Foto A început demolarea vechiului pod din Someșul Rece! Pe unde se va circula până când va fi gata cel nou

Consiliul Județean Cluj a demarat lucrările de demolare a vechiului pod, aflat într-o stare avansată de degradare, situat în localitatea Someșul Rece, la km 4+310 al drumului județean DJ 107P (DN1) Gilău – Mărișel – DN 1R.

Până la edificarea noului pod, pe actualul amplasament, traficul rutier este deviat pe podul provizoriu construit de forul administrativ județean în amonte. Acesta are o lungime de 45 metri și este unul solid, construit pe o structură metalică, circulația desfășurându-se alternativ, pe o singură bandă.

Constructorul ne-a asigurat că demolarea vechiului pod va dura maximum trei săptămâni, după care vom demara, de îndată, construcția celui nou. O noutate în acest context este cea legată de tehnica de demolare aplicată, prin care dorim să protejăm cât mai mult mediul. Astfel, extracția bucăților de beton este realizată controlat, prin tăiere mecanică pe porțiuni și susținere din macara, pentru a evita în acest fel căderea în lacul Gilău și afectarea, pe cale de consecință, a calității apei, respectiv a florei și faunei acvatice din areal”, a afirmat Alin Tișe, șeful CJ Cluj.

Podul situat în coada lacului Gilău, înspre localitatea Someșul Cald, este doar unul din cele 14 amplasate de-a lungul întregului traseu al drumului județean 107P (DN1) Gilău – Mărișel – DN 1R, dintre care două sunt prevăzute a fi construite de la zero. În acest moment Consiliul Județean lucrează la finalizarea acestora, progresul lucrărilor fiind unul extrem de avansat, de peste 95%.

De asemenea, în ceea ce privește drumul județean 107P, în lungime de peste 44 de km, lucrările de modernizare pe fonduri europene avansează în ritm alert, acestea înregistrând un progres de cca. 80%. În acest moment se lucrează, pe porțiuni, la refacerea șanțurilor, la construirea parcărilor și amenajarea drumurilor laterale.

Comenteaza