News alert A fost lansat concursul de soluţii pentru Cetăţuie. Premii de 1,5 milioane

A fost lansat concursul de soluţii pentru Cetăţuie. Premii de 1,5 milioane
| Foto: Arhiva

Primăria Cluj-Napoca şi Ordinul Arhitecților din România (OAR) au lansat concursul internaţional de soluţii pentru amenajarea Cetăţuii. 

Concursul are ca scop găsirea celei mai bune soluții pentru amenajarea terenurilor din ansamblul urban „Cetățuia” aflate în proprietatea Municipalității din Cluj-Napoca, ca început al valorizării întregului ansamblu urban și al integrării lui în sistemul mai larg de loisir al orașului.

"Prin preluarea de către Primăria Cluj-Napoca a terenului care face obiectul acestui concurs, se trasează primii pași pentru integrarea Cetățuii în rândul spațiilor publice de mare interes din oraș. Dorința promotorului concursului este ca întreaga zonă să devină un spațiu public de o foarte bună calitate, un loc predilect pentru evenimente în aer liber, un loc reprezentativ cu un puternic caracter identitar pentru întregul oraș și folosit din plin de locuitori și vizitatori, totodată păstrând caracterul peisager al versantului sudic, atmosfera naturală a promontoriul stâncos și  împădurit. Versantul sudic este considerat landmark-ul orașului cunoscut și ca „orașul de la poalele Cetățuii”, se arată în anunţul concursului. 

"Înconjurat de abundente plantații, dealul Cetățuia are un potențial urban (simbolic, estetic, funcțional și ecologic) puțin folosit de oraș și pentru oraș — el este în același timp loc al memoriei unei citadele încă vizibile, loc al contemplației, loc al recreerii active, sportului și culturii, precum și un plămân verde pentru
întreaga zonă. În toate aceste ipostaze el trebuie văzut ca parte a unui sistem mai larg de agrement format din Cetățuie, Parcul Etnografic „Romulus Vuia” și Pădurea Hoia. Acesta poate fi înțeles și ca parte a ansamblului de spații publice verzi aferente Someșului, care ar cuprinde Parcul Central, Parcul Babeș, Parcul Rozelor, Parcul Feroviarilor și malul nordic al râului, între podul Garibaldi și bulevardul 1 Decembrie 1918, înspre cartierul Mănăștur. Toate aceste repere formează un traseu circular care ar putea deveni un inel turistic important al orașului. Concurenții sunt încurajați să proiecteze aria supusă intervenției în așa fel încât să păstreze caracterul și istoria locului, să valorifice prin intervenții sensibile, și cât mai respectuoase față de peisajul sălbatic al dealului, un obiect de patrimoniu natural al orașului", este scopul intervenţiei, conform temei de concurs. 

PREMIUL I: contractul de proiectare cu valoare estimată - 1.476.149 RON, fără TVA

PREMIUL II: 70.000 RON

PREMIUL III: 45.000 RON

Procedura de atribuire se face prin concursul de soluții, desfășurat într-o singură fază, ce are ca finalitate atribuirea contractului de proiectare pentru acest obiectiv, deschis în România, țările Uniunii Europene, Spațiului Economic European și Confederației Elvețiene.

Juriul concursului este format din arhitecţii Miriam García García (Spania), Köllő Miklós, Eugen Pănescu, Iulia Stanciu, Ligia Subțirică şi peisagiştii Diana Culescu şi Hermann Georg Gunnlaugsson (Islanda). O vizită la locaţie este promogrată pentru data de 20 aprilie 2019, data limită de depunere a proiectelor este 24 iunie 2019, iar anunţul proiectului câştigător va fi făcut în 1 iulie 2019. Documentaţia de concurs poate fi parcursă AICI!

Promotorul concursului este Primăria Municipiului Cluj-Napoca, proprietarul și administratorul spațiilor publice care vor face obiectul investiției, care va deveni beneficiarul contractului rezultat în urma acestui concurs. Organizatorul concursului este Ordinul Arhitecților din România (OAR), o organizație profesională care are ca misiune creșterea calității produsului arhitectural-urbanistic și promovarea acestui serviciu față de societate ca act de cultură de interes public.

Proprietăţi de 120.000 de euro, cumpărate de la Unita

Pentru amenajarea teatrului de vară de pe Cetăţuie municipalitatea a achiziţionat un teren de 10.000 mp, pentru care a plătit către proprietar, societatea Unita Turism Holding, suma de 100.000 de euro. Tot pentru realizarea acestui proiect a mai fost achiziţionată şi o clădire monument istoric, Pavilion G, în valoare de 20.000 de euro, plus taxa pe valoarea adăugată. 

Ideea construirii unui teatru de vară pe Cetăţuie a fost lansată încă din 2012, de către primarul interimar Radu Moisin, dar nu a putut fi pusă în practică din cauza unei ipoteci pe terenul în cauză.

Cetăţuia Clujului a fost ridicată pentru garnizoana austriacă a orașului, după intrarea Transilvaniei sub stăpânire austriacă, în sec. XVIII. Poziţia a fost aleasă strategic, deoarece aici se află cel mai bun punct de observaţie asupra centrului istoric al Clujului.

Aici existau clădiri administrative, o garnizoană şi un depozit de armament. În anii '70, în zonă a fost ridicat Hotelul Belvedere. În 1995, pe deal a fost montată de către primărie o cruce monumentală, în amintirea celor ucişi în 1848-1849.

VEZI ŞI  Planuri pentru Cetăţuie încă din anii '70. Arhitectul Mitrea, despre concursul pregătit pentru 2019: "Înainte de a avea soluții, n-ar fi necesar un CONCEPT?"

Renaşte Cetăţuia. Poarta Vieneză a Clujului reintră în circuitul turistic

Comenteaza