Ideea rezultată nu a fost însă pe placul arhitecţilor din Comisia de Urbanism a primăriei care a criticat rezultatele, motiv pentru care municipalitatea nici nu le-a pus în practică. Reprezentanţii CTATU au respins în vara lui 2008 cele două propuneri declarate câştigătoare în urma concursului de idei pentru obeliscurile ce vor fi amenajate la intrările în municipiu.

„Macheta respectivă nu avea nicio legătură cu oraşul şi nu poate fi îmbunătăţită. Noi am recomandat primăriei, pentru că nu este o chestiune stringentă, să reorganizeze concursul, dar şi să fixeze o miză. Discuţia este mai largă. Mai întâi de toate, nu cred că primăria şi-a fixat exact locurile unde va monta aceste semne care marchează intrările şi ieşirile din oraş. Aceasta este o altă chestiune, care implică o dezbatere pe tema unde începe şi unde se termină Clujul", afirma, la acea vreme, preşedinte Ordinului Arhitecţilor din România, Şerban Ţigănaş.

UPDATE Consilierii locali au aprobat alocarea celor 40.000 de lei, în cadrul şedinţei programate la miezul nopţii, vineri spre sâmbătă. Preşedintele de şedinţă Claudia Anastase le-a reproşat celor de la asociaţie pe de o parte că în juriul pentru concursul de proiecte erau nominalizaţi şi reprezentaţi din partea primăriei (care urmau să fie plătiţi), respectiv că nu au depus acest proiect la fel ca şi celelalte ONG-uri din Cluj, până la data limită, din această primăvară.

Comenteaza