Abia ce s-a semnat contractul pentru Baza Sportivă "La Terenuri", că au apărut 15 clujeni nemulţumiţi

Abia ce s-a semnat contractul pentru Baza Sportivă "La Terenuri", că au apărut 15 clujeni nemulţumiţi
| Foto: Sursă: randări zona „La Terenuri” Mănăștur & Baza sportivă Gheorgheni via @Municipiul Cluj-Napoca & ArhiBox.

15 proprietari din zona La Terenuri au făcut plângere prealabilă împotriva cuatumului la care se fac exproprierile pentru realizarea noii baze sportive și de agrement.

Este vorba despre două parcele de teren, de 5,100 de metri pătrați și, respectiv, 1.695 de metri pătrați, pe care proprietarii le consideră construibile aproape în totalitate și pentru care ar dori să obțină despăgubiri de aproape 20 de ori mai mari față de cât a stabilit evaluatorul contractat de primărie, care a încadrat aceste terenuri la zonă verde neconstruibilă.

Mai exact, susțin oamenii, parcela de 5.100 de mp este construibilă în totalitate, fiind încadrată în UTR VLT-Zona Verde La Terenuri cu regim de construire deschis, POT – 5% și CUT -0,1 %, regim de înălțime – D+P+1, adică o înălțime maximă de 12 metri. Iar parcela de 1.695 mp este construibilă în proporție de 90% fiind încadrată în același UTR și parțial în UTR S_P (POT -60%, CUT – 1,2, H max- 8 m). Doar 10% din acest teren ar fi încadrat urbanistic la zonă verde neconstruibilă (UTR Ve), spun aceștia.

În argumentația lor, proprietarii fac referire la prevederile PUZ-ului La Terenuri aprobat prin HCL 882 din 10 decembrie 2019, dar adaugă că acest regim urbanistic, adică de zonă construibilă, a fost valabil și anterior acestui PUZ-ului.

Prin urmare oamenii cer încadrarea celor două suprafețe într-o altă categorie de evaluare la calculul despăgubirilor pe care le vor primi pentru terenul expropriat. ”Cele două parcele ar trebui să fie considerate parcele construibile, pentru care evaluatorul a stabilit o valoare de 165 de euro per metru pătrat”, se arată în plângerea prealabilă.

În aceeași evaluare, care a și fost aprobată de consilierii locali la ședința din 23 martie, pentru terenurile neconstruibile în care au fost încadrate și cele două parcele în cauză se propune o sumă de 44 de lei per metru pătrat, adică circa 9 euro.

Direcția Patrimoniu din primăriei susține însă că evaluarea s-a făcut corect și propune respingerea de către consilieri a plângerii prealabile.

Baza de agrement se va întinde pe un teren de 42.410 mp. Potrivit evaluării, suma totală necesară pentru exproprierea terenurilor se ridică la 511.637 de lei.

Realizarea bazei La Terenuri costă aproximatix 33 de milioande lei.

Baza sportivă și parcul de agrement vor cuprinde terenuri pentru sporturi în aer liber (tenis de câmp, baschet, minifotbal, badminton, volei), amenajate cu suprafețe sintetice adaptate și prevăzute cu nocturnă. Vor mai exista terenuri de beach volley - cu nisip, o pistă de alergare, o zonă cu aparate și echipamente parkour, un skatepark și zone de fitness.

Baza sportivă va include o clădire multifuncțională cu parter și etaj, cu o suprafață construită de 1.210 mp (suprafață desfășurată – 1.742 mp). În această sală vor avea loc activități sportive precum squash, tenis de masă, escaladă, yoga sau aerobic.

Tot în cadrul bazei sportive și parcului de agrement vor fi realizate zone de recreere pentru copii și pentru seniori, dar și un amfiteatru în aer liber, în care va exista posibilitatea amenajării unui patinoar, pe timp de iarnă. Baza va oferi clujenilor o suprafață de spații verzi amenajate de 18.000 mp.

Comenteaza